Annonce

Annonce

Får i marken

God appetit i ny fold. Efterlad 40-60 pct., så kommer græsset bedre i gang til næste gang. Foto: Uffe Worm

Fårene på Svanholm Gods græsser holistisk på 4. år

KRONIK: De dødbidte marker blomstrer op, og dyrene bliver sundere.

Af Ekstern skribent
29. oktober 2019, 16:09
Læsetid: 3 minutter

Af: Uffe Worm, fåreavler på Svanholm Gods


Selvfølgeligt koster det: mere hegning og flytning af dyr og vandkar. Gevinsten er heldigvis synlig: Græsvæksten på overdrevet bliver tættere og mere varieret. Foderudnyttelsen bliver bedre, og dyrene sundere. 

Med den holistiske praksis stimuleres naturens mangfoldighed, også til at fremme kulstofbindingen i jorden. Det eminente sammenspil mellem græssende dyr og planter fremmer humusdannelsen og forbedrer jordens vandholdningsevne.

I de seneste 15 år har jeg avlet systematisk på resistens mod indvoldsparasitter i fåreholdet med godt resultat. Med introduktionen af holistisk planlagt afgræsning er ormekurene gjort unødvendige. Sådan ser det i hvert fald ud de seneste par år. At der er parasitter til stede, kan jeg se i gødningsprøverne, men ikke på et sygdomsfremkaldende niveau. Tilvæksten er god og ingen tegn på syge dyr.

Parasitter er en af de sværeste plager at styre i fåreholdet. Ingen år er ens, men helt sikkert får lammene orm, hvis vi bare lader stå til. Ofte med mange dødsfald til følge. En ormekur svarer dog til at tisse i bukserne.

Uffe Worm, Svanholm
Uffe Worm, Svanholm. Foto: Uffe Worm

Hovedprincipperne i holistisk afgræsning er:

  • Mange dyr sammen i kort tid. Det aktiverer jordbiologien. Foldene skal være en størrelse, så de bliver afgræsset jævnt og resten trampet ned.
  • Dyrene flyttes ofte til renere folde (tre-fem dage i hver fold). Så bliver genvæksten ikke bidt af, før rødderne er gendannet.
  • Mange folde, så græsset har genskabt bladmassen, og rodnettet og dyrene ikke returnerer til et højt smittetryk. Alt efter årstiden er det fra tre til ni uger.
  • Græsset efterlades i pæn højde: gerne syv-otte cm. Parasitternes larver kravler som regel ikke højere op end fem cm, hvor de lægger sig i bladskeden. Det er helt fint at efterlade 40-50 pct. af bladmassen. Det fremmer den efterfølgende vækst.
  • Det er en fordel at veksle mellem får og andre dyrearter som køer og heste, der ikke er vært for de samme parasitter.
  • Styrk dyrenes immunsystem ved at sørge for godt huld og rolig håndtering.
  • Med en alsidig grønsvær, hvor der indgår tanninholdige planter (det kan f.eks. være cikorie og kællingetand) modarbejdes mange parasitter. Tanninen forhindrer parasitterne i at sætte sig på løbe- og tarmvæg.
  • Udvælg dyrene ud fra deres resistens over for parasitter. Først og fremmest ved at sortere de mest følsomme dyr fra. Et sådant avlsarbejde sker organiseret på de britiske øer, i Australien og New Zealand.
  • I yderste nødstilfælde kan man bruge ormekur. Det er nemt at vinde slaget og tabe krigen. Dyrenes immunsystem går i stå, mens kemikalierne virker, mange andre mikroorganismer i fordøjelsessystemet bliver også dræbt, mikrolivet i jorden påvirkes negativt af medicinresterne i gødningen. Kort sagt: Ormemedicin er giftig for omgivelserne.

Flere artikler fra samme sektion

Økologer brygger på nyt naturværktøj med hjælp fra satellitter

Landmændene skal have hjælp til at finde de løsninger, der er bedst for naturen på marken, lyder det fra Økologisk Landsforening i forbindelse med et igangværende projekt.

19-11-2019 3 minutter Økologikongres 2019Natur

Nyt studie viser, hvor vigtigt det er for klimaet, at landmænd planter træer

Skovlandbrug øger ikke kun biodiversiteten og jordens sundhed: Det kan også bidrage til, at landbruget bliver en decideret gevinst for klimaet.

19-11-2019 4 minutter SkovlandbrugKlimaForskning

Kødproducenter efterlyser forskning i positive klimaeffekter

Kødudvalget i Økologisk Landsforening har på sit seneste møde drøftet, hvordan udvalget bedst kan skabe synlighed omkring de positive klimaeffekter, som drøvtyggere efter udvalgets mening rummer.

15-11-2019 3 minutter KlimaHolistisk afgræsning