Annonce

NOFF_DAN-okt-nov.jpg

Annonce

GreenF-september.png

Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png
Et billede af Katrine Turners vilde have

Hvert år kører danskerne over 950.000 tons haveaffald på genbrugspladsen. De ture kan du sagtens spare væk. Smid i stedet grene, visne buske og andet afklip (helst uden frø og rodukrudt) i en kvasbunke, hvor et mylder af liv fra bittesmå nedbrydere til pindsvin vil få en fest. Foto: Peter Nordholm Andersen

Sådan gør du din have mere naturvenlig

DR-vært Katrine Turner giver her seks tip til, hvordan man relativt let kan øge biodiversiteten i sin have og bl.a. tiltrække insekter, der modkæmper skadedyr.

Her får du seks gode råd fra Katrine Turner, der er ekspert i at få mere vildt liv ind i en have. Rådene er rangordnet efter, hvor nemme de er at gå til.

1. Gør intet

Gamle træer, krat, en rådnende træstamme, rodende hjørner med grene, sten og tilfældige småbuske. Lad det stå! Jo ældre den slags naturelementer er, desto mere liv er der knyttet til dem. De giver føde, læ og skjul for alt fra mikroskopiske biller over frøer til store rovfugle. Hvis et træ er blevet for fyldigt og skygger, så beskær træet frem for at fælde det - gamle træer er i tilgift gode til at lagre CO2. Udnyt de potentialer, der opstår af sig selv. Fx er et muldvarpeskud som skabt til at så vilde blomsterfrø i. Og så handler det om at læne sig tilbage: Nyd mælkebøtterne og andre vilde blomster – og det liv, der kommer med dem.

2. Slå græsset sjældnere

Lav zoner i græsset, der får lov til at vokse sig højt. Det høje græs giver gode skjul til havens dyr. Du kan også vælge slet ikke at slå græsset, måske med undtagelse af slyngede, dekorative stier, du kan gå frem og tilbage i. Slå blot græsset – gerne med en le – en til to gange om året, gerne i slutningen af maj og starten af september. Du kan også placere store sten på græsset, så det går ud, og dermed skabe små rum til såsteder for vilde blomsterfrø, der leverer fine madpakker til bestøvere.

Mere viden om vildskab i haven

  • 'Skab mere vild natur, hvor du bor'. Hæfte med naturhaveråd fra Landsforeningen Praktisk Økologi, Vild med vilje og andre grønne organisationer. Download via tinyurl.com/naturhave.

  • Danmarks vilde haver er et initiativ fra Verdensnaturfonden WWF, Ikea og Haveselskabet. Du kan tilmelde alt fra en altan til et stort fællesareal, og når du tilmelder dig, får du en guide, der er tilpasset til de kvadratmeter, hvor du vil hjælpe det vilde liv.

  • Nyhedsbreve bugner også med tips og tricks, videoer og viden om naturtiltag. Tilmeld dig/jer på www.danmarksvildehaver.dk.

  • www.vildskab.nu/inspiration finder du også en stribe artikler om alt fra gode pindsvineboliger til at gå fra græsplæne til græsland, som bl.a. Katrine Turner står bag. Hun er også medforfatter til brugsbogen ”Naturhaven - Den mangfoldige have”.

3. Kvas i stedet for genbrugspladsen

Hvert år kører danskerne over 950.000 tons haveaffald på genbrugspladsen. De ture kan du sagtens spare væk. Smid i stedet grene, visne buske og andet afklip (helst uden frø og rodukrudt) i en kvasbunke, hvor et mylder af liv fra bittesmå nedbrydere til pindsvin vil få en fest. Vil du bruge lidt mere tid, kan et kvashegn anbefales – de er dekorative og naturlige ”rumdelere” i din have. Du kan for eksempel fylde grene fra beskæring af frugttræer på hvert år, da hegnet langsomt synker.

4. Saml sten til en bunke

Sten er perfekte brikker til et godt hotspot for det vilde liv. Saml stendyngen på en tør, varm og sydvendt plet i din have, og dyngen vil hurtigt blive et hjem og godt skjul for varmekrævende smådyr som løbebiller og edderkopper. De er rovdyr, der hjælper med at holde antallet af skadedyr i haven nede på et minimum. Next step: Lav et stengærde, hvor de største sten placeres nederst, de næstestørste ovenpå osv. Gærdet skal skråne 50-60 % for at blive stabilt.

5. Nemt vandspejl: underskålen

Flyvende og krybende dyr tørster efter små vandsteder, der samtidig giver mørke og fugtige skjul til fx tudser, snegle og tusindben. Fyld et fad, et fuglebad eller en underskål med vand, som stilles ved terrassen, hækken eller inde i et bed. Ja, gerne flere, og fyld gerne et hjørne af skålen med småsten. Husk at fylde vand på, når du i øvrigt vander haven. Next step: Anlæg et vandhul/havedam, gerne med en zone på 10-15 cms dybde med mørke sten – guf for varmekrævende vandinsekter.

6. Hjælp de hjemmehørende arter

Saml gode, danske planter i et lille, skrånende bed med masser af sol. Det er arter som blåhat, martsviol, musevikke, løgkarse, kodriver, timian, rejnfan og rødkløver – det er plantearter, der også vil tiltrække hjemmehørende insekter som bier, svirrefluer og sommerfugle. I den lidt højere kategori af vækster kan du også overveje brom- og solbær, pil, fuglekirsebær og hyld. Frø og planter kan fås hos velassorterede planteskoler samt måske fra naboer eller samles vildt i naturområder.

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd