Annonce

Annonce

Kornaks med gulrust

Økologer lærte gulrust at kende på den hårde måde i 2009, hvor vintertriticale blev angrebet i stor stil. Foto: Karen Munk Nielsen

Gulrust truer økologisk korn

Der er angreb af gulrust under udvikling i økologisk hvede og triticale.

Seges melder om kraftige angreb af gulrust i vinterhvede i sorterne Benchmark og Kalmar. Der var dog ikke økologisk udsæd af disse sorter sidste år, så man kan håbe, at økologerne undgår de helt ødelæggende angreb. Sorterne Sheriff og Elixer, som økologer primært har sået, er imidlertid også modtagelige for gulrust, om end de ikke angribes helt så kraftigt, skriver Seges Økologi.

ØkologiRådgivning Danmarks rådgivere melder om angreb i vårtriticale og i vårhvede, der er en ikke stor, men vigtig afgrøde i økologisk planteavl, hvor den anvendes til melproduktion.

“Vårhvede er måske næsten mere udsat end vinterhvede, fordi den ikke er så langt i udviklingen, når gulrusten angriber,” forklarer økologirådgiver Poul Christensen, der bl.a. har set et kraftigt angreb i en tidligt sået Dacke-hvede.

Også i vårtriticale har rådgiverne konstateret gulrust. Hvor alvorligt, svampesygdommen vil udvikle sig, er svært at sige endnu.

“Nogle gange ser vi, at angrebene går i stå for så senere at tage fart igen. Den kan stadig nå at give alvorlige tab,” fastslår Poul Christensen.

Gulrust skal forebygges

Økologer kan intet gøre, når først den vindspredte svampesygdom har bidt sig fast. Kornforædlerne har fokus på sorternes modstandskraft mod gulrust, og bedste modtræk er at gå efter de mindst modtagelige sorter. Sortsblandinger er også et forsøg værd for at undgå altødelæggende angreb, men i brødhvede er dette ikke en mulighed i praksis.

Økologiske planteavlere lærte gulrust at kende på den hårde måde i 2009, hvor svampesygdommen lagde triticale-marker ned på stribe med store høsttab til følge. Alvorlige angreb koster ofte halvdelen af udbyttet eller mere, hvilket også var tilfældet dengang.

Første tegn på gulrust finder man på bladene, men ved kraftige angreb går svampen også i kernerne, der fyldes af de karakteristiske gule sporer.

Flere artikler fra samme sektion

Kyllingevelfærd koster

Produktionen på Gothenborg adskiller sig på flere markante områder fra den gængse økologiske kyllingeproduktion i Danmark.

25-06-2019 3 minutter Æg og fjerkræDyrevelfærd

Flere bud på god dyrevelfærd i fjerkræbranchen

Dyrevelfærd kan tolkes i mange retninger, afhængigt af hvilken synsvinkel man lægger i begrebet.

25-06-2019 5 minutter Æg og fjerkræDyrevelfærd

Sådan opfylder du bedst hønernes ønsker

Litteraturstudie kaster lys over, hvilke rammer der bedst fremmer høner og kyllingers trivsel i den økologiske produktion.

25-06-2019 5 minutter Æg og fjerkræDyrevelfærdForskning