Annonce

Annonce

Familien Mejnertsen

Familien Mejnertsen: (fra venstre) Kasper, Signe, Niels, Anne, Rie og Peter. Foto: Mejnerts Mølle

Fra 7 til 1.500 ha på 30 år

Længe før begrebet ’innovation’ blev en fast bestanddel af det danske sprog, købte Niels og Anne Mejnertsen en lille gård på 7 ha ved Jyderup. Siden har virksomheden udviklet sig og er i dag et familieejet brand båret af bæredygtighed og konceptet ’Fra muld til mund’.

Mejnerts Grønt er nyeste skud på stammen i den række af Mejnerts selskaber, som er vokset op af mulden på Vestsjælland siden Anne og Niels Mejnerts købte deres første gård i 1987.

Den nye afdeling skal producere økologiske gulerødder og kartofler, på den rodfrugtvenlige muld i Lammefjorden. Jorden blev købt for to år siden og omlagt, og fra i år er afgrøderne klar til at blive solgt som Ø-mærket og bæredygtig mad til danskerne.

Det er Niels Mejnertsen selv, der har fået ansvaret for den økologiske rodfrugtproduktion i Mejnerts Grønt.

»Vi har allerede leveret økologiske grøntsager, som er blevet dyrket i sædskiftet på vores kornmarker; men fra i år er vi klar med økologiske gulerødder og kartofler fra Lammefjorden. Muligheden for at købe jord i Lammefjorden kom på det rigtige tidspunkt. Vi er i fuld gang med et generationsskifte, hvor min storebror, Kasper, er driftsleder af Mejnerts Landbrug, mens jeg selv står for afsætningen. Hvis vi skulle have plads, skulle vores far have noget andet at have fokus på, og Mejnerts Grønt er velegnet til dette formål,« siger Peter Mejnertsen, der er salgschef for Mejnerts.

Plads til familien

At Anne og Niels Mejnertsen i dag arbejder sammen med deres sønner i en familieejet og -drevet virksomhed, beror ikke på tilfældigheder.

»Da vi var unge, var min far ikke klar til at lade sine sønner komme til. Derfor købte Anne og jeg i 1987 en gård med 7 ha og 360 søer, som vi drev konventionelt i 20 år, hvorefter vi besluttede at stoppe som svinebønder. Omlægningen af planteavlen skete 1999, og 2008 lejede vi vores svinestalde ud til en anden producent, så vi kunne fokusere 100 pct. på økologien,« fortæller Niels Mejnertsen.

Han har en forkærlighed for ordsprog, der viser vej for dem, der vil frem i verden:

Kartoflerne nærmer sig spisestørrelse. Foto: Mejnerts Mølle

»Udtryk som: Du kommer aldrig foran, hvis du går i andres fodspor’, ’Kun de døde fisk flyder med strømmen’ og ’Man får aldrig medvind, hvis man ikke går ud, hvor det blæser’, tænker jeg rigtig meget over. Og Anne har altid sagt, at det vigtigste i livet er ikke penge, men at have det godt som mennesker. Som unge nystartede landmænd lagde vi en strategi for vores liv: Vi ville have børn, som vi ville give en god opdragelse, og som vi gerne ville arbejde sammen med på gården, når de blev voksne,« fortæller Niels Mejnertsen, der nu er driftsleder af Mejnerts Grønt.

Han understreger dog, at hans fire børn selvfølgelig alle skal gøre lige præcis dét i deres liv, de trives bedst med, og uanset, hvad de vælger, så bakker familien op.

»Heldigvis har Anne og jeg opbygget en bæredygtig og innovativ virksomhed, som vores sønner gerne vil arbejde med i. Og vi har hele tiden sagt, at vi er klar til at forlade posten, når de er klar til at tage over - og det var de så for fem år siden. Og det startede generationsskiftet på Mejnerts virksomheder,« siger Niels Mejnertsen.

Vil være selvforsynende

Siden 1. januar 2018 har Kasper og Peter Mejnertsen været medejere af virksomheden, og de overtog hver 1/3 af virksomheden. Siden er det gået stærkt, og de to unge Mejnertsen brødre har været på opkøb i nabolaget, og siden nytår 2018 er gården vokset med 500 ha, så ejerandelen i dag har forskubbet sig, og brødrene hver ejer 40 pct. af virksomheden, mens Niels og Anne Mejnertsens andel i dag udgør 20 pct.

»Vi har selv valgt, at vi vil eje og drive Mejnerts sammen. For os er det en vigtig motivationsfaktor, at vi er fælles om det, vi gør, og at vi vinder og taber sammen,« siger Kasper Mejnertsen, der er landbrugsuddannet og agrarøkonom og har diplom inden for ledelse. Peter Mejnertsen har den første del af landbrugsuddannelsen men har siden uddannet sig inden for afsætning og markedsføring.

