Annonce

Annonce

Kig ned i en pose med gletsjermel

Gletsjermel ligner cement. Foto: Irene Brandt

Mel, der ligner cement, kan måske være god plantenæring

Hos Flemming Skov i Skrydstrup har Københavns Universitet gang et forsøg med gletsjermel fra Maalutu i Grønland.

Effekten af gletsjermel skal nu måles. Melet er blevet spredt på majs, som vokser på sandjord, og til næste år skal der være kartofler på denne mark, så effekten kan måles to år i stræk. 

På Syddansk Økologi og Seges Økologi Innovations markvandring i Sønderjylland fortalte chefkonsulent Sven Hermansen fra Seges Økologi Innovation om forsøget.

»Gletsjermel er et sediment fra de grønlandske gletsjere. Sedimentet er rigt på mineraler og indeholder: fosfor, kalium, magnesium, svovl, kalcium, siliciumoxid og aluminiumoxid,« sagde Sven Hermansen.

Gletsjermel indeholder:

  • S - svovl 0,02%
  • P - fosfor 0,05%
  • Mg - Magnesium 1,59%
  • K - Kalium 2,38%
  • Ca - Calcium 2,7%
  • Al2O3 - Aluminiumoxid 5,7%
  • SiO2- Silica 62,8%

»Det er et utraditionelt forsøg, som måske har mere karakter af støtte til grønlandsk forretningsudvikling. Hvis gletsjermelet viser sig at være en robust kaliumkilde, kan det give mening at bruge det, og det kan måske endda blive en forretning for Grønland,« sagde Sven Hermansen.

Han fortsatte:

»Indholdet i gletsjermelet af siliciumoxid er relativt højt. Silicium er ikke et essentielt plantenæringsstof, men litteraturen peger på, at det er generelt styrkende for planterne. Og samtidig sprøjter biodynamikerne jo masser af kiselpræparater på bladene af deres afgrøder.«

Sven Hermansen forventer ikke, at gletsjermelet vil ændre jordstrukturen på forsøgsmarken.

Flere artikler fra samme sektion

Når næste generation tager over

KRONIK: På gården Ellinglund ved Silkeborg driver Anne og Gert Glob Lassen en økologisk mælkeproduktion. Ægteparret trives med udfordringerne med at skabe optimale vilkår for mark og køer.

06-12-2019 4 minutter Kronik

Vil du se mine padde-faciliteter?

FAGLIGT TALT: I takt med at fokus på naturen på den enkelte bedrift er stigende, kan man sagtens forestille sig, at det bliver populært med score-replikker som ovenstående.

06-12-2019 3 minutter Fagligt taltKronik

Stor interesse for pløjefri økologi på kongres

En session om reduceret jordbearbejdning under økologiske forhold trak 200 tilhørere til.

06-12-2019 3 minutter Udbytte og jordbearbejdning