Annonce

Annonce

Mejetærsker og kornbunke på mark

Handl direkte fra avler til bruger (husdyrproducent). Det er den billigste løsning for begge parter. Arkivfoto

Fra høje til lave priser

KRONIK: Vi har set det før, med de ”skvulp” der kommer, når der kommer mange ny omlæggere på kort tid. Mælken, æg, kødet og nu kornprodukterne som er faldet. Det giver nye udfordringer, men også muligheder.

Af Erik Andersen, ØkologiRådgivning Danmark


Hvordan agerer man i en sådan situation som sælger eller køber, når der kommer mange nye omlæggere til på kort tid? Ja, som sælger af mælk er der ikke så meget andet at gøre end at kigge indad og udnytte det prisfald, der er på det indkøbte foder, og maksimere sit eget forbrug af korn, da det har en lav alternativ pris til salg. 

Kvæg kan klare rigtigt meget stivelse fra korn uden problemer. Rationer på kun græsensilage kan nemt indeholde 7-8 kg korn pr. ko. Det skal selvfølgelig serveres på den rigtige og sikre måde.

For sælger gælder det om at finde en aftager uden om grovvareforretningerne. Ikke fordi der er noget galt med dem, men hver person, der skal håndtere partierne, skal have en betaling. 

Erik Andersen, ØkologiRådgivning Danmark
Erik Andersen, ØkologiRådgivning Danmark

Derfor handl direkte fra avler til bruger (husdyrproducent). Det er den billigste løsning for begge parter. Find allerede nu mulighederne for samarbejde og aftal en evt. pris eller en forudsætning for prisfastsættelse og betalingsbetingelser ved levering.

Korn kan opbevares på mange måder. Ingen ved, hvordan høsten bliver, tør eller våd?

Tørt korn er ikke noget problem og for så vidt heller ikke vådt korn, hvis man er forberedt. En konservering med 4-10 l. propionsyre pr. ton, afhængig af vandindhold, er en sikker måde sammenkørt i silo eller i pose. Nogle har (-har haft) gode argumenter for at bruge indkøbt foder og sælge avlen til foderstoffen. Det kan ændre sig med prissætningen, og det skal selvfølgelig udnyttes. 

I en periode med lave priser gælder det om og holde sammen. Udnytte enhver mulighed for at spare omkostninger og få det samme ud af det i produktionen. Det er nu, fodersituationen for 2020 skal tænkes igennem og regnes på, ud fra de forudsætninger der kommer.

Flere artikler fra samme sektion

Mikroplast kan hæmme livet i jorden

Et nyt studie viser, at forurening med mikroplast i jorden kan reducere mængden af orme og leddyr.

15-09-2020 2 minutter Miljø,   Forskning

Mange slags afgrøder giver mere liv i marken

En mosaik af forskellige afgrøder gavner insektlivet i marken og styrker dermed både bestøvning og nyttedyrenes bekæmpelse af skadedyr, konkluderer forskere.

14-09-2020 3 minutter Biodiversitet,   Natur,   Forskning,   Økologisk Landsforening

Blomster bekæmper skadedyr

Blomsterstriber øger den biologiske bekæmpelse af skadedyr i marken med 16 pct. og giver bedre bestøvning af afgrøderne, konkluderer nyt studie.

14-09-2020 3 minutter Natur,   Forskning,   Økologisk Landsforening