Annonce

Annonce

Økologiske grise ses på en en mark - i baggrunden går svineproducenten.

Allerede i 2020 kommer markedet til at mangle 1,5 mio. kg økologisk svinekød, forudser Økologisk Landsforening. Arkivfoto: Friland

Friland til leverandørerne: Husk de nye krav fra årsskiftet

Fra årsskiftet kommer der nye krav, som alle leverandører til Friland Økologi skal være opmærksomme på.

Nye brancheanbefalinger træder i kraft fra årsskiftet. Derfor har Friland netop udsendt en påmindelse til alle leverandører om, at de skal huske de nye krav, som er baseret på anbefalinger fra Økologisk Landsforening, Landbrug & Fødevarer Økologisektionen og Dyrenes Beskyttelse.

Fra d. 1. januar 2019 gælder det for alle leverandører af grise til Friland Økologi, at alle slagtede grise, der sælges som økologisk kød, skal være født økologiske.

"For de landmænd, der benytter sig af muligheden for at indkøbe konventionelle avlsdyr, får det betydning for afregningen af de slagtede søer, da de nu kun vil modtage Danish Crown notering. Hidtil har man også fået økotillægget, hvis søerne er omlagt til økologi og har opfyldt kravene hertil," siger Henriette Guldager, der er Bussiness Supporter i Friland.

Samtlige brancheanbefalinger til leverandører af økologiske grise kan læses her.

Stop aflivning af tyrekalve

Som leverandør af økologiske kreaturer skal man være opmærksom på, at man fra årsskiftet ikke længere må foretage systematisk aflivning af tyrekalve. Antallet af aflivninger har i forvejen været nedadgående de senere år, bl.a. pga. øget brug af kønssorteret sæd, men fra 1. januar er det altså helt slut.

Friland tilføjer dog, at "tidsbegrænset systematisk aflivning af tyrekalve er dog fortsat tilladt på bedrifter med igangværende sanering af Salmonella Dublin, hvilket man kan læse mere om i brancheanbefalingerne for leverandører af økologiske kreaturer, der kan findes her."

Brancheanbefalingerne supplerer EU's økologikrav.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud