Annonce

Annonce

Økologisk plantefars og mælkefru økologisk smørbar

Producenterne af plantebaseret kost har flere fælles udfordringer, som ikke altid bliver varetaget af fødevarebranchens eksisterende brancheorganisationer. Derfor danner producenterne af alternativer til animalske fødevarer nu deres egen brancheorganisation. Foto: PR/Naturli' Foods

Producenter af plantebaserede fødevarer danner deres egen brancheforening

Odense Marcipan danner 1. marts rammen om en stiftende generalforsamling for en ny brancheorganisation, som skal varetage de fælles interesser for producenter af alternativer til animalske fødevarer.

Det danske marked for plantebaserede varer er nu blevet så stort, at der er behov for, at branchen får sit eget talerør, og 1. marts er der stiftende generalforsamling for en ny brancheorganisation, som både omfatter producenter og importører.

Det er Margarine Foreningen, MIFU, der har fostret ideen om at oprette en ny brancheforening, og arbejdet med at etablere foreningen er i første omgang lagt i hænderne på Frederik Madsen, som er sekretariatschef i MIFU.

Han har tidligere forklaret til FødevareWatch, at den nye brancheforening skal gøre op med den diskrimination, som flere producenter af plantebaserede alternativer til mælk og kød oplever.

“Der er behov for en brancheorganisation, der kan formidle plantebaserede alternativers sag over for medier, politikere og forbrugere. Det er en opgave, der lige nu primært hviler på skuldrene af NGO’er, enkelte virksomheder og bloggere, men jeg tror på, at man sammen kan stå stærkere,” sagde Frederik Madsen til FødevareWatch.

Overrasket over den store interesse

Arbejdet med at skabe opbakning bag planerne har stået på i nogle måneder, og Frederik Madsen forklarer til Økologisk, at han er positivt overrasket over den store interesse, der er for den nye forening.

”Jeg har fået stor hjælp af Vegetarisk Forening til at identificere potentielle medlemmer, og hovedparten af de virksomheder, som jeg har kontaktet, kan se behovet for foreningen, og over halvdelen er interesserede i at være med,” siger Frederik Madsen.

Noget af det første, vi kommer til at tage op, er klimamærkningen, som der er meget delte meninger om i fødevarebranchen.

— Frederik Madsen, sekretariatschef i MIFU

”Det er en branche, som er domineret af mange små startups. De vil gerne være med, men har måske ikke så mange penge, så den første udfordring bliver at få skaffet tilstrækkeligt med kontingentmidler, så vi skal have fundet en model, hvor det bliver de bredeste skuldre, der kommer til at bære de tungeste byrder,” siger Frederik Madsen.

Klimamærket står højt på dagsordenen

Pengene skal bruges til at etablere en hjemmeside og begynde det politiske arbejde, og efter hans vurdering er der nok at tage fat, da producenterne har meget forskellige tilgange til at arbejde med plantebaserede fødevarer.

”Nogle kommer fra en vegetarisk baggrund, andre har en mere politisk tilgang, og noget af det første, vi kommer til at tage op, er klimamærkningen, som der er meget delte meninger om i fødevarebranchen, siger Frederik Madsen.

Men uanset hvilken tilgang virksomhederne har, håber Frederik Madsen, at det bliver muligt at skabe en stærk forening, som kan tage hånd om de særlige udfordringer, det giver at producere varer til et marked, som historisk har været domineret af animalske produkter.

Blandt de virksomheder, som bakker op om den nye forening, er Naturli’ og Mols Organic, og Frederik Madsen forventer, at mindst ti virksomheder bliver repræsenteret på den stiftende generalforsamling, som bliver afholdt på Odense Marcipan, hvor alle er velkomne til at deltage.

Annonce

Flere artikler fra samme sektion

Mere spotlight på lokale fødevarer under coronakrisen

Coronakrisen giver de kreative ideer og samarbejder så stor medvind, at produktionen og opfattelsen af lokale fødevarer har rykket sig 10-15 år, vurderer bogaktuel direktør i Nordisk Center for Lokale Fødevarer.

31-07-2020 4 minutter Lokale varer

GratisMad.dk bliver madspildskampens schweizerkniv

Etableringen af den landsdækkende portal GratisMad.dk, skal gøre det nemmere for fødevareproducenter og butikker i hele landet at donere overskudsmad til socialt udsatte borgere.

31-07-2020 2 minutter Madspild

Fresh.Land laver samarbejde med Emmerys

Begge parter ser potentiale i onlinebrødsalget via Fresh.Land, da kunderne ikke længere behøver at besøge de fysiske butikker, for at få fingre i friskbagt, økologisk bagværk

30-07-2020 4 minutter Onlinesalg,   Frugt bær & grønt,   Bageri