Annonce

Annonce

En traktor kører på en vinmark og sprøjter pesticider

I et nyt studie har et hold forskere analyseret syv typer pesticider og deres nedbrydningsprodukter, også kaldet metabolitter, på vindruer for at se, hvordan man skelner mellem tilsigtet sprøjtning og forurening fra andre. Foto: Colourbox

Forskere arbejder på metode til at afsløre svindel med økologi

Er pesticidrester på økologiske afgrøder blæst ind fra en sprøjtet nabomark eller svindel? En ny metode har potentialet til at afsløre svindlere.

Det er forsvindende få økologisk produkter, som de danske myndigheder finder pesticidrester på, når de sammen med SDU årligt tager stikprøvekontroller af fødevarer.

Som regel er der efter nærmere analyse tale om en utilsigtet forurening, eksempelvis som følge af afdrift fra en nærliggende konventionel mark, men en metode under udvikling kan muligvis give et hurtigere og mere klart svar på, om der er tale om svindel eller uheldige omstændigheder.

I et nyt studie har et hold forskere analyseret syv typer pesticider og deres nedbrydningsprodukter, også kaldet metabolitter, på vindruer og planternes blade fra såning til høst, samt i vinen der blev produceret af de sprøjtede afgrøder.

Således kunne de se, hvordan metabolitterne ændrede sig over tid, og de udviklede en metode til at aflæse de sekundære metabolitter, der dannes i afgrøden efter sprøjtning, i takt med at planten vokser.

Forskerne mener, at deres metode - med visse tilpasninger - kan bruges af myndighederne til at slå ned på svindel med økologiske fødevarer.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Den danske pesticidkontrol udført i 2017 viste, at der var pesticidrester i 1,7 pct. af 179 økologiske vegetabilske fødevarer, svarende til tre prøver. I ingen af tilfældene vurderede man, at der var tale om svindel.

For konventionelt frugt blev der fundet pesticidrester i 71 pct. af prøverne, mens tallet var 42 pct. for konventionelle grønsager.

Flere artikler fra samme sektion

Mikroplast kan hæmme livet i jorden

Et nyt studie viser, at forurening med mikroplast i jorden kan reducere mængden af orme og leddyr.

15-09-2020 2 minutter Miljø,   Forskning

Mange slags afgrøder giver mere liv i marken

En mosaik af forskellige afgrøder gavner insektlivet i marken og styrker dermed både bestøvning og nyttedyrenes bekæmpelse af skadedyr, konkluderer forskere.

14-09-2020 3 minutter Biodiversitet,   Natur,   Forskning,   Økologisk Landsforening

Blomster bekæmper skadedyr

Blomsterstriber øger den biologiske bekæmpelse af skadedyr i marken med 16 pct. og giver bedre bestøvning af afgrøderne, konkluderer nyt studie.

14-09-2020 3 minutter Natur,   Forskning,   Økologisk Landsforening