Annonce

Annonce

Fremover kan Stockholms mange turister nyde et skærgårdscruse med økologisk forplejning ombord.

Svenske turistbåde serverer økologisk mad i skærgård

Gæsterne ombord på rederiet Blidösunds mange turistbåde kan nu få serveret økologisk mad ombord.

Mens rejsende i Danmark skal lede længe efter økologisk mad, når de rejser ad vandvejen, har det svenske rederi Blidösundsbolaget nu valgt at servere økologisk mad på 34 både, som sejler med turister i skærgården i og omkring Stockholm. 

Ifølge Agneta Gustavsson, som er restaurantchef i rederiet, er det et naturligt valg for rederiet at gå økologi-vejen og blive certificeret efter den svenske Krav-standard, som opfylder alle EU's økologikrav.

"Vi har længe arbejdet med bæredygtighed og tilbød i forvejen mange Krav-mærkede produkter. En Krav-certificering var det næste skridt. Den kan vise vores gæster og rejsende, at vi er bevidste om at servere bæredygtig mad," siger Agneta Gustavsson i en pressemeddelelse fra Krav.

Certificeringen omfatter både caféer og restauranter i rederiets 34 både, og restaurantchefen vurderer, at certificeringen styrker rederiets profil ved at vise kunderne, at selskabet har truffet et bevidst valg og bekymrer sig om, hvad der bliver serveret for de rejsende.

Men ifølge Agneta Gustavsson er økologiens indtog i kabyssen ikke kun noget som glæder gæsterne.

"Det er også noget, der styrker og motiverer personalet," siger hun om arbejdsklimaet ombord på de svenske turbåde.

 Staffan Carlberg, markeds- og regelansvarlig for restauranter og storkøkkener hos Krav glæder sig over, at de rejsende i skærgården nu kan få serveret økologisk mad ombord på bådene, hvoraf de ældste er bygget helt tilbage i starten af 1900-tallet.

"Udover at en vis del af indkøbene skal være Krav-mærket, betyder en certificering blandt andet også, at køkkenerne skal bruge miljømærkede rengøringsmidler og undgå at benytte miljøfarlig engangsplast," siger Staffan Carlberg.

Krav-certifivering på tre niveauer

Som med de økologiske spisemærker i Danmark, findes Krav-certificeringen på tre niveauer. Rederiet Blidösund er på første niveau, som giver én stjerne.

  • For at opnå én stjerne skal mindst 15 råvarer eller 25 pct. af alle råvarer være økologigodkendt af Krav.
  • To stjerner kræver mindst 50 pct. økologiske råvarer, mens de svenske køkkener, som i Danmark, skal op på 90 pct. økologi for at nå det højeste niveau, som på den anden side af Øresund udløser tre stjerner.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer