Annonce

Annonce

Mark med vinterraps i efteråret

En simpel vejning af rapsblade kan bruges til at bestemme kvælstofoptaget i efteråret. Foto: Jannie Bak Pedersen.

Biomasseklip baner vejen for præcis kvælstoftildeling i raps

Med et biomasseklip kan man måle, hvor meget kvælstof rapsen har optaget i efteråret og ud fra det optimere gødningstildelingen i foråret.

Det er muligt at komme endnu nærmere kvælstofbehovet i vinterraps med forårsgødskningen. Det sker ved hjælp af målinger af biomassen i det sene efterår, når afgrødens vækst er aftagende. Med målingerne kan man bestemme afgrødens optag af kvælstof i efteråret, og dermed hvor meget der mangler til foråret.

Metoden kaldes biomasseklip. Man klipper alle plantedele af på én kvadratmeter i marken, og vægten af denne biomasse indgår dernæst i en beregning, der viser kvælstofoptaget pr. hektar. Det giver mulighed for at være mere præcis i tildelingen, samtidig med at man bedre kan prioritere forskellige marker i gødningsplanen.

”Vi laver biomasseklip for at optimere gødningstildelingen og for at undgå over- eller undergødskning,” fortæller Mads Juul, planterådgiver ved ØkologiRådgivning Danmark.

Ved hjælp af metoden har ØkologiRådgivning Danmark i videoen herunder målt en markant forskel på efterårets kvælstofoptag i to rapsmarker med henholdsvis korn og kløvergræs som forfrugt. Rapsen vurderes i efteråret at have optaget mellem 23 og 48 kg N pr. ha med korn som forfrugt, mens samme tal i marken med kløver som forfrugt ligger på hele 102 kg N pr. ha.

Der er dermed grundlag for to forskellige gødningsstrategier i de to rapsmarker og formentlig en korrektion af den planlagte gødningstildeling.

Mads Juul håber, at biomasseklip i fremtiden udvikles til flere afgrøder end raps.

”Det kunne være interessant, hvis man kunne bruge biomasseklip i efterafgrøder,” siger han.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud