Annonce

Annonce

Sønnerne Aksel og Nicolai Rømer sammen med Niels Rømer og en tysk messeansat på Anuga-stand.

Sønnerne Aksel og Nicolai Rømer sammen med Niels Rømer og en tysk messeansat på Anuga, melder om stor interesse for familiens helt nye store satsning på at etablere en bred serie af veganske fødevarer til det økolgiske marked. Foto: Rømer Vegan

Rømer-familien hopper med på den veganske bølge

Hidtil har Rømer-familien været mest kendt for økologiske sodavand, øl og sprut samt chokolade, rawbarer og småkager, men med en ny stor satsning i form af selskabet Rømer Vegan Products, håber familien at få en bid af det voksende marked for plantebaserede fødevarer.

Selv om den økologiske frontløber Niels Rømer ubetinget er en af de mest garvede messeudstillere i den økologiske branche i Danmark, var der lidt ekstra sommerfugle i maven, da han og sønnerne Aksel og Nicolai Rømer fredag i sidste uge satte kurs mod Køln og verdens største fødevaremesse Anuga.

Det er kun knap en måned siden, at iværksætterfamilien registrerede selskabet Rømer Vegan Products ApS til CVR-registeret, hvor Niels Rømer står anført som direktør for det nyetablerede selskab, som er familiens seneste nye store satsning.

Forud var gået nogle meget travle måneder med produktudvikling og indretning af produktionslokaler i det nedlagte Arla-mejeri i Vrinners, som den jyske iværksætter-familie overtog i 2014. Det skete for at redde produktionen af økologisk chokolade hos Woodshade. Siden er omsætningen øget betragteligt, og med Aksel Rømer ved roret har selskabet ændret navn til Mols Organic, som ud over chokolade også producerer småkager og rawbarer.

Nu får de mange søde sager selskab af plantebaserede falafler, pølser, postejer og burgerbøffer m.m.

Lang tid undervejs

"Vi havde planlagt at lave plantebaserede produkter længe inden, den veganske bølge kom i gang," siger Niels Rømer.

Han har brugt et års tid på at finde frem til og anskaffe den maskinpark, som er nødvendig for at igangsætte en større produktion, som i første omgang er målrettet dagligvarehandlen, hvor de første produkter efter planen bliver lanceret ved årsskiftet.

Han kan se tilbage på en karriere, hvor han og hustruen sammen med deres to sønner har skabt en familiekoncern med mange forgreninger i vidt forskellige retninger. De omfatter bl.a. grossistvirksomheden Rømer Naturprodukt, Ørbæk Bryggeri, Nyborg Destilleri og Mols Organic i Vrinners på Djursland.

Aksel Rømer t.v. har i disse dage travlt med at uddele smagsprøver fra Rømer Vegan til indkøberne på Anuga. Foto: Rømer Vegan

I 2016 solgte familien en del af familiekoncernen til en udenlandsk partner i form af den hollandsk baserede og økologisk orienterede investeringsfond Triodos Organic Growth Fund, men både Mols Organic og Rømer Vegan er ejet 100 pct. af familien.

De har begge base i et nedlagt Arla-mejeri, som ud over Rømer-familiens produktion af økologisk chokolade, småkager og raw-barer har udlejet lokaler til virksomhederne Andersen Winery og Tebstrup Gedeosteri.

Ud med mjød og ind med planteprotein

Indtil sidste år husede den økologiske 'fødevareklyng' i Vrinners også mjødfirmaet Mjødgård, men da det blev solgt, og den nye ejer flyttede produktionen til Stevns, blev der plads tilovers. Da lokalerne allerede var fødevaregodkendt, var det oplagt for Rømer-familien at realiserer ambitionen om at indrette en produktion af plantebaserede varer i de tomme lokaler.

Efter en del research hos diverse producenter af produktionsudstyr til slagteribranchen blev hullet efter mjøden og et par mindre fødevareproduktionen, som familien havde lukket ned i løbet af 2019, fyldt med en nyindkøbt maskinpark. Den er skræddersyet til at producere nogle af de mange plantebaserede fødevarer, som Rømer Naturprodukt hidtil har været nødt til at importere fra udlandet.

Produkterne fra Rømer Vegan er ikke kun økologiske, de er også glutenfri, og de kommer efter planen i handlen i Danmark omkring årsskiftet

Familien ønsker ikke at sætte tal på, hvor mange mio. kr. den har investeret i den veganske produktion.

Anuga har taget godt imod

"Vi har ret store forventninger til de nye produkter, og vi tror så meget på det, at vi fra starten har gearet fabrikken til en stor produktion," siger Aksel Rømer, og at dømme efter de første meldinger fra Anuga ser det ud til, at Rømer-familien igen har ramt rigtigt.

"Vi har oplevet stor interesse for vores veganske pølser, bøffer og falafelkugler. Folk er vilde med både smagen og konsistensen, der differentierer sig en del i forhold til mange andre veganske produkter," siger Aksel Rømer fra messen.

Efter hans vurdering lægger mange indkøbere især vægt på, at produkterne fra Rømer Vegan både er økologiske, veganske og sojafri, og den nyetablerede virksomhed har allerede fået kontakt til en større britisk supermarkedskæde.

Rømer-familiens økologiske univers

  • I 1972 åbnede Signe og Niels Rømer helsekostforretningen Heksekosten i Silkeborg, som siden er udviklet med en café.

  • Siden begynder han at producere økologisk kosmetik og etablerer grossistvirksomheden Rømer Naturprodukt, som forhandler op mod 1000 økologiske varenumre, som sælges til specialbutikker over hele landet.

  • I 1996 køber Rømer-familien Ørbæk Bryggeri og producerer i første omgang økologiske juicer og sodavand. I 2001 forlader de første økologiske øl det fynske bryggeri, og i 2009 begynder familien at destillere whisky og rom på Ørbæk Bryggeri.

  • I 2014 overtager familien chokoladefabrikken Woodshade Organics, som i 2017 ændrer navn til Mols Organics og supplerer produktionen af chokolade med rawbars og småkager.

  • I 2017 åbner Rømer-familien Nyborg Destilleri i DSB's gamle togværksteder ved havnen i Nyborg. Udover destilleriet rummer bygningen også en restaurant, café og butik.

  • I 2019 bliver Rømer Vegan Products det seneste skud på iværksætterfamiliens aktiviteter.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel

Sømosegaard blev tørlagt på Økodag, men endte ifølge værtsparret med en ren 10'er

Selv om værtsparret på Sømosegaard efter et historisk vådt forår fik opfyldt ønsket om en Økodag uden regn, blev det paradoksalt nok vandmangel, som blev den største udfordring i timerne inden godt 2.000 gæster strømmede til det midtjyske landbrug.

15-04-2024 6 minutter Økodag

Danish Crown indrømmer fejl og undgår tur til Højesteret

Danish Crown erkender nu at have brudt markedsføringsloven med sin kampagne om klimakontrollerede grise. Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening havde anket sagen, efter at Danish Crown oprindeligt var blevet frikendt i flere anklagepunkter.

13-04-2024 5 minutter Grise,   Klima,   Forbrug