Annonce

Annonce

En landmand er ved at så hestebønner med sin traktor

Forsøg viser, at udbyttet falder 79 kg pr. ha, for hver dag såningen udsættes efter den 1. april. Foto: Claus Østergaard/ØRD

Det koster at udsætte såning af vårsæd

FAGLIGT TALT: Forsøg viser, at vårsæd giver merudbytte ved at komme tidligt i jorden, og det er jordens tjenlighed, der afgør tidspunktet for såning.

Af: Claus Østergaard, plantechef, ØkologiRådgivning Danmark

Forårsarbejdet i de økologiske marker er i fuld gang. Efter en meget våd februar har marts vist sig fra sin meget venlige side med masser af sol og tørvejr.

Det betyder, at det mange steder har været muligt at komme i gang med såningen tidligt, og det giver mulighed for ekstra udbytte. Med historisk høje afgrødepriser er det endnu mere vigtigt at få flest mulige kerner med i mejetærskeren, når der skal høstes.

Det er jordens tjenlighed, der afgør valget af såtidspunkt. Det betyder, at såningen skal kunne gennemføres uden at pakke jorden i dybden. Det er en særlig risiko efter en mild vinter, hvor jorden kan være tør i overfladen og våd længere nede.

Jordtemperaturen er mindre afgørende for såningen af vårsæd og bælgsæd, der fint kan sås ved jordtemperaturer ned til 2-3C.

For at få en god start på året gælder det om, at timingen er rigtig med hensyn til afgrødevalg, maskiner og jordens fugtighed. Det er nu, fundamentet for en succesfuld vækstsæson og høst skal lægges, og i økologisk drift kan der ikke rettes op på et dårligt udført såarbejde senere i vækstsæsonen.

Det betaler sig at være tidligt ude med såningen af vårsæd, og især havre, der i 2021 udgjorde mere end 35 pct. af arealet med økologisk vårsæd, giver et højt merudbytte for tidlig såning.

Forsøg viser, at udbyttet falder 79 kg pr. ha, for hver dag såningen udsættes efter den 1. april. Ved tidlig såning kan man samtidig spare lidt af den dyre økologiske såsæd, fordi rodudvikling og buskning bliver bedre.

De øvrige korn- og bælgsædsarter som ærter og hestebønner betaler også godt for at få forlænget vækstsæsonen ved en tidlig såning.

Hvis vejrliget betyder, at man er tvunget til at udskyde såningen til sidst i april eller første halvdel af maj, er det bedst at så vårbyg, som har den korteste vækstsæson af vårsædsarterne. Kommer man efter midten af maj, skal det overvejes, om korn kan erstattes af majs, hamp eller boghvede.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud