Annonce

GreenF-september.png

Annonce

Daka_oktober-compressed.jpg

Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png
Dommer Mika Wulff dufter til is.

Chefredaktør Mika Wulff fra magasinet Lækkerier var med i dommerpanelet, som duftede og smagte sig gennem de mange finaleprodukter, og de økologiske mejeriprodukter faldt bedst i dommernes smag. Foto: Molly Grønberg

Tre ud af fem vindere var økologiske

Økologiske produkter vandt tre ud af fem kategorier ved Mejeriforeningens Gourmetprisen 2021.

Et stort antal mejeriprodukter deltog i Mejeriforeningens Gourmetprisen 2021, hvor vinderprodukterne kom fra et mix mellem store, mellemstore og små mejerier, og de fleste vinderprodukter var økologiske.

59 vidt forskellige mejeriprodukter var i år tilmeldt dysten om Mejeriforeningens Gourmetprisen 2021. En konkurrence, hvor topkokke og madskribenter hvert år hædrer gastronomisk produktkvalitet inden for fem kategorier: Hård ost, blød ost, smør og blandingsprodukter, konsum og is.

Dommerpanelet havde ligesom publikum ved Gourmetprisen 2021, fornøjelsen af at smage på alle 15 finale-produkter. Det skete ved Mejeriforeningens ostekulturkampagne Ost & kos udsolgte festival Cheese Copenhagen 2021 i Torvehallerne KBH.

Efter en overvejende digital fejring af mejeribruget - særligt ost - sidste år på grund af corona restriktioner, var det danske ostelandskab i år atter åbnet op, og over hele landet kunne oste-entusiasterne igen være sammen om osten og kåringen af årets bedste mejeriprodukter.

Om Gourmetprisen

  • Mejeriforeningens Gourmetprisen blev stiftet i 2003 i regi af Landsmejeriudstillingen (som i dag hedder International Food Contest) for at synliggøre den kvalitet og innovation, som findes i danske mejeriprodukter
  • Gourmetprisen har ikke fokus på mejeritekniske detaljer, men henvender sig derimod til kokke og andre frontløbere for mad og smag med sit fokus på produkternes gastronomiske kvaliteter

I kategorien konsummælksprodukter faldt økologisk Årstidskefir fra Arla Unika fra Christiansfeld Mejeri bedst i dommernes smag. Is-kategorien blev vundet af økologisk nougatis fra Ny Lundgård Ismejeri, mens grubelagret Vesterhavsost fra Thise Mejeri vandt kategorien af hårde oste:

"Sådan en pris bliver man glad for, for det er altid med spænding, man sender en ost ind. Dagens resultat er en stor anerkendelse, og vi er ikke så lidt stolte over at vinde med vores Vesterhavsost. Det er utroligt, hvordan lagringsforholdene kan indvirke på osten. Der sker noget med en ost, der har været nede i gruberne,” siger Poul Pedersen, direktør for Thise Mejeri i en pressemeddelelse

Dommerpanelet bestod af Camilla Bojsen-Møller, ostekommunikatør og blogger på Ostesnak.dk, Rasmus Palsgård, madskribent, madanmelder og indehaver af feinschmeckeren.dk, Mika Wulff, Le Cordon Bleuudlært konditor og chefredaktør for magasinet Lækkerier og Andreas Tancula Møller, vinder af Sol over Gudhjem 2021, kok og souschef på Restaurant Møntergade.

Rasmus Palsgård satte efter Gourmetprisen 2021 ord på sine oplevelser:
”Gourmetprisen i år cementerer, at dansk mejeri er på et ekstremt højt niveau over hele linjen. I dag var det en udfordring at vælge fra og finde en vinder. Nærmest en utaknemmelig opgave, men det er jo blot positivt,” sagde han.

Derfor vandt de

Om baggrunden for at kåre Arlas økologiske årstidskefir som vinder sagde dommerpanelet:

"Markedets bedste kefir, der lægger nye dimensioner til, hvad en mælkekefir kan være. Det gælder både for den usædvanligt fyldige, cremede tekstur, den saftige syrlighed og den aromatiske kompleksitet og for de deraf følgende mangfoldige anvendelsesmuligheder, særligt i det søde køkken. Årstidskefir er simpelthen for god til at være et specialiseret nicheprodukt - verden skal lære den at kende!"

Også den tredje økologiske vinder, økologisk nougatis fra Ny Lundgård Ismejeri fik pæne orde med på vejen fra dommerpanelet:

"Flot og modig fortolkning af den klassiske nougat-disciplin, hvor karamellen ikke kun findes i krokanten, men er kørt ind i isen i en version, der går helt frem til kanten af, hvor meget varme sukkeret kan bære. Men isen holder balancen perfekt i det frygtløst tilsmagte udtryk takket være en fyldig og velrørt grundis, der selv uden karamellen var konkurrencens bedste."

Gourmetprisen 2021

Årets vindere i de fem kategorier er:

  • Konsummælksprodukter: Økologisk Årstidskefir fra Essens fra Arla Unika fra Arla Christiansfeld Mejeri
  • Is: Økologisk Nougatis fra Ny Lundgård Ismejeri
  • Hårde oste: Økologisk grubelagret Vesterhavsost fra Thise Mejeri
  • Bløde oste: Arla Unika Sort Himmel fra Arla Gjesing Mejeri
  • Smør: Gourmetsmør med ramsløg og sydesalt fra Lindved Mejeri

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd