Annonce

Annonce

Annonce

En have med et hus i baggrunden

Problemet med de fleste haver er, at de mest består af græs, hvilket ikke er indbydende for et rigt insektliv. Ved at lade lidt af haven være vild, kan man hjælpe insekterne. Foto: Colourbox

Professor: Gu nytter det at gøre haven vild

At gøre bare en lille del af haven mere vild kan være en stor hjælp for de vilde planter og dyr, siger professor i agroøkologi.

Det kan godt være, at man som haveejer føler, at det ikke gør nogen forskel, hvis man lader en del af haven blive mere vild. Men faktisk nytter det en hel del, hvis alle danske haveejere omlægger bare 100 m2 af deres grund til at blive mere vild.

Det fastslår Jørgen E. Olesen, professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, ifølge Viborg Folkeblad.

“Ja, gu vil det da nytte. Lad os sige, at der er 1,5 millioner husstande i Danmark med en have, og at de hver især omlægger bare 100 m2 af deres grund til at blive mere vild. Det giver 15.000 ha. Og så siger vi, at kommunerne og boligforeningerne gør det samme med nogle af alle deres store græs-ørkener. Så kan vi sikkert nå op på 25.000 ha. Er det meget? Ja, det synes jeg faktisk, at det der,” siger han til avisen.

Problemet med de fleste haver er, at de mest består af græs, hvilket ikke er indbydende for et rigt insektliv.

Jørgen E. Olesen nævner også, at de vilde haver vil være nogenlunde jævnt fordelt over hele landet, hvilket vil give insekterne bedre muligheder for at kunne sprede sig.

ØL har uddelt gratis frø

Der er da også en håndsrækning fra danskerne til insekterne i disse måneder. I hvert fald har Økologisk Landsforening valgt at uddele 70.000 frøposer til forbrugerne i løbet af foråret - en lille del af poserne bliver uddelt på Naturmødet i Hirtshals i slutningen af maj. Indholdet i poserne er økologiske frøblandinger, der giver mere føde til bier, svirrefluer og sommerfugle.

“Ved at så de gratis blomsterfrø i sin have eller altankasse kan man hjælpe med at give bestøverne bedre vilkår, få nogle rigtigt flotte blomster at kigge på og lejlighed til at nærstudere insekterne, når de henter mad,” sagde Christina Udby Hansen, projektleder i Økologisk Landsforening, om projektet i april.

Derudover har foreningen allieret sig med 250 økologiske landmænd, der frivilligt har taget landbrugsjord ud af drift for at give plads til at så frøene.

Også Danmarks Naturfredningsforening (DN) er i gang med at hjælpe danskernes haver mod bedre forhold for insekter. Foreningen har lavet en frøblanding, der sælges i Coops butikker, og den seneste melding lyder, at omkring halvdelen af de 10.000 frøposer, der kom i butikkerne for en måned siden, er solgt. Også boligforeningerne har henvendt sig til DN, fordi de ønsker a indkøbe større mængder frø til at anlægge vildeng på deres arealer.

Overskuddet af salget fra DN’s frøposer går ubeskåret til foreningens arbejde med at hjælpe truede danske sommerfugle.

Flere artikler fra samme sektion

Øko-pionerer giver 100.000 kr til dokumentarfilm om økologiens historie

De første optagelser til en dokumentarfilm i anledning af 30-året for Ø-mærket er i hus, og nu satser producenterne på at få den sidste del af finansieringen på plads via Coop Crowdfunding.

28-05-2020 5 minutter Biodiversitet,   Natur

Lidls økologi-salg sætter ny rekord

Lidls kunder køber ind med hjertet og lægger markant flere økologiske produkter i kurven, og discountkæden har i år haft en vækst i økologisalget på over 20 pct. Væksten er dermed mere end dobbelt så høj som dagligvarehandlens øko-vækst i 2019.

28-05-2020 4 minutter Detailhandel

Restaurationsbranchen i opråb til politikere: Grøn omstilling kræver økologi og klimakrav

Der er behov for efteruddannelse, mere økologi og klimakrav for at gøre professionelle køkkener bæredygtige, lyder det fra flere organisationer. Ikke alle politikere bakker op om ønsket.

27-05-2020 5 minutter Foodservice,   Klima,   Politik,   Bæredygtighed