Annonce

Annonce

Kåde køer på Karensminde

For en bedrift med en leverance på 1,5 mio. kg. mælk årligt bliver et evt. tilskud fra Arla på 67.500 kr. Foto: Økologisk Landsforening

Har du hjerterne med i din planlægning?

FAGLIGT TALT: Arla vil give et tilskud til leverandører af mælk, der lever op til statens tre velfærdshjerter. Det er tid til at gøre sig nogle overvejelser.

Af Ekstern skribent
30. november 2020, 14:20
Læsetid: 2 minutter

Af: Birgitte Kjemtrup Høyer, kvægrådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark

Arla har for nyligt meldt ud, at der gives 0,6 eurocent i tilskud pr. kg. leveret mælk, hvis man kan opfylde og tilmelder sig til levering af tre hjertet mælk.

For en bedrift med en leverance på 1,5 mio. kg. mælk årligt, er det altså et tilskud på 67.500 kr. Det er da værd at tage med, hvis man kan opfylde pladskravet på 8 m2 for stor race og 6,6 m2 for jersey.

Det kan jo gøres på mange måder. For nogen kan det være så simpelt som at reducere besætningen med et par stykker, for andre kan man give et lille areal uden for stalden, da 2 m2 gerne må være udeareal.

Ud over dette tiltag som man skal melde til inden 31. august 2025, er Arla også begyndt at kigge på lokalproduceret protein og længere tid mellem ko og kalv. De har ingen tidshorisont på disse to emner endnu. Dog skal det siges, at begge dele er opnåeligt, om end måske lidt bøvlet.

I hvert fald er det nye måder at tænke på.

Overvejer du f.eks., hvordan din markplan kan give mere protein? Eller tænker du mere over ko-kalv samværet, og hvordan du kunne løse det, uden at det går ud over kalvesundheden, og samtidig opnår den gode tilvækst, uden at du kommer til at mangle mælk i tanken? Alt andet lige er det godt at begynde på overvejelserne, så du er klar.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud