Annonce

Annonce

Rasmus Moth Madsen i drivhuset

Rasmus Moth Madsen er 2. generation i Rosa Danica, som hans forældre grundlagde i 1987. Foto: Irene Brandt

En snak over aftenkaffen gav pote

Sidste år opgav Rosa Danica den økologiske rosenproduktion. Men en snak over aftenkaffen førte til en ny idé.

Rosa Danica på Fyn har en lang tradition for produktion af potteroser, som for en stor dels vedkommende eksporteres til Tyskland og Holland. 

For to år siden tog virksomheden det første skridt mod økologisk produktion, og under navnet Bio Grown blev der produceret økologiske potteroser, men det var svært at få en pris, der kunne dække omkostningerne til produktionen, og allerede sidste år opgav Rosa Danica den økologiske rosenproduktion.

»Jeg sad en aften og snakkede med min far over aftenkaffen om, hvad vi så skulle gøre, for vi ville gerne fortsætte med at have en økologisk produktion i virksomheden. Og så kom min far med en god idé: ’Det skal kunne spises’, sagde han,« fortæller produktionsleder Rasmus Moth Madsen, der er anden generation i Rosa Danica a/s, som hans forældre lagde grunden til i 1987.

Han viser rundt i de 1.500 m2 drivhuse, der er reserveret til BioSunds økologiske produktion. På plantebordene står blandt andet ingefærplanter, der primært skal sælges gennem Stige Blomster.

»Det er nyt for os at arbejde med ingefær, og der er ingen, der kan rådgive om dyrkningen af dem, så vi eksperimenterer med temperatur og vandtilførsel,« fortæller Rasmus Moth Madsen.

Frisk, hjemmedyrket og økologisk ingefær er nu inden for rækkevidde for de danske haveejere, som kan købe planter til udplantning i egen have hos Stige Blomster. Foto: Irene Brandt

Han tager en plante op af potten, og viser, hvordan roden efter udblødning har sendt sine spirer op i lyset.

»Ingefær er også speciel, fordi planten ikke spreder sine rødder ud fra et centrum, som kartofler for eksempel gør. I stedet vokser de til én side. Potten skal derfor være ret stor, så der er plads til rødderne, inden planten skal sælges,« siger Rasmus Moth Madsen.

Giver god mening

Ingefær er dog kun en del af BioSunds nystartede produktion af økologiske køkkenurter, som primært sælges gennem nemlig.com.

Alle planterne sælges i en bionedbrydelig papirspotte.

Fakta:

  • BioSund Aps. er datterselskab i Rosa Danica A/S.
  • Rosa Danica blev grundlagt i Odense i 1987 af Lis Madsen og Torben Moth Madsen.
  • Rosa Danica a/s producerer først og fremmest potteroser, campanula og schlumbergera.
  • Virksomheden råder over 100.000 m2 drivhuse fordelt på flere adresser.
  • BioSund lægger heraf beslag på 1.500 m2.

»Det er fire gange så dyrt som plastpotter; men det giver også fire gange så meget mening,« siger Rasmus Moth Madsen og tilføjer:

»Vi såede de første potter til i uge syv, og i første uge af april leverede vi de første planter af en ordre til nemlig.com, og afsætningen går fornuftigt.«

Medarbejderne i gartneriet er i gang med at pakke en ny forsendelse til nemlig.com, og kunderne på web-portalen kan se frem til at vælge mellem røde og grønne grønkål, almindelige ærter og violette slikærter, bønner, tomater, agurker, pakchoi, palmekål og spidskål fra Bio Grown.

»Vi har aftalt med nemlig.com, at vi leverer planter til salg i deres onlinesalg til og med uge 26, men vi er også indstillet på at forlænge produktionen ud over denne dato, hvis der er kunder til vores produkter,« siger Rasmus Moth Madsen.

Værdifuld erfaring

Selvom Rasmus Moth Madsen ærgrer sig over, at de økologiske roser ikke endte som en god forretning, er han glad for de erfaringer, gartneriet høstede i arbejdet med de økologiske planter. Erfaringer, som i dag bruges i produktionen af de økologiske udplantningsplanter.

»Skadedyr og svampesygdomme er den potentielt største trussel i drivhusproduktion, men vi bekæmper dem biologisk. Trips holder vi nede med rovmider. Mod svampeangreb bruger vi mikroorganismer og produkter lavet af fermenterede planterester,« fortæller Rasmus Moth Madsen.

Agurker, tomater og grønkål - et lille udvalg af sortimentet i Bio Grown fra Bio Sund. Foto: Irene Brandt

Jorden, som planterne vokser i, består af økologisk sphagnum og økologisk hønsemøg.

»Vi arbejder meget med mikroorganismer og biostimulanter i vores produktion, selvfølgelig i den økologiske, men også i vores konventionelle produktion,« fortæller Rasmus Moth Madsen.

En stor del af produktionen i BioSund sælges gennem Stige Blomster, der er et havecenter i Odense N, der fra påske til Skt. Hans sælger planter og havetilbehør.

»De aftager vores ingefærplanter, som de faktisk selv har spurgt, om vi kunne producere. Derudover aftager de en del af vores Bio Grown-produktion,« fortæller Rasmus Moth Madsen.

Han er tilfreds med afsætningen af de økologiske køkkenurter og håber, at produktionen fremover vil vokse:

»Jeg tror, vi godt kan forvente, at produktionen i 2020 er steget.«

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud