Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png

Annonce

NOFF_DAN-okt-nov.jpg

Annonce

Daka_oktober-compressed.jpg
Billede af en mark

For at sikre adgang til økologisk såsæd af høj kvalitet har forskningsprojektet SaaGodt testet en række behandlingsmuligheder mod svampen stinkbrand. Det har affødt nyt udstyr og ny viden om behandling af sygdomsinficeret såsæd. Foto: Icrofs

Forskningsprojekt resulterer i nye værktøjer mod svamp i såsæd

KRONIK: En ny teknik med en kombination af ultralyd og højtryksdamp kan meget præcist behandle frøet, så det kun rammes på overfladen, hvor især stinkbrand udgør en alvorlig trussel.

Af ICROFS
30. september 2021, 09:00
Læsetid: 3 minutter

Af: Anders Borgen, projektleder for SaaGodt og leder af Agrologica
Anton Brander Lichtenberg, forskningsformidler, ICROFS

Såsæd kan i visse tilfælde blive inficeret med svampesygdomme. Hvis det ikke behandles korrekt, kan afgrøden få sygdomme eller have dårlig konkurrenceevne mod ukrudt, og det kan reducere landmandens udbytte.

Derfor er det vigtigt, at især økologiske landmænd har adgang til sund og hurtigt spirende såsæd, da der i økologisk landbrug er få muligheder for at kompensere for lav såsædskvalitet efter såning.

For at sikre adgang til økologisk såsæd af høj kvalitet har forskningsprojektet SaaGodt testet en række behandlingsmuligheder mod svampen stinkbrand. Det har affødt nyt udstyr og ny viden om behandling af sygdomsinficeret såsæd.

Projektet har udviklet nyt teknisk udstyr, som benytter en såkaldt SonoSteam-metode. Med en kombination af ultralyd og højtryksdamp kan behandlingen styres meget præcist, så den kun rammer overfladen af frøet, hvor især stinkbrand udgør en alvorlig trussel.

Ved at behandle overfladen, uden at frøets vitale dele tager skade, kan man fjerne stinkbrand, uden at afgrødens udbyttepotentiale forringes.

Projektet har også undersøgt, hvordan nye mulige behandlingsmidler klarer sig mod stinkbrand.

I projektet lykkedes det at bekæmpe stinkbrand med midlerne saponin og laminarin, som ser ud til at have en god effekt. Hvis saponin og laminarin skal være rentable i forhold til kendte metoder, kræver det, at midlernes råvarepris reduceres, men det sker sandsynligvis i kraft af nye bioraffineringsanlæg, som er under opbygning. Derfor kan midlerne være kommercielt interessante i fremtiden.

Et andet velfungerende middel er eddike, som har en syreeffekt, der kan fjerne stinkbrand.

Det viser sig, at det ikke er mængden af eddike, men tiden hvor eddiken virker på frøet, som er den afgørende faktor for behandlingens svampehæmmende effekt.

Hvilken metode, der er bedst, afhænger af, hvor stor en mængde såsæd, der skal behandles, da investeringerne i det nødvendige udstyr er af forskellige størrelser fra metode til metode.

Eddikebehandling egner sig til små portioner af såsæd, men med den nye viden om eddikes virkningsmekanisme mod stinkbrand er der basis for at videreudvikle metoden til industriel anvendelse.

Det mest oplagte til større mængder økologisk certificeret såsæd er etablerede metoder som eksempelvis ThermoSeed, hvor såsæden behandles med varm fugtig luft på industrielle anlæg.

SonoSteam er en ny mulighed med et begrænset erfaringsgrundlag, men det tyder på, at metodens etablerings- og driftsomkostninger er konkurrencedygtige i forhold til etablerede metoder.

SaaGodt er en del af Organic RDD 3-programmet, som koordineres af ICROFS og har fået tilskud fra GUDP under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd