Annonce

Annonce

Lav ekstra temperaturmålinger flere steder i kølerum, køleskabe og kølemontre for at sikre, at alle fødevarerne holder den korrekte temperatur, lyder et af rådene fra Fødevarestyrelsen.

Opråb fra Fødevarestyrelsen: Få styr på temperaturen

Det er gift for fødevaresikkerheden, hvis mad som fersk kød står for længe i solen eller ikke køles til den rette temperatur.

I sommervarmen er det vigtigt at tjekke, at termometret står rigtigt i kølerummet eller køledisken, så man undgår fordærvede fødevarer. 

Det er samtidig vigtigt at undgå, at visse madvarer som for eksempel fersk kød står i solen for længe, når de læsses fra lastbilerne og ind i butikken, lyder opfordringen fra Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

“Det er gift for fødevaresikkerheden, hvis fx fersk kød og fisk står i solen. Derfor skal man sørge for at være klar, når der kommer friske forsyninger, få varerne hurtigt på køl og kontrollere temperaturen,” forklarer kontorchef i Fødevarestyrelsen, Jakob Munkhøj. 

Derfor skal alle butikker have både en risikovurdering af, hvor kølekæden kan knække, og et egenkontrolprogram, der sikrer, at de har styr på temperaturen. 

Også hjemme i privaten kan man med fordel skæve til de krav og anbefalinger, som styrelsen kommer med til virksomhederne.

10 gode råd fra Fødevarestyrelsen

Her er fem råd fra Fødevarestyrelsen til virksomhederne:

  1. Vær opmærksom på, at de varer du modtager, er kølet ordentligt ned fra grossisten, og sørg for at få varerne hurtigt på køl. 
  2. Køb ikke flere varer hjem, end du har kølekapacitet til. Hvis der er for mange varer på køl, kan det være svært at holde den korrekte temperatur for alle varerne. 
  3. Undgå at tage for store mængder råvarer ud fra køl, når der skal produceres og sørg for, at det færdige produkt kommer tilbage på køl hurtigst muligt. 
  4. Påbegynd nedkøling af madretter hurtigt, og køl ned i små portioner, så det er muligt at nå fra 65 grader til under 10 grader på maksimalt tre timer. 
  5. Lav ekstra temperaturmålinger flere steder i kølerum, køleskabe og kølemontre for at sikre, at alle fødevarerne holder den korrekte temperatur.

Og her er fem råd til forbrugerne:

  1. Tag en kølekasse med på indkøb, stranden og skovturen.
  2. Tjek temperaturen i dit køleskab.
  3. Få varerne hurtigt på køl, når du kommer hjem.
  4. Køl dine retter og eventuelle rester ned hurtigt.
  5. Lad ikke maden stå ude i solen, på køkkenbordet eller ved grillen. 

Flere artikler fra samme sektion

Eksporten af økologiske fødevarer tog sit første dyk i mange år

Mens importen af økologiske fødevarer sidste år steg med 15 pct., tog den danske eksport sit første dyk i 13 år med et fald på 2 pct. Dermed voksede underskuddet i udenrigshandlen med økologi til 1,5 mia. kr.

06-12-2019 3 minutter Eksport

Økologiske folkeaktier skal skaffe penge til at opkøbe og omlægge flere danske landbrug til økologi

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond sælger Folkeaktier gennem Coop Crowdfunding for at skaffe kapital til opkøb af mere landbrugsjord.

05-12-2019 3 minutter OmlægningFinansiering

Aarstidernes CO2-regnskab skal være i balance i 2020

Alle snakker om klima, og et af de selskaber, som sætter handling bag ordene, er Aarstiderne, som nu melder klart ud, at selskabet vil skabe balance i sin CO2-emission allerede til næste år.

04-12-2019 6 minutter Klima