Annonce

Annonce

Annonce

På verdensplan er tab af landbrugsjord en trussel mod fremtidens fødevareforsyning. Varieret sædskifte, efterafgrøder og skånsom jordbearbejdning bidrager til at holde dyrkningsjorden frugtbar. Foto: Michael Tersbøl, ØkologiRådgivning Danmark

Konkurrence: Er du mester i frugtbar jord?

Seges skyder konkurrence i gang for landmænd, der gør noget særligt for at øge jordens frugtbarhed

I landbruget er der generelt stor opmærksomhed på det, der sker over jorden på marken. Det er relativt nemt at se og måle, om afgrøderne står godt eller skidt, om ukrudtet florerer, og om udbytterne er gode eller ringe. Det er straks sværere at holde øje med, hvad der sker under jordoverfladen, men netop det underjordiske vil Seges sætte mere fokus på med et Danmarksmesterskab i frugtbar jord.

"Målet er at skabe større interesse for jordfrugtbarhed, men også at give opmærksomhed til de landmænd, som allerede gør en stor indsats for at beskytte og øge dyrkningsjordens frugtbarhed," fortæller økologikonsulent Tove Mariegaard Pedersen, Seges.

Da landbrugsjorde er forskellige i deres udgangspunkt, og nogle har bedre forudsætninger for at bevare og opbygge humus end andre, afgøres konkurrencen ikke af jorden selv, men af de tiltag, som landmanden gør for jorden.

"Det kan være sædskiftet, måden jorden bearbejdes på, eller de efterafgrøder, der dyrkes. Vi kan ikke pege på et enkelt forhold, der sikrer god frugtbarhed,” siger Tove Pedersen, som pointerer den større alvor bag den hyggelige konkurrence: at kulstofindholdet på mange jorde falder og sammen med pakning truer jordkvaliteten og fremtidige generationers muligheder for at dyrke fødevarer.

Alle kan indstille sig selv eller en kollega som kandidat til mesterskabet, på hjemmesiden landbrugsinfo. dk/dmjordfrugtbarhed. Fristen for indstilling er 1. august, og i løbet af efteråret besøger et dommerpanel af fagkonsulenter seks udvalgte kandidater.

Vinderen af den økologiske del af mesterskabet offentliggøres i forbindelse med Økologikongres 2021 i slutningen af november.

Flere artikler fra samme sektion

Grøntsager dyrket med plantebaseret gødning – det virker!

KRONIK: Resultater fra de tre første år i DoubleCropsædskiftet viser, at vi kan producere grøntsager gødsket alene med plantebaserede gødninger uden at gå på kompromis med jordens frugtbarhed – bæredygtig intensivering i praksis.

04-03-2021 4 minutter Kronik,   Forskning,   frugt-baer-groent,   Grøntsagsproduktion

Nøglen til succes: Start med de nemme og hurtige afgrøder

Jes Hjort-Malmberg var nødt til lynhurtig at spore sig ind på, hvilke afgrøder han skulle dyrke, da han droppede jobbet som assurandør for at forfølge drømmen om at leve af et økologisk gartneri på kun 800 kvm

03-03-2021 9 minutter Serie: Økotopen

Samdyrkning af spidskål og hestebønner – et godt match

Et forsøg med samdyrkning i rækker af spidskål og hestebønner har vist gode takter, når det gælder næringsstofudnyttelse og samlet udbytte. Friske hestebønner dyrket som grønsag har potentiale til at blive et højværdi-produkt. Hestebønne kan samtidig være gavnlig på flere måder i økologiske systemer. Det kræver dog, at udfordringer eksempelvis omkring høst løses

03-03-2021 3 minutter frugt-baer-groent,   Grøntsagsproduktion,   Forskning