Annonce

Annonce

Køer på græs ved Sommerbjerg i Midtjylland

Økologisk mælkeproduktion kan godt tilrettelægges uden at bruge foder, der kan spises af mennesker, samtidig med at en høj mælkeydelse fastholdes. Arkivfoto: Henrik Hindby Koszyczarek

Feed no food-køer giver masser af mælk

Køer, der levede af kløvergræs og restprodukter som hvedeklid, mask og roeaffald, gav i et svensk forsøg masser af mælk.

Mælk kan i langt højere grad, end tilfældet er i dag, produceres på grovfoder og restprodukter. Det er i korte træk konklusionen på et svensk forsøg med malkekøer, der levede af kløvergræs og et ’kraftfoder’, der var sammensat af restprodukter fra fødevareproduktionen.

Køer og foder i det svenske studie var ikke økologisk, men studiet giver alligevel et tydeligt fingerpeg om, at økologisk mælkeproduktion kan tilrettelægges uden at bruge foder, der spises af mennesker, skriver Sveriges Lantbruksuniversitet i Info-Epok. Vel at mærke stadig med en høj mælkeydelse.

37 køer blev i forsøget delt i to grupper, der havde fri adgang til kløvergræsensilage og desuden fik hhv. seks og 12 kg tilskudsfoder dagligt bestående alene af bi- og restprodukter fra fødevareindustrien. Ydelsen i de to grupper var hhv. 33,9 og 36,3 kg EKM/dag, men forskellen er ikke statistisk sikker. Hertil var der ikke køer nok i forsøget. Køerne blev fulgt gennem en hel laktation. Mængden af kraftfoder påvirkede hverken fodereffektivitet, energibalance eller fertilitet.

Det er altså på ingen måde negativt for køer at leve uden sojaprotein og korn, men udelukkende af det, som mennesker ikke kan bruge som fødevarer; feed-no-food kaldes denne tankegang også.

Forsøget viser også, at det er muligt at opnå en høj ydelse med en høj andel af grovfoder. Ved den lave tildeling af tilskudsfoder var grovfoderprocenten 83. Forskerne bag studiet betoner da også, at forudsætningen for den høje ydelse er kløvergræs af høj kvalitet.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer