Annonce

Annonce

Økologisk dyrkning er baseret på en cirkulær proces, hvor du samtidig med at dyrke afgrøder også dyrker jorden. Her er det for eksempel oplagt at lave din egen kompost. Foto: Colourbox

Økologiske frø til din have

Markedet for økologiske frø til køkkenhaven spirer i den grad. Her er et overblik over nogle af de frø og læggekartofler, du finder i handlen.

Tre store frøbrands

Weibulls er en større virksomhed, som sælger frø. Virksomheden sælger både konventionelle og økologiske frø, som du finder i de fleste større byggemarkeder samt i en række mindre webbutikker. På weibulls.dk kan du under produkter/portionsfrø/ grøntsagsfrø eksempelvis bl.a. se agurker, bønner og gulerødder med Krav-mærke, som er det svenske økologimærke, du ofte finder på frøpakningerne.

Änglamark er Coop’s frø-mærke, og der er mere end 60 forskellige økologiske frø i Änglamarks sortiment – både prydblomster, grøntsager og krydderurter. Du finder frøene i de fleste af Coop’s butikker fra det tidlige forår. Nelson Garden sælger både økologiske blomster og grøntsager i f.eks. byggemarkeder, men også på nettet. Her kan du bl.a. sortere efter såtid, farver, højde og levetid.

Tre økologiglade webbutikker

Urtegartneriet.dk har et rigtig stort udvalg. For eksempel finder du såsæd til 10 forskellige sorter af bønner og et stort udvalg af grøntgødning. Du finder også en lang stribe bøger om økologisk og biodynamisk havedyrkning.

Netbutikken fuglebjerggaard.dk er Camillia Plums netbutik, som tilbyder mere end 750 forskellige økologiske frø. Du finder alt fra chili-planter til obskure kål-sorter og en række ’gamle’ sorter, som kan være svære at opstøve andre steder. Økologiske-frø.dk sælger økologiske frø til 10,95 kr. pr pose og med 29,- i forsendelse. Sitet byder ikke på et enormt sortiment, men sælger de mest gængse sorter indenfor grøntsager, krydderurter og spiselige blomster.

Læggekartofler med økologisk fortid

Kartofler er en af de nemmere afgrøder at dyrke, og du kan dyrke sorter, du ellers ikke finder i butikkernes grøntsagshylder. I en økologisk have er det helt oplagt at vælge tidlige sorter samt at forspire dem: placér dem i æggebakker et sted, hvor der er mellem 12-15 grader og med masser af sollys, f.eks. i en vindueskarm eller et andet sted uden nattefrost. Forspir cirka en måned, før de plantes ud. Dæk gerne jorden over med plastik, så den er varmet op, inden knoldene kommer i jorden. Der må ikke være frost i vejrudsigten, når du lægger dem.

Du kan købe økologiske læggekartofler fra Skiftekær Økologi i de fleste af Coop’s Super eller Dagli’ Brugsen. I kæder som Plantorama finder du et udvalg af økologiske læggekartofler, mens du skal være mere heldig i byggemarkeder som Silvan og Jem&Fix for at finde de økologiske varianter.

Dyrk din jord økologisk

Ø- eller KRAV-mærkede frø og læggekartofler er ligesom andre økologiske produkter produceret uden kemiske pesticider og kunstgødning. Derfor er det en fin ingrediens i en økologisk have. Økologisk dyrkning er baseret på en cirkulær proces, hvor du samtidig med at dyrke afgrøder også dyrker jorden. Her er det for eksempel oplagt at lave din egen kompost. Læs mere om hjemmelavet kompost i Økologisk nr. 49, som du kan søge efter og bladre i på issuu.com.

Mange økologi-orienterede havefolk er organiseret i Landsforeningen Praktisk Økologi, hvis medlemmer får tilsendt et magasin seks gange om året, masser af økologisk inspiration, ikke mindst sitet havelyst.dk, og endda mulighed for at få en havementor. Tjek www.oekologi.dk.

Flere artikler fra samme sektion

Det frie liv har også en bagside

Det frie udeliv skåner økologiske malkekøer for trykninger, men øger risikoen for leverikter, viser en ny analyse af slagtefund.

07-05-2021 3 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg,   Mejeri

Sådan skaber du nye, bæredygtige kostvaner

To eksperter giver deres bud på, hvordan du kan ændre gamle vaner til nye, som farver dine valg og måltider mere grønne. Det handler om at erstatte den gamle vane med noget, der giver dig samme belønning.

07-05-2021 9 minutter Forbrug,   Mere grønt,   Plantebaserede fødevarer

Fødevaregigant vil ind på Europas marked for plantedrikke

Nestlé vil disrupte markedet for plantedrikke og lancerer nu en ærtebaseret drik, der tilmed er certificeret CO2-neutral.

07-05-2021 5 minutter Plantebaserede fødevarer,   Fri for-produkter,   Detailhandel,   Forbrug