Virksomheden har i dag tre afdelinger: Mejnerts Landbrug, Mejnerts Mølle og Mejnerts Grønt. Virksomhedens mål er også en dag at etablere Mejnerts Mad, hvor de kan producere råvarer af høj kvalitet, som indgår i menneskets væsentligste fødevarebehov. Bag virksomhedens slogan "Fra muld til mund" gemmer sig et bevidst arbejde med at producere bæredygtigt.

Det er Mejnerts mål at være 100 pct. selvforsynende og udelukkende selv producere alt det, der indgår i produktionen. Restprodukter fra møllen brændes af i ejendommens stokerfyr, som leverer varme til korntørring og bygninger. 1.500 solpaneler sikrer, at al strøm, der bruges i virksomheden, er egen produktion.

»Penge er stadigt ikke det vigtigste for os; men vi har altid forstået, at en sund virksomhed er grundlaget for at kunne udvikle sig. Vi har aldrig været bange for at tage en chance; men vi har aldrig gjort noget, der kunne true fundamentet i vores virksomhed,« siger Niels Mejnertsen.

Til sommer kan danske forbrugere se frem til at købe økologiske kartofler og gulerødder fra Lammefjorden. Foto: Mejnerts Mølle

Kasper Mejnertsen supplerer:

»Da jeg uddannede mig til agrarøkonom, brugte jeg Mejnerts som case gennem hele uddannelsesforløbet. Og vi kommer alle - også vores søstre - med idéer til, hvordan vi kan udvikle virksomheden. Vores far er meget entreprenant, så vi skal bare plante idéerne i hans hoved, så sker der noget.«

Mejnerts Grønt supplerer

Da Peter og Kasper Mejnertsen var blevet medejere i familievirksomheden, rejste sig spørgsmålet: Skal vi udvikle møllen eller bredden i produktionen.

»Vi valgte det sidste, fordi rodfrugter passer rigtig godt ind i sædskifterne på vores jord,« siger Peter Mejnertsen.

Købet af jorden i Lammefjorden har dog ikke bare været er ekspeditionssag for familien.

»Vi har været optaget af at rydde op, standardisere og optimere, så vi har kunnet lægge vores fokus det rigtige sted. Og det mener vi, at vi nu har fundet. Vi har besluttet, at vi i første omgang kun producerer kartofler og gulerødder, fordi det giver den mest optimale udnyttelse af vores maskiner og ansatte. Det er jo ikke alt, der er lige let at dyrke økologisk, og fordi priserne på økologiske produkter er under pres i markedet, er det vigtigt, at vi kan udnytte produktionsapparatet optimalt,« siger Peter Mejnertsen.

Mejnerts Grønt

Mejnerts Landbrug

I landbruget produceres hvede, ølandshvede, svedjerug, rug, maltbyg, nøgenbyg, ærter, raps og hvidkløver.

Mejnerts Mølle

Møllen formaler kornet fra Mejnerts Landbrug på stenkværne. Ved en koldformaling på stenkværn bevares skal- og kimdele, og dermed også de naturlige vitaminer og proteiner i kornet.

Mejnerts Grønt

Producerer grøntsager primært gulerødder og kartofler og primært på økologisk jord i Lammefjorden.

Kasper Mejnertsen supplerer:

»Personligt lægger jeg stor vægt på, at bæredygtig produktion er lig lokal produktion. Vi har stort fokus på vores sædskifter og på, hvordan vi kan gøre vores kredsløb bedre, men vi har en udfordring i hele det danske landbrug, der handler om vores næringsstofbalance. Vi har forsøgt os med grøngødning; men vi har stadig et behov for at kunne bruge konventionel gylle i produktionen. Når Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarers Økologisektion er enedes om at begrænse brugen af konventionel gylle, tror jeg, det skyldes, at de mener, det er vigtigt for forbrugerne. Men jeg har set undersøgelser, der viser, at det er helt andre ting, forbrugerne prioriterer - for eksempel fraværet af pesticider.«

Den bløde værdi

Peter Mejnertsen er ikke i tvivl: Mejnerts eksisterer også om ti år.

»Vi er selv herrer over alle leddene i vores produktion. Det er vores styrke. Samtidig har vi valgt at producere danske og ærlige kvalitetsfødevarer, og vi er stolte over alt, hvad vi gør. At vi har valgt at producere økologisk er en af vores bløde værdier. Men det er bæredygtigheden og effektiviteten, som vi har fokus på, og som skaber udviklingen. Derfor er vi her også om ti år; men jeg ved ikke, om vi til den tid stadig producerer økologisk - måske producerer vi under et helt 3. regelsæt, som vi slet ikke kender i dag,« siger Peter Mejnertsen.

Sammen med Kasper Mejnertsen føler han sig parat til, hvad fremtiden må byde på.

»Med en høj grad af selvforsyning er vi godt rustet. Og samtidig er vi meget bevidste om, at vejen til overlevelse handler om ikke at gøre det samme, som alle de andre gør,« siger Peter Mejnertsen og tilføjer:

»Vi vil gerne have et billede af os selv, som afspejler den samme kraft som den friske laks, der kæmper sig op mod strømmen – det er jo som sagt, kun de døde fisk, der flyder med strømmen.«

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud