Annonce

GreenF-september.png

Annonce

Daka_oktober-compressed.jpg
Per Midtgaard Olsen foran grisehytte med smågrise

Per Midtgaard Olsen glæder sig over, at aftalen med Danmarks Økologiske Jordbrugsfond gør det muligt for familien at etablere en produktion af økologiske smågrise på 'egen jord'. Privat foto

Dansk Økojord har købt sin syvende gård

Efter nyt opkøb disponerer Danmarks Økologiske Jordbrugsfond over mere end 430 ha fordelt på syv landbrug, og flere opkøb er på vej.

Yderligere en lille bid af Danmarks landbrugsjord er blevet fondsejet, idet Dansk Økojord a/s, der er et datterselskab til Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, har investeret i yderligere 47 ha.

De ligger på landbruget Solhøjgård Økologi ved Nørup sydøst for Billund. Her skal familien Per og Helle Midtgaard Olsen med deres tre børn drive et mindre, økologisk familielandbrug, der skal producere smågrise.

"Noget af jorden har tidligere været udlejet til en økolog, så vi kan allerede nu sætte 150 søer ind, og det er også det antal, vi regner med at fortsætte med, når resten af jorden er omlagt, siger Per Midtgaard Olsen, der er uddannet agrarøkonom.

Familien har tidligere drevet økologisk landbrug på lejet jord, og Per Midtgaard Olsen fortæller, at fondsmodellen var deres eneste mulighed for at få fingre i deres eget landbrug.

Familien har købt bygningerne og syv ha af jorden, mens fonden ejer resten, men hvis det går, som familien håber, kan de selv på et senere tidspunkt overtage resten af jorden.

Susanne Herfelt, der er næstformand i Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, er godt tilfreds med den nye investering.

"Vi går efter at få mest mulig grøn omstilling for pengene. Her har vi investeret i et område, der er udlagt til drikkevandsområde. Vores forpagtere omlægger til økologisk drift, grundvandet holdes frit for sprøjtegift, og drikkevand kan derfor indvindes i fremtiden. En investering til glæde for både natur og mennesker," siger hun.

Dansk Økojord a/s har med det seneste opkøb investeret for mere end 51 mio. kr. fordelt på syv ejendomme, og fonden har yderligere tre bedrifter i kikkerten, oplyser fondens direktør, Kim Qvist.

"Vi håber, at de handler falder på plads inden sommerferien, og så vil fonden være tæt på at have investeret 70 mio. kr. i landbrug," siger Kim Qvist.

Flere end 730 borgere og virksomheder har været med til at gøre det muligt ved at skyde penge i fonden.

”Mange har nu sat handling bag deres ønsker om grøn omstilling, vores aktier er bedre end negativ rente i banken, og der er udsigt til et afkast inden for overskuelig fremtid,” siger KIm Qvist.

Når fonden 13. maj afholder sin generalforsamling på Godsbanen i Aarhus, forventer både han og fondens formand, Christian Brask, at kunne præsentere et positivt regnskab.

"Vi er på nippet til at vise en økonomisk bæredygtig forretningsmodel efter kun at have eksisteret i to år og på en tilgang, som er ny i dansk landbrug. Vi stopper dog ikke her, og det er dejligt, at vi løbende får nye investorer, der med deres opsparing er med til at gøre noget for miljøet og økologisk landbrug,” siger formand Lars-Christian Brask. 

Flere artikler fra samme sektion

Forbrugerrådet Tænk: Læg klimakrav ind i Ø-mærket

Der blev luftet frustrationer fra fødevarebranchen, da greenwashing og klimamærkning blev diskuteret på årets økologikongres. Flere mener, at klimakrav med fordel kan lægges ind i økologimærket.

26-11-2021 6 minutter Økologikongres 2021,   Forbrug,   Klima

Ministerium lancerer en vild julekalender

Miljøministeriet lancerer 1. december en julekalender med 24 fantastiske fortællinger om alt fra padder og præstebiller til Danmarks vildeste naturforvalter.

26-11-2021 3 minutter Biodiversitet

Hegnsholts høns lever af restprodukter som mask, pulp og chillisovs

Ægproducent Johanne Schimming har så gode erfaringer med at fodre sine høns med økologiske restprodukter fra fødevareindustrien, at der efter hendes vurdering bør være basis for at etablere en foderfabrik, der kan stå for produktion og distribution af foder til flere landbrug, som ønsker at være en del af den cirkulære økonomi.

26-11-2021 4 minutter Økologikongres 2021,   Æg og fjerkræ