Annonce

GreenF-september.png

Annonce

Daka_oktober-compressed.jpg

Annonce

NOFF_DAN-okt-nov.jpg
En bi lander på en blomst

Der er ikke den del af en plante, der ikke spises af et eller mange forskellige dyr. Foto: Julie Rohde

Overblik: 127 planter, der gavner flere arter

Nyt katalog fra Aarhus Universitet giver overblik over, hvad du skal så og plante, hvis du vil skabe mere liv på ejendommen.

Musevikke, blåhat, høgeurt og tjærenellike. De farverige plantenavne er eksempler på blomstrende urter, man med fordel kan så, hvis man vil understøtte insekter, fugle og dyr på ejendommen.

De indgår i et nyt katalog fra Aarhus Universitet, der samler nyttig viden om 127 arter, som gavner biodiversiteten. Forfatterne har udvalgt plantearterne med sigte på bred virkning og ikke på at understøtte særlige eller truede arter af fx sommerfugle eller bestøvere.

Et af kriterierne for at komme med i kataloget har derfor været, at planten udnyttes af mindst 10 og gerne flere end 30 insektarter.

Planter er en fantastisk rig ressource. Der er ikke den del af en plante, der ikke spises af et eller mange forskellige dyr. Bladene spises af larver, snudebiller, fugle og vildt. Plantesaften er guf for bladlus, tæger og snyltehvepse.

Kriterier for valg af arter

  • Planten er hjemmehørende i Danmark
  • Planten er flerårig. To- eller enårige arter er medtaget, hvis de i særlig grad gavner biodiversiteten
  • Planten skal udnyttes af mindst 10 og gerne flere end 30 insektarter
  • Frø eller frugter spises af fugle og/eller insekter
  • Planten er egnet levested for en del arter

Kilde: Plantekatalog. Planter, der understøtter biodiversitet, af Strandberg et al., DCE, Aarhus Universitet 2021

Blomsterne indeholder pollen og nektar, som er rig på protein og sukker og derfor yndet af bier, svirrefluer, guldøjer og andre insekter. Sukkerindholdet i nektar er i øvrigt højst i blomster, der bestøves af dyr. Endelig æder rådyr, harer og køer også gerne blomster. Frø og frugter er føde for fugle, men også for snudebiller og tæger. Og når planten dør, er den føde for en lang række insekter, biller og svampe - de såkaldte nedbrydere.

Det er langtfra alle arter, man kan købe sig til. Rapporten anbefaler derfor at høste frø og/eller hø på nærliggende naturområder, hvor arterne findes, og flytte det til bestemmelsesstedet. Tørv er en anden måde at flytte planter på og forholdsvis hurtigt opnå en artsrig flora.

Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd