Annonce

Mads Kissow, formand for Økobornholm og Anna Sofie Poulsen, direktør for Bornholms Økojord A/S, glæder sig over udsigten til at kunne hjælpe flere økologiske småskalalandbrug i gang på Bornholm. Foto: Jakob Brandt

Slutspurt mellem jul og nytår sikrede den sidste halve million

Bornholms Økojord A/S har nu rundet tre mio. kr. i aktiekapital og er dermed klar til at stifte selskabet og gå på jagt efter en forpagter og et stykke jord.

En hidsig slutspurt sikrede at Bornholm nu har fået et selskab, hvis vigtigste mission er at skabe grobund for en større økologisk produktion på Østersø-øen.

Kort før jul manglede den erhvervsdrivende forening Økobornholm stadig over en halv mio. kr. for at rejse tre mio. kr., Det er minimumsbeløbet for at stifte selskabet Bornholms Økojord A/S, som skal opkøbe og udleje landbrugsjord til økologiske forpagtere.

I spidsen for selskabet står den ulønnede direktør Anna Sofie Poulsen, som glæder sig over, at bornholmerne bakker op om projektet og er villige til at investere deres penge i det.

"Jeg havde regnet med, at jeg skulle bruge dagene mellem jul og nytår til at ringe rundt til folk for at få dem til at investere i Bornholms Økojord, men efter at I på Økologisk Nu skrev om os, greb TV2 Bornholm historien, og så begyndte det at strømme ind med mails," siger Anna Sofie Poulsen.

Så i stedet for at bruge juledagene til at ringe til folk fik hun travlt med at registrere de modtagne beløb og hjælpe folk med at udfylde de elektroniske blanketter på nettet.

Nu er vi kommet ind på lystavlen

"Nu er vi kommet på ind på lystavlen hos mange flere, og det er fantastisk, som folk har bakket os op. Vi fik ca. 60 nytegninger mellem jul og nytår. En var på 200.000 kr. og der var et par stykker på 100.000 kr., mens de fleste var på minimumsbeløbet på 10.400 kr. Det sikrer os en god base at arbejde ud fra," siger direktøren, som nu sammen med de øvrige medlemmer af Økobornholm har frem til 21. januar til at få styr på formaliteterne omkring selve stiftelsen af selskabet.

"Når selskabet er stiftet skal vi i gang med finde en forpagter og et stykke jord, hvor det er muligt at realisere forpagterens ideer," siger direktøren.

Ved at leje jorden, slipper forpagteren for at binde en masse penge i jord, og kan investere alle sine kræfter og penge i at realisere sine ideer, og Anna Sofie Poulsen hæfter sig i den forbindelse ved, at Økologisk Landsforening i flere år via projektet 'I gang for 1 million' har vist, at nyetablerede landmænd kan komme langt for små midler, hvis de har en god ide og er indstillet på at arbejde med forarbejdning af egne råvarer.

Aktiekapitalen på tre mio. kr., som bliver Bornholms Økojords egenkapital, sætter visse grænser for, hvilke ejendomme der kan komme i spil, men for folkene bag 'omlægningsprojektet' stopper ambitionerne ikke her.

For dem er det dog vigtigst at komme i gang, men Anna Sofie Poulsen oplyser samtidig, at Bornholms Økojord allerede har en ny tegningsperiode på tegnebrættet, så flere i fremtiden får mulighed for at bidrage til omlægningen af Solskinsøen.

Flere artikler fra samme sektion

Holistisk afgræsning er et godt alternativt

FAGLIGT TALT: Holistisk afgræsning er godt for dyrene, lagrer kulstof, gør jorden mere frugtbar og giver biodiversitet med mange forskellige plantearter og blomster.

26-01-2021 3 minutter Fagligt talt,   Holistisk afgræsning

Konsulent: Økologer går glip af stor eksportmulighed

Kun meget få danske landmænd har fokus på det voksende marked for økologisk havre. Det er tankevækkende, at Danmark ikke har større eksport, mener økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Succesrig assurandør droppede millionhyre og blev mikrogartner

NY SERIE: I dag lever Jes Hjort-Malmberg af de grøntsager og spirer, som han dyrket på 800 m2 i forældrenes baghave, og han har ikke et sekund fortrudt, at han forlod et vellønnet, men stressende sælgerjob for at arbejde med jorden.

26-01-2021 7 minutter Grøntsagsproduktion