Annonce

Annonce

Richard Gantlett er ved at tage en ph.d. sideløbende med driften af sin biodynamiske gård i England. Torsdag holdt han oplæg på Økologi-kongres 2019.

Britisk økolog har succes med pløjefri dyrkning

Jordens organiske indhold steg markant, og landbruget opsamler nu 10 gange mere CO2, end det udleder, efter at Richard Gantlett lagde om.

I 1998 blev Yatesbury House Farm i England omlagt til økologi. I 2003 blev ploven solgt, og i 2005 blev den 550 ha store bedrift biodynamisk. 

Siden den oprindelige omlægning er indholdet af organisk materiale i jorden fordoblet, og landbruget opsamler nu næsten 10 gange så meget CO2, som det udleder. Det er vel at mærke medregnet den metangas, som de ca. 280 græssende køer udleder.

"Hvor mange af jer er passionerede omkring jorden?" spurgte Richard Gantlett, der ikke kun driver farmen, men også er ved at tage en ph.d. i jordens frugtbarhed, da han holdt oplæg for ca. 500 tilhørere på Økologi-Kongres 2019.

De fleste rakte en hånd i vejret, selvom langt fra alle tilhørere arbejder som landmænd. Og faktisk burde alle have rakt en hånd i vejret, bemærkede Richard Gantlett, fordi jordens sundhed er præmissen for en sund fødevareforsyning, der vedrører os alle.

Yatesbury House Farm udleder ca. 1.000 ton CO2-ækvivalenter årligt - men optager samtidig næsten 10.000 ton.
Yatesbury House Farm udleder ca. 1.000 ton CO2-ækvivalenter årligt - men optager samtidig næsten 10.000 ton.. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Han kender til kulstofopbygningens udvikling, fordi der blev taget flere prøver af jordens kulstofindhold, da han lagde om til økologi, og han kan ud fra sammenligninger se, at det har ændret sig i en positiv retning.

"Hvis I er passionerede omkring jorden, vil ingen af jer forgifte den. Så ingen giftstoffer," sagde han.

Ved hvert eneste indkøb, vi foretager os, spørger vi os selv, hvordan vi kan bruge færre eller ingen brændstoffer.

— Richard Gantlett, biodynamisk landmand

Han praktiserer rotationsgræsning med sine køer, og hans erfaring er, at metoden har øget jordens kulstofbinding mærkbart. Samtidig har han plantet hække og læhegn og bruger konsekvent efterafgrøder, der fremmer kulstofopbygningen og biodiversiteten. 

Ud over kødproduktionen dyrker han hvede, byg, havre og bønner, men frem for at så frøene dybt i lige rækker bliver de spredt i jordens øverste lag i en dybde af fem-otte cm, hvor ukrudtet normalt vil finde plads til at gro, og på den måde optager frøene pladsen. 

Da han såede dybere, ødelagde det jorden. Det samme gjorde ploven, og han har derfor været pløjefri siden 2003, da han besøgte en tysk landmand, der praktiserede pløjefri dyrkning.

"Jeg tænkte, at hvis han kan, så kan jeg også," fortalte Richard Gantlett fra scenen.  

Samtidig har han løbende udskiftet sin maskinpark til lettere maskiner, der godt nok har færre hestekræfter, men samtidig er mere skånsomme mod jorden, de kører på. 

En synlig effekt for ham ved den reducerede jordbearbejdning er, at jorden nu er bedre til at suge vand til sig, så han minimerer risikoen for oversvømmelser, og den samtidig er nemmere at arbejde med.

Hans næste store mål er at gøre sit landbrug helt fri for fossile brændstoffer og plast. 

"Ved hvert eneste indkøb, vi foretager os, spørger vi os selv, hvordan vi kan bruge færre eller ingen brændstoffer."

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer