Annonce

En maskine er ved at høste majs

Gyllen placeres i en ’pølse’ 12 cm nede i jorden, og majsen sås i ca. 6 cm’s dybde lige ovenover, så de spæde planter får maksimal gavn af næringsstofferne. Foto: Joachim Kjeldsen

GPS-placeret gylle hjælper majsen i gang

VIDEO: Maskinstationer, der kan placere gylle med GPS, hjælper f.eks. økologisk majs med at gro og vinde over ukrudtet. En ny video fra Økologisk Landsforening tager emnet op.

Majs er en af de økologiske afgrøder, der om foråret ofte har svært ved at konkurrere med ukrudtet. Ud over at være flittig med radrenseren, kan man forsøge at styrke majsens egen konkurrenceevne ved at sørge for, at majsen får mest mulig gavn af gødningen og ukrudtet mindst mulig. 

Det er filosofien bag GPS-placeret gylle, hvor en streng gylle lægges i 12 cm’s dybde samme sted, som såmaskinen senere placerer majskernerne i 6-8 cm’s dybde. Dermed får majsplanternes rødder hurtigt adgang til næringsstofferne, mens ukrudtsplanterne skal lede længere efter dem.

"Metoden har størst effekt, hvor forfrugten er korn. Der er slet ikke tvivl om, at den har effekt der," siger Lisbeth Knudsen, planterådgiver i ØkologiRågivning Danmark.

I en ny video – GPS-placeret gylle til majs - fra Økologisk Landsforening, fortæller Lisbeth Knudse om metoden, og vi ser majsplanter med og uden gylleplacering fra en afprøvning i praksis. 

Videoerne er produceret i projektet Demonstration af nye økologiske løsninger II. Projektet er støttet af Promilleafgiftsfonden for Landbrug, Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikterne og Miljø- og Fødevareministeriet.

Karen Munk Nielsen er kommunikationskonsulent i Økologisk Landsforening.

Flere artikler fra samme sektion

Nu skal græsproteinet stå sin prøve i svinestalden

I et projekt får en gruppe grise serveret en kost, hvor en del af proteinet i foderet kommer fra kløvergræs. Håbet er at sænke importen af soja.

20-03-2019 2 minutter SvineproduktionForskning

Rengøring med hydratkalk forsinker kalvediarré

Svenske forskere har undersøgt, om desinfektion med kalk kan fjerne cryptosporidier og forhindre kalvediarre. Det er ikke helt tilfældet.

19-03-2019 2 minutter ForskningMejeri

Festival for økologiske korn-nørder

Bønder, bagere og bryggere mødes med forskere og forædlere fra hele Europa til international økologisk kornfestival 26.-28. juni.

19-03-2019 2 minutter Planteavl