Annonce

GreenF-september.png

Annonce

OK21_okonu_1600x300.jpg

Annonce

NATEXPO-21-PARIS--1600x300--CTA-GB.jpg
Stella Lund står på marken med Jens Peter Hermansen - en gris går i forgrunden

Landmandsstuderende Stella Lund og projektleder JensPeter Hermansen, Økologisk Landsforening, er i marken for at filme sammen med grisene. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen

Forsøg med Instagram har givet blod på tanden

Den 24-årige landbrugsstuderende Stella Lund er en af de fire unge, som i et projekt de seneste fem måneder har delt billeder af sin hverdag. ØL er så tilfreds med forløbet, at man håber at kunne gentage projektet næste år.

Det er en særdeles tilfreds projektleder Jens Peter Hermansen, der ser tilbage på det første år med et projekt af en helt ny art: Fire unge landbrugsstuderende har på Instagramkontoen @derforlandmand delt billeder og videoer fra deres hverdag på landet. Hensigten er at gøre flere interesserede i at arbejde med landbruget og skabe en tættere forbindelse mellem by og land.

Jens Peter Hermansen, der har ledet projektet hos Økologisk Landsforening, har oplevet en stor interesse for at følge de fire unges arbejde i landbruget, hvilket har fået ham til at søge om midler til at gentage projektet næste år.

"Det er rigtig interessant, at vi på under et halvt år har kunnet skabe så stor opmærksomhed om helt almindelige hverdagssituationer, og det viser, at det arbejde, der er ude på landet, har en appel til mange mennesker. Faktisk har det været så interessant, at der samlet set har været ca. 45.000 visninger af de små videoklip fra de unges arbejde, som er lagt på Instagram," siger Jens Peter Hermansen.

Kontoen har knap 1.000 følgere og en følger-ratio på ca. 1:10, hvilket betyder, at den har omtrent ti gange så mange følgere, som kontoen selv følger. Ifølge analyseinsituttet Keyhole betegnes et sådant følgerforhold som en "kvalitetskonto", der er værd at følge.

"Det har været en glædelig overraskelse, hvor langt man kan nå ud med en forholdsvis lille indsats. Vi kan hurtigt nå ud til en målgruppe, som vi ikke før har kunnet nå via de mere traditionelle kanaler," siger Jens Peter Hermansen.

"Jeg er blevet positivt overrasket"

Den 24-årige landbrugsstuderende Stella Lund er en af de fire unge, som de seneste fem måneder har delt billeder af sin hverdag som elev hos Hestbjerg Økologi. En del af hende havde forinden gruet lidt for, om hendes opslag ville blive mødt med vrede kommentarer fra modstandere af den animalske produktion, men hun har slet ikke mødt nogen negativitet.

"Jeg havde frygtet det lidt, men jeg er blevet positivt overrasket. Jeg har kun oplevet positive kommentarer på Instagram – og egentlig også i min omgangskreds," siger hun.

For Stella Lund har forløbet ikke kun givet hende mulighed for at vise sin dagligdag – hun har også været på flere kurser i at bruge sociale medier i forbindelse med sit arbejde, og i september skal hun og de andre på studietur til Portugal, inden projektet afsluttes.

"Det har været sjovt og lærerigt at være en del af. Jeg har lært, hvordan man bruger Instagram lidt mere professionelt, og så har jeg lært noget om mig selv og det arbejder, jeg laver, fordi jeg samtidig skal formidle om det," siger hun.

Giv noget af dig selv

Hun overvejer at oprette sin egen profil, når projektet afsluttes, dels fordi hun er blevet interesseret i den måde at formidle på, dels fordi hun har oplevet at kunne sparre med andre, som også arbejder med grise og har fulgt @derforlandmand.

Skal hun give et godt råd til det nye hold af influencere, der – måske – kan følge i hendes fodspor næste år, er det at vise noget personlighed i opslagene og ellers bare springe ud i det:

"Folk kan godt lide, at personen selv er med på billedet – man kan se, at de opslag når længere ud."

Stella Lund er i gang med sin sidste praktik og begynder på det sidste skoleforløb til januar. Til sommer er hun færdiguddannet med speciale i svin, og herefter overvejer hun kraftigt at studere til produktionsleder, hvorefter hun vil arbejde med økologisk svineproduktion.

Instagramkontoen @derforlandmand er oprettet i og drives som en leverance i projekt ”Bæredygtigt Generationsskifte” der er finansieret af Promilleafgiftsfonden for landbrug.

Flere artikler fra samme sektion

Nyt klimaværktøj medregner også jordens evne til at lagre kulstof

Fra 2022 kan landmænd sætte tal på kulstoflagringen i kløvergræsmarker og i sædskiftet i det hele taget. Landbrugets Klimaværktøj medregner jordens kulstofbalance, når udledning af drivhusgasser fra planteavl gøres op.

28-09-2021 3 minutter Klima

Vismand sår tvivl om tænketanks dystre forudsigelse af økologers økonomi

Landbruget - særligt økologerne - bliver hårdt ramt, hvis regeringens landbrugsudspil gennemføres, vurderer tænketanken Axcelfuture. Vismand Lars Gårn Hansen er dog ikke overbevist om, at beregningen bliver virkelighed.

28-09-2021 7 minutter Økonomi,   Klima,   Politik

Eksperter vil finde ud af, hvad køerne laver, når de er på skovtur

På gården Ellinglund ved Silkeborg har ammetanter og kalve adgang til indhegnede skovarealer. Center for Frilandsdyr undersøger, hvordan dyrene bruger skoven. Det sker med GPS, kameraer og adfærdsstudier i marken.

27-09-2021 5 minutter Kvæg