Annonce

Annonce

Samsø Bær bruger udelukkende lokale råvarer, som er produceret på øen, og ejerne håber, at det vil gøre det nemmere at få adgang til flere østjyske butikker og restauranter, når Råhandel åbner distribution i Aarhus. Foto: Samsø Bær

Samsø Bær tror på øget salg via Råhandels nye jyske filial

Samsø Bær er en af de små østjyske fødevareproducenter, som ser frem til, at Råhandels varer bliver distribueret i Midtjylland.

Samsø Bær begyndte sidste år at benytte Råhandel som distributør på Sjælland, og firmaets direktør Lone Hundevad ser spændende perspektiver i, at salgskanalen nu begynder at markedsføre et udvalg af platformens produkter i det midtjyske.

»Vi har nu leveret varer til bl.a. Irma via Råhandels afdeling på Sjælland i fire måneder, og vi er godt tilfredse med salget, så vi glæder os til, at Råhandel nu får en afdeling på Jyllands-siden, hvor vores produkter er endnu mere lokale,« siger Lone Hundevad.

Samsø Bær producerer snaps, marmelade, saft og olie af nødder, blomster, raps, frugter, rabarber, figner, bær og andet godt fra samske marker og buske.

Går det, som direktøren håber, skal der fremover plukkes lidt flere bær for at følge med efterspørgslen, som har fået et løft siden en fadlagret valnøddesnaps fra Samsø Bær i 2018 nåede finalen ved produktprisen Sol over Gudhjem.

Det startede som hobby-projekt

Snapsene er Lone Hundevad selv med til at producere hjemme på Holmgaard, som ligger ved foden af Besser Rev, hvor Samsø Bær har sin egen forretning og produktion. 

”Når jeg præsenterer vores produkter i specialbutikker landet over, er det en stor tilfredsstillelse at have været så dybt involveret i fremstillingen,« siger Lone Hundevad.

Hun var dog ikke selv med, da Samsø Bær tilbage i 2001 blev etableret som et hobbyprojekt af tre af øens største jordbæravlere og en lokal kok. Siden er flere kommet til, og selskabet er i dag ejet af seks lokale familier, som alle brænder for at producere fødevarer af lokale råvarer. Den årlige omsætning er vokset til næsten tre mio. kr.

Økologisk saft åbner nye døre

»Det er kun fire år siden, at vi begyndte at lave drikkeklar saft, og det har åbnet døren til mange restauranter og caféer, og mange af dem efterspørger økologiske varer,« siger direktøren.

På grund af omlægningstiden var Samsø Bær først for et år siden klar til at lancere de første økologiske produkter i form af drikkeklare og koncentrerede safter. Vejen dertil var dog naturligvis noget længere, da ejerne insisterer på kun at bruge lokale bær.

Ifølge Lone Hundevad har økologisk produktion af lokale varer vist sig at være en god cocktail. Derfor er der flere økologiske produkter og råvarer på vej, og Samsø Bær planlægger i år at lancere sin første økologiske marmelade.

»Planen er, at vi skal starte en testproduktion af økologisk marmelade i år, og så må vi se, om vi kan få økonomien til at hænge sammen,« siger hun.

Producentens forlængede arm

Produkterne fra Samsø Bær kan købes flere steder på Samsø og i mange af landets specialbutikker, men Lone Hundevad håber, at Råhandels entré i Jylland vil fungere som hendes forlængede salgsarm, som kan være med til at åbne døren til flere jyske Coop-butikker og spisesteder. 

Efter flere års salgsarbejde oplever hun, at butikkerne nu selv er begyndt at henvende sig, og på den måde kan hun spare mange timer på landevejen.

»I starten sendte vi varer til Råhandel hver uge, men fremover er det planen, at vores varer skal være fast på lager - både på Sjælland og i Aarhus.«

Flere artikler fra samme sektion

Det frie liv har også en bagside

Det frie udeliv skåner økologiske malkekøer for trykninger, men øger risikoen for leverikter, viser en ny analyse af slagtefund.

07-05-2021 3 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg,   Mejeri

Sådan skaber du nye, bæredygtige kostvaner

To eksperter giver deres bud på, hvordan du kan ændre gamle vaner til nye, som farver dine valg og måltider mere grønne. Det handler om at erstatte den gamle vane med noget, der giver dig samme belønning.

07-05-2021 9 minutter Forbrug,   Mere grønt,   Plantebaserede fødevarer

Fødevaregigant vil ind på Europas marked for plantedrikke

Nestlé vil disrupte markedet for plantedrikke og lancerer nu en ærtebaseret drik, der tilmed er certificeret CO2-neutral.

07-05-2021 5 minutter Plantebaserede fødevarer,   Fri for-produkter,   Detailhandel,   Forbrug