Annonce

Annonce

En traktor kører på en vinmark og sprøjter pesticider

I et nyt studie har et hold forskere analyseret syv typer pesticider og deres nedbrydningsprodukter, også kaldet metabolitter, på vindruer for at se, hvordan man skelner mellem tilsigtet sprøjtning og forurening fra andre. Foto: Colourbox

Forskere arbejder på metode til at afsløre svindel med økologi

Er pesticidrester på økologiske afgrøder blæst ind fra en sprøjtet nabomark eller svindel? En ny metode har potentialet til at afsløre svindlere.

Det er forsvindende få økologisk produkter, som de danske myndigheder finder pesticidrester på, når de sammen med SDU årligt tager stikprøvekontroller af fødevarer.

Som regel er der efter nærmere analyse tale om en utilsigtet forurening, eksempelvis som følge af afdrift fra en nærliggende konventionel mark, men en metode under udvikling kan muligvis give et hurtigere og mere klart svar på, om der er tale om svindel eller uheldige omstændigheder.

I et nyt studie har et hold forskere analyseret syv typer pesticider og deres nedbrydningsprodukter, også kaldet metabolitter, på vindruer og planternes blade fra såning til høst, samt i vinen der blev produceret af de sprøjtede afgrøder.

Således kunne de se, hvordan metabolitterne ændrede sig over tid, og de udviklede en metode til at aflæse de sekundære metabolitter, der dannes i afgrøden efter sprøjtning, i takt med at planten vokser.

Forskerne mener, at deres metode - med visse tilpasninger - kan bruges af myndighederne til at slå ned på svindel med økologiske fødevarer.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Den danske pesticidkontrol udført i 2017 viste, at der var pesticidrester i 1,7 pct. af 179 økologiske vegetabilske fødevarer, svarende til tre prøver. I ingen af tilfældene vurderede man, at der var tale om svindel.

For konventionelt frugt blev der fundet pesticidrester i 71 pct. af prøverne, mens tallet var 42 pct. for konventionelle grønsager.

Flere artikler fra samme sektion

Afklaring nærmer sig efter usikkerhed om aflivning af dyr på marken

KOMMENTAR: Der er udsigt til, at praksis med at aflive dyr på marken, inden de transporteres til slagteri, kan fortsætte.

15-10-2019 3 minutter ØkologireglerPolitik

Kløvergræsmarken til vinter

En stor del af dine græsmarker skal også være i topform som græsmarker næste år, derfor er det vigtigt, at de bliver trimmet her i efteråret.

11-10-2019 3 minutter Fagligt talt

Avlsmål for en økologisk malkeko er ikke lige om hjørnet

Der er brug for mere viden om de økonomiske værdier på de enkelte fedtsyrer, mener avlsforening, som endnu ikke er klar til at lade avlsmål for fedtsyresammensætningen vægte højere end for eksempel ydelsen.

10-10-2019 5 minutter Kvæg