Annonce

Annonce

Biler kører gennem indhegning med grise

Nogle af gæsterne tog to runder på Sofari-ruten, før børnene havde fået tilfredsstillet deres nysgerrighed. Foto: Sofari

Trængsel ved drive-in Sofari

Flere end 150 biler fyldt med børn, forældre og bedsteforældre deltog i weekenden i drive-in Sofari hos Kjeldbjerg Økogris ved Skive, som blev en stor succes, men det er tvivlsomt, om den bliver gentaget.

Flere biler tog to omgange på ruten rundt om og ind i indhegningen med økologiske grise, da Flemming Jørgensen i weekenden havde åbnet sit landbrug for den første udgave af drive-in Sofari, som trak gæster til fra et stort opland.

Flere end 150 biler var forbi det økologiske landbrug, og det var derfor en yderst tilfreds griseproducent, som sidst på eftermiddagen sagde farvel til de sidste gæster.

“Det gik over al forventning, så vi var rigtig glade søndag aften, og jeg tror også, at gæsterne havde en god oplevelse,” siger Flemming Jørgensen.

I bedste safari-stil fik bilerne mulighed for at køre off-road på markerne, hvor gæsterne på nærmeste hold kunne opleve det økologiske griseliv og se grisne blive fodret, men de, der ikke havde lyst til en ekstra tur i vaskehallen, blev på markvejen, mens børnene hang ud ad vinduerne på bilerne for at komme tættere på de økologiske smågrise og søer.

“Vi har væsentligt bedre samvittighed, når vi køber noget kød fra sådan et opdræt frem for et landbrug, hvor grisene lever på stald hele livet. Grisene ser simpelthen ud til at trives, som de løber rundt her med krølle på halen og boltrer sig i græsset,” sagde Kirstine Hermansen fra Viborg efter en rundtur i marken.

Deltagerne ved drive-in Sofari fik mulighed at komme helt tæt på de økologiske grise, om ikke tog meget notits af de mange gæster.
Deltagerne ved drive-in Sofari fik mulighed at komme helt tæt på de økologiske grise, om ikke tog meget notits af de mange gæster.

Drive-in eventet var planlagt som et alternativ for de mennesker, som havde set frem til at deltage i det årlige sofari-event, som i weekenden skulle have fundet sted hos økologer over hele landet. På grund af coronakrisen var det aflyst, og drive-in-løsninger, som minimerede smittefaren, var populær hos dagens mange besøgende. En af dem var Simon Serup fra Skals:

Sofari i vante rammer i 2021

Sofari arrangeres af foreningen FØKS, som håber, at det i 2021 igen bliver muligt at holde traditionel Sofari, hvor gæsaterne ikke skal opleve grisene fra et bilsæde. Med mindre coronaen vender tilbage, vil økologiske grisegårde over hele landet næste år holde åbent hus, så gæster og landmænd kan få en god snak om økologi og produktion af økologiske grise.

“Det har virkelig været fedt at se de små grisebasser løbe rundt derude i deres naturlige miljø, og det varmer ens hjerte at se, hvor godt de har det. Det har virkelig været en god oplevelse,” sagde han.

Flemming Jørgensen mødte også kun tilfredse gæster, som typisk brugte en halv time på gården, og på spørgsmålet om, hvorfor han valgte at åbne for kørende gæster, svarer han:

“Vi er stolte over den økologiske produktionsform, og de frie forhold vores grise lever under her på markerne, så det vil vi gerne vise frem. Det ville vi normalt gøre med Sofari, som holdes hvert år på gårde over hele landet. Men det satte Corona-krisen desværre en stopper for i år. Det synes vi ligegodt var ærgerligt, og så kom vi på at lave det her popup-arrangement, og det fungerede rigtig godt,” siger han.

Bliver drive-in nu fremtiden for Sofari?

“Det er op til arrangørerne fra FØKS, men måske finder vi ud af at lave en kombination af gående og kørende gæster,” siger den jyske økolog, som oplevede, at det var noget mindre arbejdskrævende at forberede gården til kørende gæster end til gæster, som går rundt på markerne.

“Der kan godt gå lidt tivoli i den, når man skal lave aktiviteter til børnene. Det var ikke nødvendigt i år,” siger han.

Kjeldbjerg Økogris har 200 søer og producerer ca. 5.500 økologiske slagtegrise om året. Efter 15 år med konventionel svineproduktion lagde Flemming Jørgensen i 2017 driften om til økologi, og hans økologiske grise tiltrak gæster helt fra Struer, Herning, Thisted og Århus. De besøgende oplevede grisene blive fodret, men så også grisene gå og græsse og rode i jorden efter rødder og andre grisegodter.

Flere artikler fra samme sektion

Solid vækst på det engelske marked

I løbet af det seneste år er det engelske salg af økologiske fødevarer vokset dobbelt så hurtigt som det konventionelle salg, og COVID-19 har givet salget ekstra medvind.

30-06-2020 2 minutter Udland,   Eksport

Kokkeeleverne vil tættere på landmanden

Fremtidens kokke efterlyser mere viden om de råvarer og den bæredygtige udvikling, som de selv skal være med til at forme.

26-06-2020 5 minutter Uddannelse

Eleverne skal tættere på råvarerne og bruge mindre tid på tør teori

For at tiltrække fremtidens professionelle madhåndværkere arbejder Anne-Birgitte Agger med at omdanne Hotel- of Restaurantskolen til et klimaneutralt uddannelsessted, hvor bæredygtighed ikke bare er noget, man snakker om.

25-06-2020 7 minutter Uddannelse,   Foodservice