Annonce

Annonce

Slagter opskærer svinekød på slagteri

Der er ingen grund til at frygte, at bunden også går ud af det økologiske marked, som det i øjeblikket er sket med salget af konventionelt svinekød, lyder meldingen fra Friland. Foto: Red Star Photography

Friland forventer stabil udvikling i markedet for økologisk svinekød

Mens faldende priser på konventionelt svinekød de seneste 10 uger er faldet til et niveau, der sætter producenterne under pres, ligger de økologiske priser stadig på et niveau, hvor landmanden kan tjene penge på produktionen, og Friland melder om en stabil markedssituation for økologisk svinekød.

Mens noteringen på konventionelle grise til Danish Crown siden uge 24 er reduceret med tre kr., har datterselskabet Friland i samme periode kun barberet to kr. af afregningen til de økologiske svineproducenter, og ifølge Frilands direktør, Claus Hein, behøver de økologiske producenter ikke frygte, at uroen på det konventionelle marked rammer økologien.

I uge 34 får økologerne en afregning på 25 kr. pr. kilo, og ifølge Randi Vinfeldt, formand for Svineudvalget i Økologisk Landsforening, er der stadig tale om en afregning, hvor der bliver noget tilovers til landmanden, men advarselslamperne begynder at blinke. Det skyldes ikke mindst, at priserne på det økologiske proteinfoder i øjeblikket stiger.

»Jeg håber ikke, at hele prisfaldet på de konventionelle grise slår igennem på det økologiske kød. Et fald på to kr. er allerede meget, men vi kommer heldigvis fra et højt niveau, og der er ikke justeret på økologitillægget (13,10 kr., red), så vi kan stadig lave en forretning på vores grise,« siger Randi Vinfeldt.

Hun kalder det dog bekymrende, at pilen i øjeblikket peger nedad, da det er umuligt at forudsige, hvor bunden ligger. Udviklingen i de økologiske foderpriser gør ikke bekymringen mindre.

God balance i markedet

Claus Hein kan dog berolige eventuelt bekymrede økologer, om at de ikke har udsigt til at banke hovedet ind i den kinesiske mur i form af det store fald i Danmarks eksport af konventionelt svinekød til Kina, som har slået bunden ud af det konventionelle marked og i øjeblikket presser indtjeningen hos Danish Crown.

»Vi oplever ikke den samme uro på det økologiske marked, som de konventionelle producenter, og der er ikke noget, som tyder på, at markedssituationen ændrer sig på den korte bane. Vi oplever fortsat god efterspørgsel – både ude og hjemme,« siger direktøren.

Han erkender samtidig, at voksende foderpriser naturligvis er en udfordring, men han noterer med tilfredshed, at antallet af slagtninger i øjeblikket ligger en smule over det budgetterede, og at der stadig er en sund balance mellem produktionen og Frilands salg, så p.t. er der ikke grund til de store bekymringer.

Den melding glæder Randi Vinfeldt, men belært af erfaringerne advarer hun de trængte konventionelle producenter mod at vende blikket mod økologien, da der stadig er tale om et lille og dermed meget sårbart marked.

»Vi har tidligere set, hvordan en større omlægning meget hurtigt slog bunden ud af det økologiske marked,« siger hun med adresse til 2015, da Friland tilbød støtte på 1.000 kr. pr. so, til økologer der øgede produktionen og tilbød lån til konventionelle landmænd, som ønske at omlægge produktionen til økologi. Det førte til en større overproduktion og kraftigt faldende priser.

Den risiko er Friland meget bevidst om, oplyser Claus Hein.

»Jeg har altid fokus på, at der er balance mellem de dyr, vi tager ind, og det, vi sælger.«

Flere artikler fra samme sektion

Bælgfrugternes utopia ligger i Holstebro

På Cafe Utopia i Holstebro æder bælgfrugterne sig mere og mere ind på menukortet og ind i dagligdagen for de 30 ansatte, hvoraf de fleste er psykisk sårbare. Her balancerer kokken og ildsjælen Mette Nygaard Nielsen med udviklingen af sunde og klimavenlige retter tilberedt helt fra bunden, som også de sårbare medarbejdere kan håndtere. Og bælgfrugterne kan faktisk hjælpe til at give enkle og overskuelige anretninger.

28-03-2024 8 minutter

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise