Annonce

Annonce

Fra venstre ses Per Kølster, Hans Erik Jørgensen og Peter Mejnertsen, LMO, der taler i et telt

Økotræfs åbning var lagt i hænderne på formændene for hhv. Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer Økologi, der talte for et næsten fuldt telt. Fra venstre Per Kølster, Hans Erik Jørgensen og Peter Mejnertsen, LMO. Foto: Karen Munk Nielsen

Øko-formand: Med samarbejde kan vi lykkes med at bruge mindre konventionel husdyrgødning

De to øko-formænd Per Kølster og Hans Erik Jørgensen havde fokus på hhv. priser og gødning, da 150 økologer dukkede op til Økotræf.

Mens regnen regnede af uden for teltet, lyttede deltagerne i tørvejr til to økologiformænds bud på fremtiden for økologien, da ØkologiRådgivning Danmark og LMO afholdt årets Økotræf.

Per Kølster, Økologisk Landsforening, tegnede med afsæt i et helt frisk markedsnotat fra foreningen billedet af en efterspørgsel på økologiske fødevarer, som ikke viser nogen tegn på at stoppe. At markedet for mælk, svinekød og fjerkræ aktuelt er presset, vil ifølge markedsanalyserne rette sig i løbet af få år.

“Der vil være bump på vejen for nogle produktionsgrene, men det store billede er klart. Der bliver brug for flere danskproducerede økologiske fødevarer og flere økologer. Vi har i Økologisk Landsforening sat et mål om 30 procent økologi i 2030. Det er mere end en fordobling, men det er realistisk at nå,” siger Per Kølster. 

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, fortalte om positive markedsudsigter for økologien både i det private forbrug og i de måltider, vi spiser uden for hjemmet.ivat og offentlig bespisning
Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, fortalte om positive markedsudsigter for økologien både i det private forbrug og i de måltider, vi spiser uden for hjemmet.ivat og offentlig bespisning. Foto: Karen Munk Nielsen

Han peger på prisforskellen mellem økologi og konventionel mad som en af udfordringerne.  

“Prisforskellen skal være mindre. Ikke ved at sænke prisen på økologi, men ved at konventionelle fødevarer opnår en fair pris”.

Gødning: Samarbejde skal flytte økologien

Hans Erik Jørgensen, Landbrug & Fødevarers Økologisektion, satte i sin tale fokus på planerne om at stramme reglerne for brug af konventionel halm og husdyrgødning fra 2021.

“Forbrugernes tillid er vigtig. Økologi skal være økologisk og ikke noget halvt. Vi skal lukke smuthuller, også når det gælder udsæd, og vi skal alle sammen være parat til at ændre adfærd,” fastslog formanden, som tog udgangspunkt i sine egne erfaringer:

“Jeg har været økolog i 12 år, og jeg skal da lige love for, at man flytter sig i sit hoved, når man skal løse noget, man ikke tror, kan løses. Vi kan lykkes med at bruge mindre konventionel husdyrgødning, når vi arbejder for det i fællesskab. Og ja, det kan godt gøre ondt at flytte sig, men vi er nødt til at flytte os lige så hurtigt, som det konventionelle landbrug gør i disse år,” siger Hans Erik Jørgensen.

Marvandringen gik bl.a. forbi forsøg med samdyrkning af hvede, hestebønner og lupin i forskellig dosering. Forsøgene er led i det internationale økologiprojekt, Diversify.
Marvandringen gik bl.a. forbi forsøg med samdyrkning af hvede, hestebønner og lupin i forskellig dosering. Forsøgene er led i det internationale økologiprojekt, Diversify.. Foto: Karen Munk Nielsen

Og så stoppede regnen. En ny kaffemaskine ankom, og brygningen kom i gang, mens deltagerne fordelte sig i mark og udstillingsområde, talte om forsøg, så på sorter, sparkede dæk og fik en god snak med kolleger, rådgivere og firmaer. 

God premiere på samarbejde

Økologitræf var premieren på et nyt samarbejde mellem ØkologiRådgivning Danmark og LMO om større landmandsarrangementer, og begge arrangører er tilfredse med såvel arrangementet som samarbejdet om det.

“Bortset fra vejret forløb det, som det skulle. Det var en god begyndelse på samarbejdet,” siger plantechef Claus Østergaard, ØkologiRådgivning Danmark.

Afdelingschef i LMO Økologi, Peter Mejnertsen, er enig.  

“Perspektivet ved samarbejdet er, at vi kan lave bedre arrangementer for flere. Det er godt for økologien. Vi kunne selvfølgelig godt have drømt om endnu flere deltagere i går, men der var en god intensitet, og vi mødte landmænd, vi ellers ikke er i kontakt med. Det er positivt,” siger han.

Karen Munk Nielsen er kommunikationsmedarbejder i Økologisk Landsforening

Flere artikler fra samme sektion

Kend din snegl

Pytsneglen er både lille og kræsen, alligevel er sneglen en frygtet beboer på græsgangene, for den er også vært for leverikterne.

30-09-2020 4 minutter Dyrevelfærd,   Klima

Klimaet overtrumfer høj dyrevelfærd

På trods af sit fokus på dyrevelfærd oplever studeopdrætter, at efterspørgslen fra restauranter er dalende.

30-09-2020 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima

Langsomt voksende kyllinger har bedre velfærd end turbokyllinger

Kyllinger, der vokser langsommere end den udbredte hurtigt voksende kylling, er både sundere og udviser mere positiv adfærd, viser ny forskning.

30-09-2020 5 minutter Dyrevelfærd,   Æg og fjerkræ,   Forskning