Annonce

Annonce

En kvinde handler i frugt- og grøntafdelingen

Flere undersøgelser og videnskabelige studier har vist, at indholdet af pesticidrester i urinen falder, når man skifter til en økologisk kost. Foto: Økologisk Landsforening

Økologi kan forklare en god nyhed i urinen

Der findes færre pesticidrester i unge mænds urin, viser en ny undersøgelse. Økologi og en restriktiv lovgivning kan være årsagen.

Unge mænd har et lavere indhold af fem pesticider og fungicider i urinen end tidligere, viser en ny undersøgelse fra Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.

Forskerne har undersøgt 300 mænds urin i perioden 2009 til 2017 og kunne se, at restindholdet af fem pesticider og fungicider, som typisk fås gennem kosten, var faldet signifikant. Også indholdet af hormonforstyrrende stoffer, der forekommer i både madvarer, tøj, legetøj, emballage og byggematerialer, var faldet i forsøgsperioden, skriver Ritzau.

Forskerne har ikke undersøgt årsagen bag faldet, men Hanne Frederiksen, seniorforsker ved Klinik for Vækst og Reproduktion, vurderer, at årsagen kan være en mere restriktiv lovgivning og et stigende forbrug af økologiske fødevarer.

“Mit private bud er, at det er tendensen til at spise mere økologisk, der afspejler sig,” siger hun ifølge Ritzau.

Andelen af økologiske føde- og drikkevarer udgjorde ca. 7 pct. i 2009, hvorefter andelen steg til godt 13 pct. i 2017.

Flere undersøgelser og videnskabelige studier har da også vist, at indholdet af pesticidrester i urinen falder, når man skifter til en økologisk kost. 

Et amerikansk studie fra i år konkluderede, at indholdet af pesticidrester i urinen falder markant, når man skifter den konventionelle mad ud med økologiske varianter. 

“På baggrund af dette studie og andre er jeg ikke i tvivl om, at vi kan forvente at se en lignende reduktion i indholdet af pesticidrester i andre befolkningsgrupper,” sagde Bruce Lanphear, professor ved Faculty Health Science, Simon Fraser University, dengang om studiet, som han dog ikke selv medvirkede i.

Et lignende studie fra 2005 viste samme resultat, mens et mindre forsøg fra Sverige og et lignende i Danmark udført for Danmarks Naturfredningsforening nåede frem til samme konklusion. 

Et studie som det amerikanske har dog mødt kritik for ikke at undersøge de midler, der må bruges i den økologiske produktion. Der er dog i økologien langt skrappere restriktioner for, hvad der må bruges - der er primært tale om naturligt forekommende midler - og det er kun tilladt at bruge dem som sidste udvej, hvis afgrøden er i fare.

Flere artikler fra samme sektion

75-årig mand tiltalt for bombetrusler mod markeder på Gram Slot

Politiet modtog sidste år trusler om, at der ville blive placeret sprængstof ved sommer- og julemarkeder på Gram Slot. En 75-årig mand er nu tiltalt for at stå bag truslerne.

06-08-2020 3 minutter Pesticider,   Forskning

Hanegal-familien får en ny kødglad kusine

Online-slagteren Grisogko skal i fremtiden fungere som underleverandør for Hanegal og Future Food Invest.

05-08-2020 1 minutter Virksomheder

Prognose peger på historisk fald i kødforbruget

Både forbruget og produktionen af kød ser ud til at falde i år af flere årsager.

05-08-2020 3 minutter Kødproduktion,   Forbrug,   Corona