Annonce

Annonce

En gris på friland spiser foder fra et trug

Er svinefoder inficeret med afrikansk svinepest kan det sprede smitten til de grise, der spiser foderet. Foto: Colourbox

Afrikansk svinepest kan spredes gennem foder og vand

Selv en lav koncentration af virus er nok til at sprede afrikansk svinepest gennem væske, viser ny forskning.

Den internationale handel med foder til grise er med til at øge risikoen for at sprede afrikansk svinepest, viser ny forskning ifølge farmprogress.com.

"Selvom foder og foderingredienser er mindre anerkendt som smittekilde til afrikansk svinepest, medfører den globale handel af ingredienser, at denne smittevej er vigtig at tage hensyn til, når det drejer sig om den transnationale spredning af virus," siger Megan Niederwerder, lektor ved College of Veterinary Medicine, Kansas University, der er hovedforfatter til det nye studie.

Hun påpeger, at millioner af kilo foderingredienser bliver importeres fra lande, der allerede nu er ramt af afrikansk svinepest, og forskerholdet har tidligere påvist, at virus kan overleve den lange transporttid med skib.

"Dette studie er det første til at vise, at afrikansk svinepest nemt kan spredes gennem indtagelsen af inficeret foder og væske," tilføjer hun ifølge farmprogress.com.

Selv små doser udgør en risiko

Forskerne fandt ud af, at der skal en "ekstremt lav" koncentration af virus til for at kunne smitte gennem væske, mens koncentrationen skal være højere i foder for at udgøre en risiko. Forskerne betragter dog begge dele som signifikante risikofaktorer. 

Resultaterne viste, at sandsynligheden for smitte blev øget "dramatisk" efter 10 eksponeringer eller indtagelsen af 1 kg inficeret foder. 

Næste skridt for forskerne bliver at finde ud af, hvordan man kan reducere eller helt fjerne smitterisikoen, eksempelvis ved at tilsætte kemiske midler til foderet eller ved hjælp af varmebehandling.

Studiet 'Infectious Dose of African Swine Fever Virus When Consumed Naturally in Liquid or Feed' er publiceret i tidsskriftet 'Emerging Infectious Diseases'. Det er støttet med midler fra det amerikanske 'National Pork Checkoff' og 'State of Kansas National Bio and Agro-fedense Facility Fund'.

Fluer kan også smitte

Sidste år fandt forskere fra DTU Veterinærinstituttet ud af, at smitten også kan sprede sig gennem fluer

"Hvis fluen, der har suget blod fra et inficeret vildsvin, kommer ind i en svinestald og dér bliver spist af en gris, så kan grisen få afrikansk svinepest," sagde seniorforsker René Bødker til Ritzau.

Eftersom fluer ikke flyver over lange afstande, og smitten kun er virksom mellem 6 og 12 timer, er risikoen for denne smittevej derfor størst, hvis man har inficerede vildsvin lige uden for besætningen.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud