Annonce

Annonce

En humlebi sidder på en blomst

Hegn og blomstrende urter på blot to pct. af arealet kan sikre de mest almindelige bier og andre bestøvere i landbruget. Foto: Julie Rohde

Giv to pct. af dit areal til bierne

Vilde bier mangler føde og redepladser i landbrugslandet. Hegn og blomstrende urter på blot to procent af arealet kan sikre de mest almindelige bestøvere.

Insekterne har det ikke let i det moderne agerland. Vilde bier og andre bestøvere er i stærk tilbagegang, og mange arter er decideret truet af udryddelse. Det er i sig selv et tab, men biodiversitet har også værdi for produktionen af fødevarer. Landbruget og gartneriet har brug for bestøverne.

Det forudsætter føde og levesteder i og ved markerne. To procent varieret og blomstrende areal kan sikre føde nok til de mest almindelige bestøvere af landbrugsafgrøder, fastslog seniorforsker Beate Strandberg, AU, på Plantekongres 2019.

To procent svarer til to hektar på en bedrift med 100 hektar. Det kan være hjørner og mindre pletter fordelt i markerne. Udformes arealet som hegn eller blomsterstriber, svarer det til 4 km á fem meters bredde.

Kanter af marken kan tælles med

"Det lyder måske af meget at afsætte to hektar til blomstrende bi-føde, men mange vil blive overraskede over, hvilke områder, der faktisk kan tælles med. Nogle af de allerbedste områder for bierne er grøftekanten og udyrkede kanter langs markvejene, hvor der er en naturlig blomsterflora. Den slags blomster ser ofte ikke ud af meget men giver en masse nektar og pollen," forklarer Julie Rohde, der er naturkonsulent i Økologisk Landsforening.

Desuden er det arealer, der ikke bliver pløjet og harvet. Det er vigtigt for de mange jordboende bier.

Også levende hegn kan være en guldgrube af føde, hvis man sørger for stor variation med mange blomstrende arter fra tidligt forår til sent efterår. Jo flere forskellige arter, jo flere bier.

Se videoen Giv plads til de vilde bier, hvor Beate Strandberg, seniorforsker ved Aarhus Universitet, giver gode råd om føde og levesteder på landbrugsbedriften. 

"Ønsker man at lave blomsterstriber, er det vigtigt, at man vælger arter efter stribens levetid. Flerårige blomsterstriber, der klart er at foretrække, giver mere frihed til at anvende nogle af de mange gavnlige to- eller flerårige arter. Er striberne enårige, skal man undgå arter, som kan fungere som såkaldte biologiske fælder ved at tiltrække sjældne insekter, der slår sig permanent ned i eller under planterne og dermed må lade livet ved jordbearbejdning. Det kan man undgå ved fx at vælge arter, som ikke er hjemmehørende i Danmark. Enårige blomsterstriber er en buffet mere end et levested for insekterne," understreger Julie Rohde.

Anlægger man blomsterstriber, er her eksperternes anbefalinger:

  • Hav både tidligt og sent blomstrende arter. Standardblandinger har generelt for få arter og mangler kontinuitet i blomstringen.

  • Lav fastliggende striber med flerårige arter. Blåhat, kællingetand, vild gulerod og hvidkløver er stabile i mange år.

  • Ærteblomstrede arter er generelt gode.

  • Vildtblandinger er til vildt – ikke til bier.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud