Annonce

Annonce

To personer - den ene Torsten Wetche - står med køer og kalve på en græsmark

Torsten Wetche (t.v.) producerer græsmælk til Thise Mejeri. Den græsbaserede fodring passer som fod i hose til konceptet Feed no food, som gennemsyrer tankegangen på Hvanstrup. Foto: Jakob Brandt

Farsø-landmand tænker utraditionelt

Han har ikke slået sin græsplæne i to år, og selv om der er 120 malkekøer på gården, kalder han sig planteavler. Det er et økologisk kvægbrug ud over det sædvanlige, man kan opleve, når Torsten Wetche 11. september inviterer indenfor på gården Hvanstrup.

Der er alle muligheder for at få udfordret sine vaneforestillingerne, når Økologisk Landsforenings fagudvalg for mælk og kød inviterer alle interesserede til åbent hus og kvægfaglige diskussioner hos Torsten Wetche den 11. september på gården Hvanstrup ved Farsø.

Torsten Wetche er måske mest kendt for at producere den mælk, der lander i Thise Mejeris kartoner med græsmælk. Han har imidlertid også i mange år været optaget af at udvikle en bæredygtig økologisk landbrugsproduktion. Det gør han bl.a. ved at vende den gængse forestilling om et kvægbrug på hovedet, for selv om der er 120 malkekøer på gården, betragter han sig som planteavler.   

”Mit udgangspunkt er, hvad vi grundlæggende lever af som landmænd. Det er fotosyntese og plantevækst. Alt hvad vi gør derefter, er spild af energi. Jeg driver derfor først og fremmest en økologisk planteavlsbedrift med konsumafgrøder. Det kræver noget kløvergræs i sædskiftet, og derfor er her også husdyr, men antallet af dyr er tilpasset arealet med græs, ikke omvendt,” forklarer Torsten Wetche.

Fra 170 til 120 malkekøer

Besætningen er derfor reduceret fra 170 til 120 malkekøer. Teknisk set kunne der være dobbelt så mange, hvis bedriften blev optimeret til mælkeproduktion.

”Gjorde jeg det, kunne jeg brødføde 1.000 mennesker. Nu kan jeg producere mad til 3.000,” konstaterer Torsten Wetche, der er inspireret af konceptet Feed no food.

Lige nu er han i gang med at høste kartofler, som i år er en af hovedafgrøderne foruden korn. Og så har han for resten ikke slået sin græsplæne i to år.

”Hvorfor dog bruge brændstof på ligegyldig græsslåning?” lyder hans klimavenlige forklaring.

Udover rundvisning og oplæg om driften byder dagen på to højaktuelle temaer i den økologiske kvægproduktion: klimatiltag og samarbejde om adgang til økologisk halm.

Arrangementet foregår 11. september kl. 9.30 til 14.30 på adressen Hornumvej 95, Farsø. Tilmelding til Økologisk Landsforening er nødvendig aht. forplejning.

Flere artikler fra samme sektion

Ny liste viser de mest bitre og stærkt smagende kål

KRONIK: To projekter har undersøgt planter med højt indhold af bitterstoffer, som har en meget gavnlig sundhedseffekt i kosten.

12-09-2019 4 minutter Frugt bær & grønt

Flere spindemider i konventionelle marker end økologiske trods insektgifte

Ukrudt er ikke kun en konkurrent til afgrøderne - de efterstræbte planter er også værter for mange nyttedyr.

12-09-2019 4 minutter Frugt bær & grønt

Forsker om ny Thise-mælk: Det er bedre dyrevelfærd

Thises nye mælk, der lader ko og kalv gå længere tid sammen, styrker kalvens vækst og dens sociale færdigheder, mener en forsker, som samtidig påpeger, at der mangler mere viden på området.

12-09-2019 3 minutter DyrevelfærdMejeri