Kartofler ses på en mark

Frilægning af kartofler fører både til lyst skind, bedre holdbarhed og færre sygdomme. En ny video viser, hvordan frilægningen foregår. Foto: Skærmdump

Frilægning kan øge kartoffelkvaliteten

VIDEO: Lyst skind på kartoflerne er en af de kvaliteter, forbrugerne efterspørger, og frilægning kan være en af vejene hertil.

De økologiske kartofler skal have topkvalitet, hvis økologiske avlere vil være sikre på at få dem ind butikshylderne og på danskernes middagsborde. Lyst skind er blot en af mange kvalitetsparametre i kampen om forbrugernes gunst. 

Frilægning eller såkaldt to-trinsoptagning kan være en mulig vej til bedre kvalitet, fordi frilægningen både fører til lyst skind, bedre holdbarhed og færre sygdomme.

I en ny video fra Økologisk Landsforening – Frilægning af kartofler – kan man se, hvordan det foregår, og Anne Eriksen, økologirådgiver i ØkologiRådgivning Danmark, fortæller om arbejdet med at gøre de økologiske spisekartofler lækre for forbrugerne.

Potentialer ved frilægning

  • Mere tørre kartofler; bedre holdbarhed på lager

  • Lysere kartofler

  • Mindre sølvskurv o.lign.

  • Øget kapacitet på optager

  • Effektiv udnyttelse af de få gode optagedage sidst på sæsonen

Det er dog ikke altid muligt eller hensigtsmæssigt at frilægge kartofler inden optagning. Vejret skal være stabilt, og en ekstra mekanisk håndtering øger risikoen for skader. Maskinerne skal derfor tilpasses opgaven. For økologiske kartoflers vedkommende besværliggøres processen yderligere, hvis der er for meget ukrudt i marken.

"Vi har brug for at undersøge metoden yderligere i forhold til økologisk produktion. Måske har den et potentiale, nogle avlere med fordel kan udnytte," siger Anne Eriksen, der sammen med økologikonsulent Anton Rasmussen fra Økologisk Landsforening har arbejdet intenst i 2018 med dataindsamling og formidling af best practice for økologisk dyrkning af spisekartofler.

Det har bl.a. udmøntet sig i en ny dyrkningsvejledning.

Videoen er produceret i projektet Demonstration af nye økologiske løsninger II, der er støttet af Promilleafgiftsfonden for Landbrug, Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikterne og Miljø- og Fødevareministeriet.

Karen Munk Nielsen er kommunikationskonsulent i Økologisk Landsforening.

Flere artikler fra samme sektion

Vejen til mere miljø- og klimavenlige øko-grise

Den økologiske svineproduktion tilstræber at imødese grisenes behov, samtidig med at det arbejder på at reducere miljø- og klimabelastningen.

21-01-2019 4 minutter SvineproduktionForskning

Nyt katalog giver gartnere overblik

En ny hjemmeside viser gartnere, hvilke midler der må bruges i det økologiske jordbrug.

21-01-2019 1 minutter Frugt bær & grønt

Læg plan for forårsarbejdet nu

FAGLIGT TALT: Udnyt vintermånederne til at forberede dig på handlingerne i marken - både på ukrudtsstrategi og maskinkombination.

21-01-2019 2 minutter Fagligt talt