Annonce

For en bedrift med en leverance på 1,5 mio. kg. mælk årligt bliver et evt. tilskud fra Arla på 67.500 kr. Foto: Økologisk Landsforening

Har du hjerterne med i din planlægning?

FAGLIGT TALT: Arla vil give et tilskud til leverandører af mælk, der lever op til statens tre velfærdshjerter. Det er tid til at gøre sig nogle overvejelser.

Af Ekstern skribent
30. november 2020, 14:20
Læsetid: 2 minutter

Af: Birgitte Kjemtrup Høyer, kvægrådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark

Arla har for nyligt meldt ud, at der gives 0,6 eurocent i tilskud pr. kg. leveret mælk, hvis man kan opfylde og tilmelder sig til levering af tre hjertet mælk.

For en bedrift med en leverance på 1,5 mio. kg. mælk årligt, er det altså et tilskud på 67.500 kr. Det er da værd at tage med, hvis man kan opfylde pladskravet på 8 m2 for stor race og 6,6 m2 for jersey.

Det kan jo gøres på mange måder. For nogen kan det være så simpelt som at reducere besætningen med et par stykker, for andre kan man give et lille areal uden for stalden, da 2 m2 gerne må være udeareal.

Ud over dette tiltag som man skal melde til inden 31. august 2025, er Arla også begyndt at kigge på lokalproduceret protein og længere tid mellem ko og kalv. De har ingen tidshorisont på disse to emner endnu. Dog skal det siges, at begge dele er opnåeligt, om end måske lidt bøvlet.

I hvert fald er det nye måder at tænke på.

Overvejer du f.eks., hvordan din markplan kan give mere protein? Eller tænker du mere over ko-kalv samværet, og hvordan du kunne løse det, uden at det går ud over kalvesundheden, og samtidig opnår den gode tilvækst, uden at du kommer til at mangle mælk i tanken? Alt andet lige er det godt at begynde på overvejelserne, så du er klar.

Flere artikler fra samme sektion

Holistisk afgræsning er et godt alternativt

FAGLIGT TALT: Holistisk afgræsning er godt for dyrene, lagrer kulstof, gør jorden mere frugtbar og giver biodiversitet med mange forskellige plantearter og blomster.

26-01-2021 3 minutter Fagligt talt,   Holistisk afgræsning

Konsulent: Økologer går glip af stor eksportmulighed

Kun meget få danske landmænd har fokus på det voksende marked for økologisk havre. Det er tankevækkende, at Danmark ikke har større eksport, mener økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Succesrig assurandør droppede millionhyre og blev mikrogartner

NY SERIE: I dag lever Jes Hjort-Malmberg af de grøntsager og spirer, som han dyrket på 800 m2 i forældrenes baghave, og han har ikke et sekund fortrudt, at han forlod et vellønnet, men stressende sælgerjob for at arbejde med jorden.

26-01-2021 7 minutter Grøntsagsproduktion