Annonce

Annonce

Portræt af Arne Bisgaard.

Arne Bisgaard er selv en af de Thise-andelshavere, som er begyndt at dyrke bælgfrugter, og han håber at kunne høste sine økologiske linser i weekenden, hvis han får grønt lys fra Aurion. Foto: Thise

Thises investering i Aurion ruster mejeriet til en grønnere fremtid

Det var ikke mindst for at sikre forarbejdede planteingredienser til udviklingen af nye grønne mejeriprodukter, at Thise Mejeri i juli investerede en mio. kr. i Aurion.

Fredag får Arne Bisgaard, der er formand for Thise Mejeri, besøg af Bjarne Hansen fra Aurion. Sidstnævnte er kornansvarlig hos mel- og grynproducenten fra Hjørring, som Thise netop er blevet medejer af.

Det nye medejerskab rummer på flere måder interessante perspektiver for både Arne Bisgaard privat og hele mejeriet, som i juli var med i den investorgruppe, der rejste fem mio. kr. i en kapitaltilførsel, som skulle sikre Aurions fremtidige produktion af plantebaserede fødevarer. Det er den tilførsel, der nu afføder et formelt ejerskab, skriver FødevareWatch.

Ifølge CVR-registeret har Salling-mejeriet fra 29. september overtaget en ejerandel på 5-10 pct. af Aurion, og Thises investering er endnu et bevis på, at det er nye tider i fødevarebranchen, hvor flere af de største aktører er i gang med at forberede sig på en fremtid, hvor planterne kommer til at fylde mere på tallerkenen.

Fredag er Arne Bisgaard dog mest interesseret i at høre Bjarne Hansens dom over Skåhøjgårds fem ha med økologiske linser.

”Jeg fik sået mine linser lidt for sent. Havde de bare været modne to uger tidligere, var de formentlig allerede høstet, men nu er de ret våde og Bjarne skal tjekke, om de har skimmel. Har de det, giver det ingen mening at høste dem,” siger Arne Bisgaard, som ikke lægger skjul på, at sommerens køb af aktier i Aurion skal være med til at sikre, at Thise får adgang til forarbejdede bælgfrugter og andre plantebaserede ingredienser, som efter planen skal dyrkes hos Thises andelshavere.

De nye råvarer skal benyttes til udviklingen af et grønnere mejerisortiment, hvor de animalske proteiner fra mælken i fremtiden formentlig må overlade noget af pladsen til korn og bælgfrugter.

”Vi vil bruge Aurion til det, de er gode til, og det er et passende sted for Thise at få renset og forarbejdet de mindre partier af planteafgrøder, som vi skal bruge,” siger Arne Bisgaard.

Han har ca. 300 sortbrogede malkekøer hjemme på gården ved Spøttrup nordvest for Skive, og selv om bælgfrugtbølgen i øjeblikket skyller ind over landet, har de næppe udsigt til at blive arbejdsløse lige med det samme.

Men hos den jyske mælkeproducent er der ingen tvivl om, at Thises andelshavere bør lytte til forbrugerne og tage nogle flere skridt ad plantevejen. Selv forventer han at have både linser og kikærter i sin markplan til næste år, og han vil ikke blive overrasket, hvis flere af mejeriets andelshavere privat vælger at investere i Aurion.

”Nu er den politiske dagsorden sat, og den skal Thise være med på,” fastslår Arne Bisgaard med adresse til planteinitiativerne i den nye landbrugsaftale.

Han fortæller, at Thises salg af havredrik er mere end fordoblet i løbet af det seneste år, og han er overbevist om, at den plantebaserede trend er kommet for at blive.

”Så kan vi lige så godt få det bedste ud af den, og jeg synes, at vi går en spændende tid i møde med de muligheder, som den nye landbrugsaftale åbner op for.”

Nestlé lancerer plantebaserede æg og rejer

I går lancerede den multinationale koncern Nestlé plantebaserede versioner af æg og rejer, men man behøver ikke at drage til udlandet for at finde fødevareproducenter, som har erkendt, at planterne kommer til at fylde mere i kosten.

På nuværende tidspunkt er Arne Bisgaard dog ikke i stand til at give et kvalificeret bud på, hvilke nye typer plantebaserede produkter, som Thise kommer til at lancere.

”I første omgang bliver det nok noget i drikkekategorien, hvor fem andelshavere i dag leverer havren, men den produktion vil nok føre noget nyt med sig i fremtiden,” siger mejeri-formanden.

Han oplyser, at Thise allerede har udbygget det hjørne af mejeriet, hvor havredrikken bliver produceret, så der er plads til at eksperimentere med andre typer af produkter end drikkevarer.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel