Annonce

Annonce

Gartner Lars Jacobsen arbejder med krydderurter i Drysseriet

Gartner Lars Jacobsen styrer produktionen af de økologiske krydderurter, bliver dyrket i muld, der er gødet med kompost, som er lavet af grøntaffald fra hospitalskøkkenet, der har spisemærket i guld. Foto: Bispebjerg og Frederiksberg Hospital

Socialt udsatte leverer krydderurter til økologisk hospitalsmad

Danmarks første økologiske hospitalsgartneri åbner på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. I gartneriet sørger socialt udsatte for, at patienterne får bæredygtige krydderurter.

Maden der serveres for patienterne på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital er i forvejen økologisk, og fremover bliver den nu toppet med et lokalt, økologisk drys af krydderurter fra eget gartneri.

Onsdag indvier hospitalet ‘Drysseriet’. Det er et økologisk gartneri, hvor der først og fremmest dyrkes krydderurter som leveres til hospitalskøkkenet. Krydderurterne spirer i muld lavet af grøntaffald fra køkkenet. 

Gartneriet drives i et samarbejde med organisationen WeShelter, som er en sammenslutning af sociale tilbud og institutioner for udsatte borgere i København, oplyser sygehuset.

“Jeg er både glad og stolt over, at det er lykkedes at lave et samarbejde med WeShelter om noget, der giver så god mening for både de mennesker, der arbejder i Drysseriet og for de patienter på vores hospital, der kommer til at nyde godt af deres arbejde,” siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) på åbningsdagen.

Også enhedschef Michael Allerup fra Køkkenet glæder sig over samarbejdet med WeShelter, og at hospitalet bidrager til, at socialt udsatte mennesker kan få et meningsfuldt arbejde. 

“Jeg er glad for, at vi kan servere økologiske, friske og lokalt dyrkede krydderurter for vores patienter, hvor smagen er i top og som gerne skulle bidrage til større spiseglæde og restitution i forbindelse med deres behandling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital,” siger Michael Allerup.

Arbejdet i gartneriet løftes af socialt udsatte mennesker, som på den måde får et selvstændigt og meningsfuldt liv.

“I WeShelter er vores primære fokus på psykisk sårbare og udsatte mennesker, som i vores gartneri på Bispebjerg Hospital har mulighed for at lave aktiviteter, der giver mening, når Drysseriet bidrager med økologiske krydderurter til hospitalets køkken, siger Nikolaj Olsen Forstander og leder for WeShelters AST-tilbud.

Det er gartner Lars Jacobsen, som styrer arbejdet med de spirende krydderurter, som bliver dyrket i potter.

“Gartneriet er økologisk certificeret, og vi forventer at vi kan levere en bedre kvalitet,” siger Lars Jacobsen med adresse til de krydderurter, som skal en tur forbi hospitalets grossist.

Drysseriet er et af mange initiativer for organisationen WeShelter, som også har etableret en social dyrkningshave på hospitalet. Se video fra gartneriet her.

Lokalt, økologisk drys på hospitalsmaden

  • Bispebjerg og Frederiksberg Hospital fik som de første i Region Hovedstaden guldmærket i økologi i 2018, som betyder at Køkkenet hver dag laver mad til patienterne, hvor 90 – 100 pct. af råvarerne er økologiske, og fremover kommer de friske krydderurter fra gartneriet Drysseriet.

  • Drysseriet er et økologisk gartneri på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, som genanvender køkkengrønt og dyrker krydderurter, som bliver til frisk, grønt drys på patienternes smørrebrød.

  • Gartneriet er en del af aktivitets- og samværstilbuddet Gartneri Offside, som WeShelter driver i samarbejde med Københavns Kommune.

Flere artikler fra samme sektion

EAT Grim sælger grimme grøntsager

To iværksættere har fået så megen succes med at begrænse madspild ved at sælge økologiske frugt- og grøntkasse, der udelukkende er fyldt med tilsyneladende uperfekte varer, at de snart retter blikket mod udlandet.

23-09-2020 6 minutter Madspild,   Virksomheder

Comeback til sønderjysk saftproducent

Søgaard Saft trykkede på pauseknappen i foråret, men nu er de ansatte genansat og produktionen af økologiske drikkevarer genoptaget.

22-09-2020 2 minutter Virksomheder,   Foodservice

Friland barberer toppen af øko-tillægget

Trods nyt fald i tillægget på økologisk svinekød oplever Friland stadig, at der er en god balance på markedet.

18-09-2020 2 minutter Svineproduktion