Annonce

Flere undersøgelser og videnskabelige studier har vist, at indholdet af pesticidrester i urinen falder, når man skifter til en økologisk kost. Foto: Økologisk Landsforening

Økologi kan forklare en god nyhed i urinen

Der findes færre pesticidrester i unge mænds urin, viser en ny undersøgelse. Økologi og en restriktiv lovgivning kan være årsagen.

Unge mænd har et lavere indhold af fem pesticider og fungicider i urinen end tidligere, viser en ny undersøgelse fra Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.

Forskerne har undersøgt 300 mænds urin i perioden 2009 til 2017 og kunne se, at restindholdet af fem pesticider og fungicider, som typisk fås gennem kosten, var faldet signifikant. Også indholdet af hormonforstyrrende stoffer, der forekommer i både madvarer, tøj, legetøj, emballage og byggematerialer, var faldet i forsøgsperioden, skriver Ritzau.

Forskerne har ikke undersøgt årsagen bag faldet, men Hanne Frederiksen, seniorforsker ved Klinik for Vækst og Reproduktion, vurderer, at årsagen kan være en mere restriktiv lovgivning og et stigende forbrug af økologiske fødevarer.

"Mit private bud er, at det er tendensen til at spise mere økologisk, der afspejler sig," siger hun ifølge Ritzau.

Andelen af økologiske føde- og drikkevarer udgjorde ca. 7 pct. i 2009, hvorefter andelen steg til godt 13 pct. i 2017.

Flere undersøgelser og videnskabelige studier har da også vist, at indholdet af pesticidrester i urinen falder, når man skifter til en økologisk kost. 

Et amerikansk studie fra i år konkluderede, at indholdet af pesticidrester i urinen falder markant, når man skifter den konventionelle mad ud med økologiske varianter. 

"På baggrund af dette studie og andre er jeg ikke i tvivl om, at vi kan forvente at se en lignende reduktion i indholdet af pesticidrester i andre befolkningsgrupper," sagde Bruce Lanphear, professor ved Faculty Health Science, Simon Fraser University, dengang om studiet, som han dog ikke selv medvirkede i.

Et lignende studie fra 2005 viste samme resultat, mens et mindre forsøg fra Sverige og et lignende i Danmark udført for Danmarks Naturfredningsforening nåede frem til samme konklusion. 

Et studie som det amerikanske har dog mødt kritik for ikke at undersøge de midler, der må bruges i den økologiske produktion. Der er dog i økologien langt skrappere restriktioner for, hvad der må bruges - der er primært tale om naturligt forekommende midler - og det er kun tilladt at bruge dem som sidste udvej, hvis afgrøden er i fare.

Flere artikler fra samme sektion

Svar til Zetland: Økologien ér en bæredygtig del af løsningen

DEBAT: Når Zetlands nylige artikel om økologi lægger så stor vægt på økologiens udbytte og alene kobler klimaaftryk sammen med dette begreb om effektivitet, giver det et forsimplet billede af klimaaftrykket.

20-01-2021 9 minutter Debat,   Bæredygtighed,   Klima

Gasoline Grill gør klar til at indtage Tivoli

Når Tivoli i København til påske slår dørene op til en ny sæson, kan den gamle have byde på en ny attraktion i form af den økologiske burgerbar Gasoline Grill, som åbner kædens hidtil største restaurant.

20-01-2021 3 minutter Foodservice

I 2020 solgte Coop 20 pct. flere økologiske varer end året før

Hver syvende vare, som Coops kunder stoppede i indkøbskurven i 2020, var økologisk, og en voksende andel af dem var forarbejdede produkter.

19-01-2021 5 minutter Detailhandel