Annonce

Annonce

To kalve i skov

Forskere vil i et 12-årigt projekt dokumentere, hvilken effekt skovlandbrug har på husdyrproduktionen. Forventningen er bl.a. at finde positive bidrag til dyrevelfærden. Foto: Marendine Krainert Ladegaard.

Britiske bønder bruger 12 år på at hjælpe forskere med at se nærmere på træerne

Syv landbrug medvirker i et flerårigt forsøg, der vil dokumentere effekterne af at forene husdyrproduktionen med skovlandbrug. Tesen er, at det både forbedrer jordens frugtbarhed, dyrevelfærden, klimaet og indtjeningen.

Andy Gray har plantet 5.600 træer på sit landbrug: Træerne er plantet hver sjette meter i rækker med 14 meter imellem hver række.

"Du kan dyrke alt på jorden, men jeg planter træer. Jeg bliver set som områdets tosse. En nabo sagde til mig: 'Du kan lige så godt lægge beton over og bygge huse'. De kan have ret. Hvem ved?" siger Andy Gray til The Guardian, der besøgt den kødproducerende landmand.

Andy Gray en af de syv landmænd, der deltager i et nystartet 12-årigt studie, hvor forskere vil dokumentere effekterne af skovlandbrug i husdyrproduktionen (på engelsk betegnet som 'silvopasture'). Projektet er det hidtil største af sin art, hvor man indsamler praktisk dokumentation fra kommercielle landbrug, og forventningen er - ud fra eksisterende forskning - at studiet vil dokumentere, hvordan træer bidrager positivt til jordens frugtbarhed, dyrevelfærden, klimaet og sikrer landbrugets indtægt ved at skabe en ekstra indtjening fra træernes frugter og nødder.

Forskerne har indledningsvist taget over 1.000 jordprøver for at kunne sammenligne jordens kvalitet før og efter studiet.

"For de landmænd, der overvejer skovlandbrug, vil den viden, vi får fra dette feltstudie, give reelle retningslinjer, der kan understøtte beslutningerne. Vi ser en bølge af skovlandbrug rundt om i Storbritannien. Men det står klart, at vi har brug for mere robuste studier i, hvilke fordele træerne giver på landbruget, og vi er nødt til at sikre, at forskningen afspejler landmændenes behov," forklarer dr. Kate Pressland fra Innovative Farmers, der er et netværk for landmænd, som deltager i forskningsprojekter,

De medvirkende landmænd plantede deres træer i vinter efter mindst et af tre forskellige design, som hver især er tilpasset dyrenes græsningsbehov og landskabet.

Andy Gray har med sine lange rækker af træer valgt den typiske form for skovlandbrug, hvor jorden imellem rækkerne af træerne fortsat dyrkes. Efter fem år vil træerne - om alt går vel - være store nok til, at hans kvæg kan græsse imellem dem. Træerne fik han gratis, og en lokal organisation sendte 60 frivillige ud til hans marker for at hjælpe med plantningen af træerne. Derudover har han modtaget et tilskud fra en offentlig ordning til at plante blomster og andre planter, der skal tiltrække vilde fugle.

Økolog: Vi skal gøre endnu mere

Ifølge dr. Lindsay Whistance fra det britiske forskningscenter Organic Research Centre, giver træerne i skovlandbrug bl.a. dyrene mulighed for at søge læ og skygge, og de forbedrer derfor dyrevelfærden.

"Træer spillede engang en afgørende rolle i husdyrproduktionen, og i takt med at interessen for silvopasture stiger år efter år, giver Innovative Farmer's Field Lab os en mulighed for at opdatere vores forståelse for disse fordele for forskellige husdyr under britiske forhold," siger hun til Innovative Farmers' hjemmeside.

Den økologiske kødproducent Hen Curtis er en anden af de landmænd, der medvirker i studiet. Hun har valgt at plante træer i alle tre designs på sine marker.

"Vi har været økologiske husdyrproducenter i 30 år, og en del af grunden hertil er, at vi ønsker at dyrke landbrug med tanke på miljøet. Men med det stigende ønske fra offentligheden om at reducere miljøpåvirkningen fra kødet, er det tydeligt, at vi er nødt til at gøre endnu mere. Det er derfor, jeg har ønsket at være en del af det er skovlandbrugsstudie, så vi kan undersøge flere måder at fange vores landbrugs CO2, samtidig med at vi øger biodiversiteten," siger hun til Innovative Farmers' hjemmeside.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud