Annonce
Annonce
Solcellerne på taget dækker en tredjedel af strømforbruget hos Svaneke Bryghus, som nu kan kalde brygprocessen bag den bornholmske ølproduktion for CO2-neutral. Foto: Kristoffer Linus
Landets første CO2-neutrale ølproduktion er økologisk
Efter flere års målrettet arbejde med bæredygtig omstilling, bliver Svaneke Bryghus hjemsted for Danmarks første CO2-neutrale øl-produktion.
Svaneke Bryghus har i mange år arbejdet med bæredygtighed som et væsentligt pejlemærke, og arbejdet kulminerede sidste år, da det økologiske bryggeri fik installeret et genvindingsanlæg til kuldioxid.
Ved at genanvende sin egen overskydende kuldioxid i tappeprocessen og sælge det overskydende i kulsyreflasker til egne kunder med fadølsanlæg, kan virksomheden som det første danske bryghus bryste sig af en CO2-kompenseret brygproces.
Den grønne milepæl fejrer bryggeriet nu meget passende med lanceringen af en ny øl med navnet "Game Changer". Samtidig oplyser bryghuset, at rejsen mod mere bæredygtighed ikke stopper her. Nu er det ambitionen at sikre, at emballage og råvarer også på sigt bliver CO2-neutrale.
At brygge CO2-neutralt øl har i flere år stået højt på bryggeriets ønskeliste, og derfor har virksomheden løbende implementeret tiltag, der kan understøtte den ambition. I 2018 tog bryggeriet det første skridt ved at blive 100 pct. økologisk. Året efter fulgte andet skridt ved at introducere dåser med markant lavere miljøbelastning end engangsflasker. I 2020 blev oliefyret skrottet og samme år skiftede Svaneke Bryghus fra naturgas til biogas.
Siden årets begyndelse er al øl i Svaneke dermed brygget CO2-neutralt, hvilket bryggeriet fik verificeret af Force Technology i januar. Nu er bryggeriet klar til at rulle det grønne budskab ud i markedet, hvor selskabets direktør Steen Jespersen håber, at kunderne vil belønne det grønne initiativ:
"Vores nye genvindingsanlæg er prikken over i’et og game changeren i rejsen mod at brygge CO2-neutralt. Vi er meget stolte af vores grønne fortælling, og er sikre på, at det vil blive et endnu vigtigere salgsparameter i fremtiden”, siger direktøren i en pressemeddelelse, hvori han udtrykker håb om, at landets øvrige bryggerier vil følge trop i den bæredygtige udvikling.
Flere artikler fra samme sektion
Bælgfrugternes utopia ligger i Holstebro
På Cafe Utopia i Holstebro æder bælgfrugterne sig mere og mere ind på menukortet og ind i dagligdagen for de 30 ansatte, hvoraf de fleste er psykisk sårbare. Her balancerer kokken og ildsjælen Mette Nygaard Nielsen med udviklingen af sunde og klimavenlige retter tilberedt helt fra bunden, som også de sårbare medarbejdere kan håndtere. Og bælgfrugterne kan faktisk hjælpe til at give enkle og overskuelige anretninger.
Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet
Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.
Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret
Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.