Annonce

Annonce

En mand er på vej ind i en Tesco

Økologisalget i Storbritannien steg i 2020 med over 12 pct. i forhold til 2019. Det er den største årlige stigning i 15 år. Foto: Mark Hillard/flickr/CC-BY-2.0

Markant fremgang for britisk økologi under coronaen

Forbruget af økologi i Storbritannien steg bemærkelsesværdigt meget det forgangne år. Der er dog en frygt for, at brexit kan bremse fremgangen.

De britiske borgere så i højere grad mod de økologiske varer, da corona-nedlukningen ramte det forgangne år.

Således steg omsætningen af økologiske varer til 2,79 mia. pund, 23,8 mia. kr., i 2020, hvilket er en stigning på 12,6 pct. i forhold til året før. Det er samtidig den største årlige stigning i 15 år. Det viser den nye årsrapport fra den britiske økologiorganisation Soil Association om det økologiske marked i Storbritannien.

"Folk ønsker ikke, at tingene vender tilbage til, som de var, og de er mere bevidste om deres aftryk på verden omkring dem og miljøet. Naturen er blevet vigtig for folk," siger Clare McDermott, chef for forretningsudvikling i Soil Association, til The Guardian.

Tallene dækker ikke kun over mad, men også kosmetik, tøj og andre økologiske varer - det er dog fødevarer, der udgør den største andel af det økologiske marked. Salget af kød og fisk steg med næsten 17 pct., mens det for grønt steg med over 15 pct. Økologiske kolonialvarer steg med næsten en fremtedel, og økologisk øl, vin og spiritus steg med næsten en tredjedel.

Økologien har ellers haft det svært i Storbritannien efter finanskrisen i 2008 og årene fremefter, da salget faldt med en femtedel fra 2008 til 2011. Først i 2017 nåede salget atter op på niveauet fra 2008.

Clare McDermott frygter nu, at det bliver brexit, der kan give økologien en mavepuster, idet der hersker uvished om, hvordan landbrugsstøtten vil se ud, når den ikke længere bestemmes af EU.

Tidligere har der også hersket uvished om eksportmulighederne efter udtrædelsen af EU, men der blev siden indgået en etårig aftale, der skal give markedet ro i 2021.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer