Annonce

Annonce

En fod i en gummistøvle står oven på vinterrug

Sådan ser den perfekte rug til afgræsning ud: Kort og fuld af friske blade. Ud over rug er der sået frø af kløver og græsser, som efter nogle måneder vokser op og overtager rugens plads. Foto: Hans Lund

Friske grønne rugblade smager sødt – og køerne er vilde med dem

Mange økologiske mælkeproducenter dyrker vinterrug – ikke for at høste kornet og sælge det til møllerne, men for at tilbyde deres køer en lækker afveksling til kløvergræsset.

Det typiske foder for økologiske malkekøer er kløvergræs, men de senere år er det blevet almindeligt også at så vinterrug om foråret i nogle af markerne og lade køerne afgræsse det.

"Man kan ikke dyrke kløvergræs efter kløvergræs i uendeligt mange år. Jorden skal have en pause fra kløver ind imellem, og græsmarker bliver 'trætte' efter tre-fire år og skal pløjes om og sås på ny. Her er rug en god afgrøde at veksle med, fordi den vokser hurtigt, egner sig til afgræsning og er en god afgrøde at lægge nyt kløvergræs ud i," forklarer Hans Lund, der er kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark og en af 'opfinderne' af rug til afgræsning.

Køerne er vilde med de friske, grønne rugblade, fortæller han.

"Oprindeligt testede vi forskellige kornarter, men køerne foretrækker tydeligt rug frem for de andre. Rug er meget sukkerholdigt. Hvis man prøver at tygge på et græsstrå og derefter et grønt blad fra rugen, forstår man, hvorfor de fleste køer er vilde med rugen."

Rugbladene smager bedst, når planterne busker sig. Rug skal græsses af hver 3.-6. dag og gerne helt kort, så bladene bevarer den gode smag, og så planterne ikke bliver angrebet af svampesygdomme.

Flere artikler fra samme sektion

Mangel på økologisk udsæd

Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).

22-03-2024 3 minutter

Ny metode til grødeskæring kan være til gavn for både miljø og landmænd

Gennem et stort forskningsprojekt lavet på 65 strækninger i fynske vandløb i samarbejde med 130 lodsejere, er det fundet en ny grødeskæringsmetode, der både er til gavn for miljøet og lodsejernes afvandingsinteresser.

21-03-2024 3 minutter

Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord

FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.

14-03-2024 4 minutter Fagligt talt,   Jordfrugtbarhed,   ØkologiRådgivning Danmark