Annonce

Annonce

En hampplante ses på nært hold

Fiberhamp er en produktion, der kan igangsættes med minimal miljøbelastning, viser en ny rapport. Foto: Colourbox

Dansk hamp kan få en vigtig rolle i fremtiden, men et problem lurer

I fremtiden kan tekstil-, byggematerialer og emballage være lavet bæredygtigt af dansk hamp. Der dog en væsentlig udfordring.

Hamp har en minimal påvirkning på miljøet og klimaet og kan tilmed øge artsdiversiteten på landbrugsarealerne. Derfor kan hamp spille en vigtigt rolle som et bæredygtigt materiale til tekstiler, byggematerialer og emballage, konkluderer forskere i en ny rapport fra DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug på Aarhus Universitet.

Der er bare en væsentlig udfordring: Danmark mangler en industri til at aftage og videreforarbejde afgrøderne efter høst.

“Det viser sig, at fiberhamp potentielt set er en meget lidt miljøbelastende produktion at sætte i gang, men der følger en ret omstændelig efterbehandling af fibrene, og så længe der hverken er maskineri til høst og forarbejdning eller en industri til at aftage de høstede fibre, så vil det være svært at få til at lykkes,” siger lektor Johannes Ravn Jørgensen, der sammen med seniorforsker Birte Boelt og Erik Fløjgaard Kristensen fra Aarhus Universitet, står bag rapporten.

”Vi har dyrket det før, så vi vil sagtens kunne dyrke det igen, når der ellers er efterspørgsel på produkterne,” tilføjer han.

Tidligere studier har vist, at drivhusgasbalancen for hamp ligger midt imellem fler- og enårige afgrøder. Ved en sammenligning med de mest udbredte landbrugsafgrøder, estimerer forskerne, at hamp kommer tæt at have lige så lille en påvirkning af miljøet som græsmarker.

De undersøgte også potentialet for spindhør, men denne afgrøde er ikke helt så miljøvenlig som hamp, da risikoen for udvaskning af næringsstoffer og behovet for anvendelse af pesticider er større.

Rapporten ‘Produktion af biopolymerer - danske afgrøder der kan være relevante’ er udarbejdet som led

Flere artikler fra samme sektion

Landmand advarer om risikoen ved at eje

LandboUngdom og Økologisk Landsforening samarbejder om inspirationsaftener, hvor medlemmer af LandboUngdom kan møde etablerede landmænd og blive inspireret til selv at starte en produktion.

02-07-2020 5 minutter Uddannelse,   Generationsskifte

Økologisk uddannelse er på konventionelle præmisser

På Kalø Økologisk Landbrugsskole er arbejdet med uddannelsesbekendtgørelsen for landbrugsskoler en daglig udfordring.

02-07-2020 3 minutter Uddannelse

Virus tvang til anderledes tænkning, da skovlandbrug skulle fremvises

I denne tid skal der tænkes anderledes. Det blev der i den grad, da et netværksmøde om skovlandbrug med stor tilslutning blev lavet til et virtuelt møde mellem landmand og konsulenter og dem bag skærmene.

02-07-2020 4 minutter Skovlandbrug