Annonce

Annonce

Annonce

Søren Egge Rasmussen t.v., Rasmus Prehn og Ulrich Kern-Hansen t.h. sigter alle mod en fremtid, hvor de plantebaserede fødevarer kommer til at spille en større rolle. Foto: Fie Graugaard

Minister ser "stort potentiale" for planteproteiner efter besøg hos øko-producent

"Super fascinerende," sagde fødevareminister Rasmus Prehn (S) efter et besøg hos Organic Plant Protein, som viste, at plantebaseret kost ikke bare er en fremtidsidé skabt af forskere og politikere.

På en dag hvor Rasmus Prehn (S), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, i et stort interview i Fødevarewatch lancerede plantebaseret mad og bæredygtighed som oplagte emner til det kommende kommunalvalg, valgte han og Søren Egge Rasmussen, som er fødevare- og landbrugsordfører for Enhedslistens at besøge Organic Plant Proteins nye store fabrik ved Hedensted.

Her kunne de ved selvsyn opleve og smage, hvor langt Fie Graugaard og Ulrich Kern-Hansen er kommet med deres økologiske produktion af plantebaserede alternativer til kød, som bliver lavet på basis af ærter og bønner.

Super fascinerende besøg hos Organic Plant Protein. Her er plantebaseret kost ikke bare en fremtidsidé fra forskere og politikere. Det er velsmagende virkelighed.

— Rasmus Prehn, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri (S)

Under besøget fik de en grundig indføring i, hvordan ærter og hestebønner bliver malet til proteinmel og siden efter en tur gennem ekstruderne hos Organic Plant Protein ender som sunde råvarer til fødevareindustrien, og det var en ganske begejstret socialdemokratisk minister, som forlod fabrikken med ny viden, som han lovede at bringe med ind i de aktuelle landbrugsforhandlinger.

"Super fascinerende besøg hos Organic Plant Protein. Her er plantebaseret kost ikke bare en fremtidsidé fra forskere og politikere. Det er velsmagende virkelighed. Jeg er rigtig nysgerrig på fremtidens landbrug, og her er plantebaserede fødevarer vigtige. Derfor er det virkelig spændende at se, hvilke udfordringer og muligheder der er," sagde Rasmus Prehn efter det knap to timer lange besøg på den jyske fabrik.

Minister ser stort potentiale

Ministeren hæftede sig især ved, at Fie Graugaard og Ulrich Kern-Hansen producerer et plantebaseret produkt med højt proteinindhold, lav fedtproducent og med få kulhydrater, der i struktur, saft og kraft minder om rigtigt kød.

"Det er virkelig inspirerende – og bedre for klimaet," lød vurderingen fra ministeren, som efter en rundtur på fabrikken lage øre til mange argumenter for at satse på plantebaserede fødevarer, inden han fik mulighed for at smage på en kødfri buffet.

"Med plantebaserede alternativer til kød kan hensyn til klima og danskernes kost tilgodeses på samme tid – i tråd med de nye officielle kostråd. Og så er der samtidig god mulighed for at udvikle landbruget. Potentialet er stort," fastslog Rasmus Prehn, hvis begejstring bestyrkede Ulrich Kern-Hansen i, at det formentlig kun er et spørgsmål om tid, før det bliver nødvendigt at skrue på for produktionen.

Detailpopser med PlantMate-køderstatning har fundet vej til dansk detailhandel, men der skal gang i salget til de store industrikunder, før der for alvor bliver travlhed hos Organic Plant Protein
Detailpopser med PlantMate-køderstatning har fundet vej til dansk detailhandel, men der skal gang i salget til de store industrikunder, før der for alvor bliver travlhed hos Organic Plant Protein. PR-foto

"Jeg tror, at han blev overrasket over, at der stod en færdig fabrik, som årligt kan producere 4.800 tons 'Plant Mate'-køderstatning, som er både sundere og billigere end kød. Det giver mad nok til, at halvdelen af den danske befolkning kan få et ugentligt måltid og svarer til kødet fra 320.000 slagtesvin," sagde Ulrich Kern-Hansen, som glæder sig over den massive politiske opbakning bag de plantebaserede fødevarer:

"Det er helt overvældende, hvor meget medvind der er fra politisk hold."

Organic Plant Protein lancerede i starten af året detailposer med forskellige typer af økologiske alternativer til kød i Irma-kæden. Produkterne er lavet af proteinmel fra hestebønner og ærter, og de bliver formentlig snart indlemmet i sortimentet hos Nemlig.com og Coop.dk.

Det er vigtigt for virksomheden at blive tilgængelig på de landsdækkende online-platforme, men ifølge Ulrich Kern-Hansen bliver det næppe de små poser til dagligvarekæderne, som for alvor flytter noget, selv om de også er lanceret hos en enkelt kæde i England, Tyskland og senest i Holland.

"Det er de store industrikunder, som skal trække læsset, og vi har tiltro til, at det begynder at ske i løbet af sommeren," lyder vurderingen fra Hedensted.

Flere artikler fra samme sektion

Thise Mejeri vil låne penge til at beskytte "Jordens lunger"

Som led i ambitionen om at udfase brugen af soja i foderet, beder Thise Mejeri om et crowdfundinglån på en mio. kr.

12-04-2021 5 minutter Klima,   Mejeriproduktion

Økologiske grise får sjældent antibiotika

Forbruget af antibiotika til økologiske fravænningsgrise er meget lavt og udgør 6,2 pct. af forbruget i den konventionelle smågriseproduktion, viser nye data.

11-04-2021 4 minutter Foder,   Svineproduktion,   Dyrevelfærd

Danmarks største landbrugsmesse har fundet ny dato

Agromek skulle oprindeligt være afholdt i oktober sidste år, så blev messen skubbet til januar i år, og nu er en ny dato fastlagt i 2022.

09-04-2021 2 minutter Messer