Annonce

Annonce

En vild bi sidder på en blomst

Orange jordbi (Andrena marginata) er en af de truede bier, der bør have særlig fokus, mener forskere bag en ny evaluering om konkurrencen mellem vilde bier og honningbier. Foto: Johann Neumayer @ naturbeobachtung/flickr/CC BY 2.0

Forskere: Undgå at placere bistader nær truede bier

Forskere har undersøgt konkurrencen om føde mellem honningbier og vilde bier i Danmark, og selvom der stadig er mange ubesvarede spørgsmål, råder de til, at man følger et forsigtighedsprincip.

Tilbagegangen blandt vilde bestøvere er problematisk, fordi deres bestøvning er essentiel for økosystemerne. Derfor er det vigtigt at identificere årsagerne til deres tilbagegang, og en af teorierne er, at de kæmper med honningbier om den samme føde.

For at komme nærmere et svar på dét har forskere fra bl.a. Aarhus Universitet gennemgået den tilgængelige litteratur om emnet, og selvom der ikke er kommet et entydigt svar ud af det, har Claus Rasmussen, Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet alligevel en anbefaling:

»Indtil vi fuldt forstår de komplekse naturlige samspil mellem honningbier og truede biarter, synes det anbefalelsesværdigt at anvende et forsigtighedsprincip og undgå at placere bistader i områder tæt på de truede bier i deres aktive flyveperiode, hvor fødeoverlappet et højest,« forklarer Claus Rasmussen på Aarhus Universitets hjemmeside.

Forskerne har kortlagt 292 forskellige arter af vilde bier, som findes i Danmark og undersøgt deres mulighed for at finde føde. En del af bierne er såkaldte fødespecialister, dvs., at de lever af få blomster, mens generalister kan leve af en bred vifte af forskellige blomster, og forskerne kan konstatere, at der forekommer konkurrence mellem arter, der udnytter den samme begrænsede ressource.

»Det er langtfra alle arter af vilde bier, som er truet af eller konkurrerer med honningbien, men vi kan se ud fra vores studie, at der findes nogle arter, der har højt fødeoverlap, og som i forvejen af pressede, og det er dem, vi skal være bekymrede for,« fortæller Claus Rasmussen.

Derfor er det ifølge forskerne vigtigt at få identificeret de opmærksomhedskrævende arter for at sikre bevarelsen af de vilde biarter. Det sker ved at vurdere, hvilke arter der har et fødeoverlap på mere end 70 pct. - altså hvor de kæmper om en stor del af deres føde mod andre arter - samt hvor truede de er jf. den danske rødliste. Indtil videre har forskerne fundet frem til seks arter, som er truede og har et fødeoverlap på mere end 70 pct. med honningbien. Det drejer sig om arterne:

  • Vikkejordbi (Andrena lathyri)

  • Orange jordbi (Andrena marginata)

  • Guldbuksebi (Dasypoda suripes)

  • Blåmunkeglansbi (Dufourea halictula)

  • Klokkeglansbi (Dufourea inermis)

  • Murergnavebi (Hoplitis anthocopoides)

Det er dog ikke kun kampen om føde, der er årsag til de vilde biers tilbagegang - også manglen på egnede levesteder er et problem, forklarer Claus Rasmussen.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud