Annonce

Annonce

Morten Jensen vurderer, at han i denne sæson er nødt til at kassere over 500 ton kartofler, fordi han ikke kan afsætte dem. Foto: PR

Tonsvis af kartofler risikerer at gå til spilde, fordi de er for grimme

Den økologiske kartoffelavler Morten Jensen står med flere ton kartofler, som han ikke kan afsætte, fordi de ikke er pæne nok. Nu forsøger han at sælge dem med hjælp fra Too Good To Go.

Morten Jensen, der er økologisk kartoffelavler på Syrengården øst for Odense, risikerer p.t. at skulle destruere seks ton kartofler.

Årsagen? De er ikke pæne nok i skrællen, og derfor kan han ikke afsætte dem til supermarkederne. Normalt sælger han en del til restauranter, men det har ikke været muligt pga. corona-nedlukningen.

Og de seks ton er langt fra de eneste, han risikerer at skulle destruere - set over hele sæsonen, må Morten Jensen smide adskillige ton kartofler ud pga. skønhedsfejl.

"I denne sæson kommer vi samlet til at smide over 500 ton kartofler ud, fordi vi ikke kan få dem solgt. Lige nu står vi med cirka seks tons kartofler, som står til at blive kasseret, fordi de ikke er så pæne i overfladen. Vi taler økologiske kartofler, som smager himmelsk, men som ikke kan afsættes til butikkerne, fordi mange forbrugere undgår de uperfekte varer," fortæller Morten Jensen i en pressemeddelse.

Efter at have fortalt om sit problem i Go' Aften Live på TV 2, kontakte madspildsvirksomheden Too Good To Go ham for at hjælpe ham med at sælge de seks ton kartofler, som han aktuelt er brændt inde med.

Madspild

I Danmark smider vi hvert år cirka 715.000 tons mad i skraldespanden Ifølge Miljøministeriet tegner fødevareindustrien - herunder landbruget - sig for 19 pct. af det.

“Vi lever af og for at bekæmpe madspild, så vi kunne selvfølgelig ikke bare ignorere, at så mange kartofler, som intet fejler, og som der er blevet postet enorme ressourcer i at producere, bare skulle smides ud. I Danmark går mere end 133.000 ton mad hvert år til spilde, inden det når ud til butikkerne. Det skal vi have lavet om på. Vi har derfor arrangeret en redningsaktion for udstødte kartofler sammen med Morten Jensen, og vi håber, at rigtigt mange vil være med til at forhindre kartoffelspild. Det er der brug for,” siger Heidi Boye, der er landechef for Too Good To Go.

Køb og afhent i Bededagsferien

Derfor får alle nu mulighed for at købe Morten Jensens økologiske kartofler via Too Good To Go-app'en.

Der vil blive udbudt tre forskellige sorter: Økologiske Ditta-Kartofler, økologiske Alliance-aspargeskartofler og økologiske Aloutte-kartofler (røde kartofler), og de vil blive solgt i 5-kilos poser á 29 kr.

Alle tre sorter er af højeste kvalitet og smager godt, men kan have skønhedsfejl på overfladen.

Eventuelle kartofler, der ikke bliver solgt, bliver enten brugt til dyrefoder eller pløjet ned som gødning på jorden. 
Eventuelle kartofler, der ikke bliver solgt, bliver enten brugt til dyrefoder eller pløjet ned som gødning på jorden. . Foto: PR

Kartoflerne kan afhentes på følgende dage:

  • Fredag d. 30. april (Store Bededag) kl. 10-17:
    Syrengården, Kertemindevej 250 5240 Odense NØ

  • Lørdag d. 1. maj kl. 7-13:
    Syrengårdens stand til Torvedag på Sortebrødre Torv 1, 5000 Odense

Der vil være afhentning i Corona-venlige timeintervaller for at undgå kødannelse. 

Morten Jensen leverer også kartofler til bl.a. EAT GRIM, som forhandler måltidskasser med "grimme grøntsager", men næste år påtænker han at skrue ned for kartoffelproduktionen, men det ærgrer ham, når han samtidig kan se det store udbud af udenlandske kartofler i supermarkederne.

Eventuelle kartofler, der ikke bliver solgt, bliver enten brugt til dyrefoder eller pløjet ned som gødning på jorden. 

Flere artikler fra samme sektion

Det frie liv har også en bagside

Det frie udeliv skåner økologiske malkekøer for trykninger, men øger risikoen for leverikter, viser en ny analyse af slagtefund.

07-05-2021 3 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg,   Mejeri

Sådan skaber du nye, bæredygtige kostvaner

To eksperter giver deres bud på, hvordan du kan ændre gamle vaner til nye, som farver dine valg og måltider mere grønne. Det handler om at erstatte den gamle vane med noget, der giver dig samme belønning.

07-05-2021 9 minutter Forbrug,   Mere grønt,   Plantebaserede fødevarer

Fødevaregigant vil ind på Europas marked for plantedrikke

Nestlé vil disrupte markedet for plantedrikke og lancerer nu en ærtebaseret drik, der tilmed er certificeret CO2-neutral.

07-05-2021 5 minutter Plantebaserede fødevarer,   Fri for-produkter,   Detailhandel,   Forbrug