Annonce

Annonce

Annonce

Ifølge Jakob Sehested, centerleder i Icrofs, er det langt fra ligegyldigt, hvilke modeller der ligger til grund for klimaberegningerne, og han opfordrede derfor økologerne til at holde nøje øje med, hvordan dagligvarekæderne vælger at tackle klimaudfordringerne. Foto: Karen Munk Nielsen

De økologiske mælkeproducenter bliver udfordret på klimafronten

Dagligvarekædernes klimamærker og udsigten til indførelse af metannedsættende kemi i de konventionelle malkestalde er to af de udfordringer, som de økologiske mælkeproducenter er nødt til at forholde sig til.

I en tid, hvor mejerier står i kø for at lancere plantebaserede alternativer til mælk, er det ikke den store overraskelse, at klimaet naturligt kom i fokus, da Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening lørdag holdt årsmøde i Aarhus.

På mødet gjorde udvalgets formand, Finn Tang, det klart, at klimaet også i 2020 bliver et punkt, som kommer til at være i toppen af dagsordenen i det faglige arbejde, men han pointerede samtidig, at det er et meget komplekst område, hvor der mangler faktuel viden.

I øjeblikket bliver beregningerne af de økologiske køers klimabelastning lavet på basis af normtal fra det konventionelle landbrug, og udvalget peger på, at det bliver en vigtig opgave at arbejde for, at der bliver lavet ny forskning på området, så klimadebatten kan blive baseret på mere valide tal.

Ifølge Jakob Sehested, centerleder i Icrofs, er det langt fra ligegyldigt, hvilke modeller der ligger til grund for klimaberegningerne, og han opfordrede derfor økologerne til at holde nøje øje med, hvordan dagligvarekæderne vælger at tackle klimaudfordringerne.

"I skal være opmærksomme på, at kæderne er på vej med deres egne klimamærker, og det er vigtigt, at I følger med i, hvilke model de vælger, da det får stor betydning for, hvordan de økologiske køer klarer sig klimamæssigt i forhold til de konventionelle," sagde han.

Dermed referererede han konkret til, at Salling Group netop har meddelt, at dagligvaregiganten vil få Concito til at hjælpe med at lave klimaberegninger på alle dagligvarerne i Bilka, Føtex og Netto.

Mælkeproducent Jesper Overgård Lehmann mener dog, at klimamærkning er så kompleks, at der formentlig bliver tale om en relativ enkel mærkning, der primært tager afsæt i forskellen på animalske og vegetabilske fødevarer.

Han pegede derimod på en anden udfordring. Den handler om, at de konventionelle landmænd snart får adgang til kemikalier i form af stoffet 3-Nitrooxypropanol. Det er et pulver, som tilsættes foderet og kan nedbringe køernes udslip af metan med en tredjedel.

"Det er allerede godkendt i USA, og det bliver formentlig godkendt i EU i 2020 eller 2021. Det er en mulighed, som økologerne ikke kan benytte, og det får stor betydning for, hvordan de konventionelle køer præsterer klimamæssigt," sagde han.

Trods de åbenlyse udfordringer advarede Finn Tang mod et alt for ensidigt klimafokus. Han tvivler på, at det er muligt for dagligvarekæderne at omsætte de nuværende data om klimabelastningen fra landbruget til et troværdigt tal, der giver mening for forbrugerne.

"Jeg tror stadig, at det er den naturlige mælk, som forbrugerne vil efterspørge," sagde Finn Tang, og fortsatte:

"Det er vigtigt, at vi husker at kommunikere, at økologien leverer på en lang række forskellige parametre, og at vi løbende arbejder på at nedbringe klimaudslippet ude på bedrifterne," sagde han.

Flere artikler fra samme sektion

Ægproducenters økonomi på ny nedtur

Igen i 2020 faldt de økologiske ægproducenters dækningsbidrag. Økologiske æg er for billige, og lav notering levner ikke plads til udvikling af produktionen, lyder det fra udvalgsformand.

12-04-2021 3 minutter Æg og fjerkræ,   Økonomi

Thise Mejeri vil låne penge til at beskytte "Jordens lunger"

Som led i ambitionen om at udfase brugen af soja i foderet, beder Thise Mejeri om et crowdfundinglån på en mio. kr.

12-04-2021 5 minutter Klima,   Mejeriproduktion

Økologiske grise får sjældent antibiotika

Forbruget af antibiotika til økologiske fravænningsgrise er meget lavt og udgør 6,2 pct. af forbruget i den konventionelle smågriseproduktion, viser nye data.

11-04-2021 4 minutter Foder,   Svineproduktion,   Dyrevelfærd