Annonce

Annonce

Nærbille af gylle

Udtagning af gylle i forskellige fraktioner giver god mening. Men kan ideen også anvendes hjemme med simplere teknik end på biogasanlæg? Det spørgsmål rejser Niels-Kristian Knudsen i sin blog. Foto: Colourbox

Gør-det-selv designergylle – en interessant idé

Gylle er ikke bare gylle, og med en ekstra tank er det – i teorien – muligt at designe forskellige ’gyller’ på bedriften.

Næringsstofferne placerer sig forskelligt i en gylletank. Fosfor vil fx ofte bundfældes over tid, mens kvælstof og kalium fordeler sig mere jævnt i tanken, også selvom den ikke er omrørt.

Denne forskelligartede fordeling er baggrunden for en idé, som planterådgiver Niels-Kristian Knudsen, ØkologiRådgivning Danmark, har fostret i en blog på ØkologiRådgivning Danmarks hjemmeside: at hjemme-separere gylle i fraktioner med forskelligt indhold.

Eksempel på sammensætning af gylle i tre fraktioner (kg/ton)

Øverst i tank: N: 5 P: 0,5 K: 2,5

Midten af tank: N: 4,5 P: 0,7 K: 2,6

Bunden af tank: N: 5,0 P: 1,0 K: 2,7

Nogle biogasanlæg arbejder allerede med denne form for ’designergylle’. Biogasanlægget fungerer ofte som central for gødning til et større antal landmænd, hvor nogle er tættere på fosforloft et end andre. Her kan udtagning af gylle i forskellige fraktioner give god mening. Men kan ideen også anvendes hjemme med simplere teknik end på biogasanlæg?

Det spørgsmål rejser Niels-Kristian Knudsen i sin blog.

»Som økolog kan det være interessant at modtage gylle direkte fra sådan et biogasanlæg, men spørgsmålet er, om man ikke også vil kunne lave en simpel separering i fx to dele hjemme i egen gylletank, så man kan tildele gylle med forskelligt indhold til forskellige afgrøder,« forklarer Niels-Kristian Knudsen.

Rent praktisk kunne det foregå ved at suge den øverste del af gyllen fra en uomrørt tank over i en tom tank.

»Jeg ved ikke, om det er en gangbar praksis, men det kunne være spændende, hvis nogen vil afprøve ideen, så vi kan finde ud af det,« siger planterådgiveren.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer