Annonce

Annonce

Forskellige former for bæredygtig emballage står på et bord.

Myndighederne og Horesta indleder samarbejde, som sigter mod at begrænse brugen af plastic, når de professionelle køkkener pakker takeaway-mad, og der findes allerede mange bud på bæredygtige alternativer. Foto: Jakob Brandt

Restauranter og hoteller skal bruge mindre plastik

Et nyt samarbejde mellem Miljøministeriet og Horesta er et stort skridt i retning af en grønnere affaldssektor, vurderer miljøminister Lea Wermelin.

Mange fastfood-restauranter har allerede udskiftet plastemballagen med mere bæredygtige løsninger, men der er stadig alt for meget mad, der sælges i en plastikbakke med tilhørende engangsbestik i plastik.

Dagligvarebutikkernes kød og grøntsager er ofte indpakket i plastfolie, og for at sikre at flere i fødevarebranchen skifter til grønne emballageløsninger, indgår Miljøministeriet, via Det Nationale Plastikcenter i Miljøstyrelsen, nu et sektorsamarbejde med Horesta.

Samarbejdet skal bidrage til konkrete løsninger, der både reducerer mængden af engangsplastik og øger genanvendelsen af emballagen i hotel- og restaurationsbranchen. I den forbindelse vil alle de vigtigste aktører på tværs af værdikæden blive inddraget. Det gælder både producenter, indkøbere og affaldsbehandlere oplyser Miljøministeriet.

"Vi skal bruge langt mindre plastik end i dag. Og det vi bruger, skal vi blive bedre til at genbruge og genanvende. Lige netop på vores restauranter og hoteller er der et kæmpe potentiale for at bruge mindre engangsplastik. Med dette samarbejde får vi skabt nogle relevante initiativer, som kan inspirere alle i hotel- og restaurationsbranchen til at gå samme vej. Det er et stort skridt nærmere mod en grøn affaldssektor og en cirkulær økonomi," siger miljøminister Lea Wermelin i en omtale af det nye samarbejde.

Hun betegner aftalen som et stort skridt i retning af en grøn affaldssektor og en cirkulær økonomi, og i Økologisk Landsforening glæder Malene Jensen, koordinator i foreningens foodserviceafdeling, sig over, at myndighederne med det nye samarbejde sætter yderligere fokus på bæredygtighed i de danske køkkener.

Det er et initiativ, som kommer i naturlig forlængelse af det arbejde, som sker i regi af foreningens nye fagudvalg for professionelle køkkener:

"Vi arrangerer efter sommerferien en landsdækkende netværksstafet, som starter i Aalborg 17.august og slutter i København 31. august. Det bliver til fem inspirationsdage med oplægsholdere og besøg hos fem køkkener, som går foran, når det gælder økologi og bæredygtighed," siger Malene Jensen.

De gode cases skal inspirere

I regeringens "Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi" er der sat et ambitiøst mål for hotel- og restaurationssektoren om 50 procent reduktion af visse engangsplastikemballager til takeaway i 2026.

Reduktionsmålet skal blandt andet opnås gennem udbredelse af eksisterende og nye genbrugsløsninger. Det kan for eksempel være, at vi som forbrugere kan vælge genbrugelige kaffekopper og emballager til takeaway frem for engangsemballage, og Jan Vinther Laursen, formand i Horesta, ser store perspektiver i det nye samarbejde:

"Det er en meget ambitiøs målsætning. Erhvervet brænder for den grønne omstilling, og i HORESTA vil vi gerne bidrage til at nå dette mål og med at finde de rette og fremtidssikrede løsninger, som virksomhederne kan bruge til at reducere plastik i takeaway. Derfor er vi rigtig glade for samarbejdet med Miljøministeriet, som netop kan se værdien i at inddrage erhvervet, siger han.

For at sikre fremdrift i arbejdet, vil der blive oprettet et sekretariat hos Horesta, som kan inddrage aktørerne på området.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer