Annonce

Annonce

Nærbille af gylle

Udtagning af gylle i forskellige fraktioner giver god mening. Men kan ideen også anvendes hjemme med simplere teknik end på biogasanlæg? Det spørgsmål rejser Niels-Kristian Knudsen i sin blog. Foto: Colourbox

Gør-det-selv designergylle – en interessant idé

Gylle er ikke bare gylle, og med en ekstra tank er det – i teorien – muligt at designe forskellige ’gyller’ på bedriften.

Næringsstofferne placerer sig forskelligt i en gylletank. Fosfor vil fx ofte bundfældes over tid, mens kvælstof og kalium fordeler sig mere jævnt i tanken, også selvom den ikke er omrørt.

Denne forskelligartede fordeling er baggrunden for en idé, som planterådgiver Niels-Kristian Knudsen, ØkologiRådgivning Danmark, har fostret i en blog på ØkologiRådgivning Danmarks hjemmeside: at hjemme-separere gylle i fraktioner med forskelligt indhold.

Eksempel på sammensætning af gylle i tre fraktioner (kg/ton)

Øverst i tank:
N: 5
P: 0,5
K: 2,5

Midten af tank:
N: 4,5
P: 0,7
K: 2,6

Bunden af tank:
N: 5,0
P: 1,0
K: 2,7

Nogle biogasanlæg arbejder allerede med denne form for ’designergylle’. Biogasanlægget fungerer ofte som central for gødning til et større antal landmænd, hvor nogle er tættere på fosforloft et end andre. Her kan udtagning af gylle i forskellige fraktioner give god mening. Men kan ideen også anvendes hjemme med simplere teknik end på biogasanlæg?

Det spørgsmål rejser Niels-Kristian Knudsen i sin blog.

»Som økolog kan det være interessant at modtage gylle direkte fra sådan et biogasanlæg, men spørgsmålet er, om man ikke også vil kunne lave en simpel separering i fx to dele hjemme i egen gylletank, så man kan tildele gylle med forskelligt indhold til forskellige afgrøder,« forklarer Niels-Kristian Knudsen.

Rent praktisk kunne det foregå ved at suge den øverste del af gyllen fra en uomrørt tank over i en tom tank.

»Jeg ved ikke, om det er en gangbar praksis, men det kunne være spændende, hvis nogen vil afprøve ideen, så vi kan finde ud af det,« siger planterådgiveren.

Flere artikler fra samme sektion

Mangel på økologisk udsæd

Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).

22-03-2024 3 minutter

Ny metode til grødeskæring kan være til gavn for både miljø og landmænd

Gennem et stort forskningsprojekt lavet på 65 strækninger i fynske vandløb i samarbejde med 130 lodsejere, er det fundet en ny grødeskæringsmetode, der både er til gavn for miljøet og lodsejernes afvandingsinteresser.

21-03-2024 3 minutter

Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord

FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.

14-03-2024 4 minutter Fagligt talt,   Jordfrugtbarhed,   ØkologiRådgivning Danmark