Annonce

Annonce

En hampplante ses på nært hold

Fiberhamp er en produktion, der kan igangsættes med minimal miljøbelastning, viser en ny rapport. Foto: Colourbox

Dansk hamp kan få en vigtig rolle i fremtiden, men et problem lurer

I fremtiden kan tekstil-, byggematerialer og emballage være lavet bæredygtigt af dansk hamp. Der dog en væsentlig udfordring.

Hamp har en minimal påvirkning på miljøet og klimaet og kan tilmed øge artsdiversiteten på landbrugsarealerne. Derfor kan hamp spille en vigtigt rolle som et bæredygtigt materiale til tekstiler, byggematerialer og emballage, konkluderer forskere i en ny rapport fra DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug på Aarhus Universitet.

Der er bare en væsentlig udfordring: Danmark mangler en industri til at aftage og videreforarbejde afgrøderne efter høst.

"Det viser sig, at fiberhamp potentielt set er en meget lidt miljøbelastende produktion at sætte i gang, men der følger en ret omstændelig efterbehandling af fibrene, og så længe der hverken er maskineri til høst og forarbejdning eller en industri til at aftage de høstede fibre, så vil det være svært at få til at lykkes," siger lektor Johannes Ravn Jørgensen, der sammen med seniorforsker Birte Boelt og Erik Fløjgaard Kristensen fra Aarhus Universitet, står bag rapporten.

”Vi har dyrket det før, så vi vil sagtens kunne dyrke det igen, når der ellers er efterspørgsel på produkterne,” tilføjer han.

Tidligere studier har vist, at drivhusgasbalancen for hamp ligger midt imellem fler- og enårige afgrøder. Ved en sammenligning med de mest udbredte landbrugsafgrøder, estimerer forskerne, at hamp kommer tæt at have lige så lille en påvirkning af miljøet som græsmarker.

De undersøgte også potentialet for spindhør, men denne afgrøde er ikke helt så miljøvenlig som hamp, da risikoen for udvaskning af næringsstoffer og behovet for anvendelse af pesticider er større.

Rapporten 'Produktion af biopolymerer - danske afgrøder der kan være relevante' er udarbejdet som led

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer