Annonce

Annonce

Annonce

Økologisalget i Storbritannien steg i 2020 med over 12 pct. i forhold til 2019. Det er den største årlige stigning i 15 år. Foto: Mark Hillard/flickr/CC-BY-2.0

Markant fremgang for britisk økologi under coronaen

Forbruget af økologi i Storbritannien steg bemærkelsesværdigt meget det forgangne år. Der er dog en frygt for, at brexit kan bremse fremgangen.

De britiske borgere så i højere grad mod de økologiske varer, da corona-nedlukningen ramte det forgangne år.

Således steg omsætningen af økologiske varer til 2,79 mia. pund, 23,8 mia. kr., i 2020, hvilket er en stigning på 12,6 pct. i forhold til året før. Det er samtidig den største årlige stigning i 15 år. Det viser den nye årsrapport fra den britiske økologiorganisation Soil Association om det økologiske marked i Storbritannien.

"Folk ønsker ikke, at tingene vender tilbage til, som de var, og de er mere bevidste om deres aftryk på verden omkring dem og miljøet. Naturen er blevet vigtig for folk," siger Clare McDermott, chef for forretningsudvikling i Soil Association, til The Guardian.

Tallene dækker ikke kun over mad, men også kosmetik, tøj og andre økologiske varer - det er dog fødevarer, der udgør den største andel af det økologiske marked. Salget af kød og fisk steg med næsten 17 pct., mens det for grønt steg med over 15 pct. Økologiske kolonialvarer steg med næsten en fremtedel, og økologisk øl, vin og spiritus steg med næsten en tredjedel.

Økologien har ellers haft det svært i Storbritannien efter finanskrisen i 2008 og årene fremefter, da salget faldt med en femtedel fra 2008 til 2011. Først i 2017 nåede salget atter op på niveauet fra 2008.

Clare McDermott frygter nu, at det bliver brexit, der kan give økologien en mavepuster, idet der hersker uvished om, hvordan landbrugsstøtten vil se ud, når den ikke længere bestemmes af EU.

Tidligere har der også hersket uvished om eksportmulighederne efter udtrædelsen af EU, men der blev siden indgået en etårig aftale, der skal give markedet ro i 2021.

Flere artikler fra samme sektion

Nøglen til succes: Start med de nemme og hurtige afgrøder

Jes Hjort-Malmberg var nødt til lynhurtig at spore sig ind på, hvilke afgrøder han skulle dyrke, da han droppede jobbet som assurandør for at forfølge drømmen om at leve af et økologisk gartneri på kun 800 kvm

03-03-2021 9 minutter Serie: Økotopen

Samdyrkning af spidskål og hestebønner – et godt match

Et forsøg med samdyrkning i rækker af spidskål og hestebønner har vist gode takter, når det gælder næringsstofudnyttelse og samlet udbytte. Friske hestebønner dyrket som grønsag har potentiale til at blive et højværdi-produkt. Hestebønne kan samtidig være gavnlig på flere måder i økologiske systemer. Det kræver dog, at udfordringer eksempelvis omkring høst løses

03-03-2021 3 minutter frugt-baer-groent,   Grøntsagsproduktion,   Forskning

Naturlig immunitet mod rødpletsyge kan forhindre værditab i økologisk ørredproduktion

KRONIK: Rødpletsyge (RMS) er en sygdom, der forårsager røde sårlignende mærker på regnbueørreder. Sygdommen slår ikke fiskene ihjel, men fisken bliver et mindre attraktivt produkt, og værdien falder. At skabe naturlig immunitet hos yngre fisk skal måske være en del af løsningen.

03-03-2021 7 minutter Kronik,   Akvakultur