Annonce

Annonce

En kvinde handler i frugt- og grøntafdelingen

Flere undersøgelser og videnskabelige studier har vist, at indholdet af pesticidrester i urinen falder, når man skifter til en økologisk kost. Foto: Økologisk Landsforening

Økologi kan forklare en god nyhed i urinen

Der findes færre pesticidrester i unge mænds urin, viser en ny undersøgelse. Økologi og en restriktiv lovgivning kan være årsagen.

Unge mænd har et lavere indhold af fem pesticider og fungicider i urinen end tidligere, viser en ny undersøgelse fra Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.

Forskerne har undersøgt 300 mænds urin i perioden 2009 til 2017 og kunne se, at restindholdet af fem pesticider og fungicider, som typisk fås gennem kosten, var faldet signifikant. Også indholdet af hormonforstyrrende stoffer, der forekommer i både madvarer, tøj, legetøj, emballage og byggematerialer, var faldet i forsøgsperioden, skriver Ritzau.

Forskerne har ikke undersøgt årsagen bag faldet, men Hanne Frederiksen, seniorforsker ved Klinik for Vækst og Reproduktion, vurderer, at årsagen kan være en mere restriktiv lovgivning og et stigende forbrug af økologiske fødevarer.

“Mit private bud er, at det er tendensen til at spise mere økologisk, der afspejler sig,” siger hun ifølge Ritzau.

Andelen af økologiske føde- og drikkevarer udgjorde ca. 7 pct. i 2009, hvorefter andelen steg til godt 13 pct. i 2017.

Flere undersøgelser og videnskabelige studier har da også vist, at indholdet af pesticidrester i urinen falder, når man skifter til en økologisk kost. 

Et amerikansk studie fra i år konkluderede, at indholdet af pesticidrester i urinen falder markant, når man skifter den konventionelle mad ud med økologiske varianter. 

“På baggrund af dette studie og andre er jeg ikke i tvivl om, at vi kan forvente at se en lignende reduktion i indholdet af pesticidrester i andre befolkningsgrupper,” sagde Bruce Lanphear, professor ved Faculty Health Science, Simon Fraser University, dengang om studiet, som han dog ikke selv medvirkede i.

Et lignende studie fra 2005 viste samme resultat, mens et mindre forsøg fra Sverige og et lignende i Danmark udført for Danmarks Naturfredningsforening nåede frem til samme konklusion. 

Et studie som det amerikanske har dog mødt kritik for ikke at undersøge de midler, der må bruges i den økologiske produktion. Der er dog i økologien langt skrappere restriktioner for, hvad der må bruges - der er primært tale om naturligt forekommende midler - og det er kun tilladt at bruge dem som sidste udvej, hvis afgrøden er i fare.

Flere artikler fra samme sektion

Eksporten af økologiske fødevarer tog sit første dyk i mange år

Mens importen af økologiske fødevarer sidste år steg med 15 pct., tog den danske eksport sit første dyk i 13 år med et fald på 2 pct. Dermed voksede underskuddet i udenrigshandlen med økologi til 1,5 mia. kr.

06-12-2019 3 minutter Eksport

Økologiske folkeaktier skal skaffe penge til at opkøbe og omlægge flere danske landbrug til økologi

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond sælger Folkeaktier gennem Coop Crowdfunding for at skaffe kapital til opkøb af mere landbrugsjord.

05-12-2019 3 minutter OmlægningFinansiering

Aarstidernes CO2-regnskab skal være i balance i 2020

Alle snakker om klima, og et af de selskaber, som sætter handling bag ordene, er Aarstiderne, som nu melder klart ud, at selskabet vil skabe balance i sin CO2-emission allerede til næste år.

04-12-2019 6 minutter Klima